ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (Π.Ο.Λ.)

Κάνιγγος 27, τηλ. 38 10 081- 38 02 923 – ΦΑΞ 38 01 227 –  ΑΘΗΝΑ

E-mail pol@otenet.gr Web Site www.pol.org.gr

Αθήνα, 20 Αυγούστου 2012

 ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΣΕ ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ 

Σε αιματηρή καταστολή της απεργίας οδήγησε η ένοπλη επέμβαση της αστυνομίας την Πέμπτη 16 Αυγούστου σε βάρος απεργών – εργατών στο ορυχείο πλατίνας Μαρικάνα στη Νότια Αφρική, καθώς τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλές δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν την απεργία πριν από περίπου 10 μέρες με βασικό αίτημα το διπλασιασμό των πολύ χαμηλών αμοιβών τους. Οι μισθοί τους κυμαίνονται από 484 σε 605 δολάρια και ζητούν αύξηση στα 1.500 δολάρια. Να τονίσουμε ότι η Νότια Αφρική είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πλατίνας στον κόσμο, ενώ η Lonmin είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πλατίνας παγκοσμίως.

Για ακόμα μια φορά γίνεται ξεκάθαρο ότι μπροστά στην αύξηση της κερδοφορίας οι πολυεθνικές με την βοήθεια των πολιτικών τους υπηρετών γίνονται αδίσταχτες. Χαρακτηριστικό της αγριότητας που επιδεικνύουν για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους είναι και η απροκάλυπτη αυτή επίθεση. Οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν τους εργάτες που αγωνίζονταν για τη ζωή τους ενάντια στην πολυεθνική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα ορυχεία. Η αστυνομία, σύμφωνα με τα νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ, έκανε χρήση αυτόματων πυροβόλων όπλων για τρία ολόκληρα λεπτά κατά των απεργών που είχαν συγκεντρωθεί σε παρακείμενο με το ορυχείο λόφο, απαντώντας (όπως ισχυρίστηκε αργότερα αστυνομικός αξιωματούχος) σε προηγούμενα πυρά από την πλευρά των εργατών. Ωστόσο στον τόπο της τραγωδίας οι αστυνομικοί, που παρουσίαζαν τους απεργούς σαν «πλήθη εξοπλισμένα με ματσέτες, λοστούς και πιστόλια», φέρονται να συνέλεξαν μόλις έξι όπλα από το χώρο του μακελειού δίχως βέβαια να είναι ξεκάθαρο εάν αυτά ανήκαν σε εργάτες…

Άλλωστε και στην χώρα μας με την εισβολή των ΜΑΤ στη “Χαλυβουργία Ελλάδος”, μετά από εισαγγελική εντολή με τη χρήση χημικών, τους ξυλοδαρμούς και τις συλλήψεις απεργών προσπάθησαν να αναστείλουν την 9μηνη ηρωική απεργία. Και εδώ το βασικό αίτημα των απεργών-χαλυβουργών ήταν να μην μειωθεί το μεροκάματο και να πάρουν πίσω τους απολυμένους συναδέλφου τους. Επιβεβαιώνεται και πάλι ότι το κράτος, οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους είναι ενωμένοι ενάντια στους εργάτες, τα άλλα λαϊκά στρώματα, τη λαϊκή οικογένεια που αγωνίζεται απεγνωσμένα να τα βγάλει πέρα.

Μας θέλουν γονατισμένους σε μια περίοδο που οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι έχουν γεμίσει τα σεντούκια τους με πλούτο, με κέρδη τα οποία εμείς έχουμε παράγει. Μας θέλουν σκλάβους σε μια εποχή που υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις να ζήσουμε καλύτερα από τις προηγούμενες γενεές. Σε μια εποχή όπου υπάρχει ο πλούτος για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας, με τη προϋπόθεση ότι ο πλούτος αυτός που παράγεται από εμάς να ανήκει σε εμάς και όχι στην πλουτοκρατία.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους απεργούς και την αλληλεγγύη μας στην Ομοσπονδία των εργαζομένων στα Ορυχεία (NUMSA) και απαιτούμε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις