ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ (Ε.Ε.Λ.Π.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (Π.Ο.Λ.)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ( Σ.Λ.Π.)
Κάνιγγος 27, τηλ. (210) 38 10 081, 38 02 923, ΦΑΞ 38 01 227, 38 45 434 – ΑΘΗΝΑ
W. site:www.pol.org.gr, www.eelp.gr, Email: pol@otenet.gr, eelp@eelp.gr

Τα νέα φορολογικά μέτρα

Τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) από κοινού με ΕΕ και ΔΝΤ συνεχίζουν και κλιμακώνουν τη βάρβαρη επίθεση σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης ζωής. Μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νεολαίοι, άνεργοι, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε συνθήκες απόλυτης και σχετικής φτώχειας και εξαθλίωσης.

Το νέο πακέτο μέτρων των 13,5 δις ευρώ έρχεται να διαλύσει ακόμα περισσότερο μέρος των κονδυλίων που σχετίζονται με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Ταυτόχρονα προβλέπουν έσοδα 3 δις ευρώ από νέα χαράτσια και φόρους που καλούνται για πολλοστή φορά να πληρώσουν εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Οι κορώνες και η υποκρισία ότι «τα μέτρα αυτά θα είναι τα τελευταία» και ότι η «εθνική προσπάθεια» στο τέλος θα βγάλει την Ελλάδα από τη δυσμενή θέση που βρίσκεται, είναι μεγάλα ψέματα. Στην ουσία προσπαθούν να κρύψουν τον άγριο-ταξικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα που έχει πάρει μορφή χιονοστιβάδας, μιας και η κρίση βαθαίνει, και προσπαθούν να διασφαλίσουν ένα και μόνο πράγμα πάση θυσία: την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων ντόπιων και ξένων. Γι αυτούς νομοθετούν και αποφασίζουν. Αυτό αποτυπώνεται πλέον ξεκάθαρα και όσο αφορά τα μέτρα για την φοροληστεία.

Συγκεκριμένα:

1. Κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.
2. Φορολογική κλίμακα λαιμητόμος για μισθωτούς και συνταξιούχους. Η νέα κλίμακα φορολόγησης θα έχει 3 κλιμάκια από 8 που είχε πριν, που διαμορφώνεται ως εξής:
 Για εισοδήματα από 5.000€ έως 12,000€ συντ. 10%
 Από 12.000€ έως 16.000€ συντ. 18%
 Από 16.000€ και πάνω συντ. 35%
 Απογειώνεται για τα εισοδήματα από 16.000€ έως 30.000€, ενώ προκλητικά ενισχύονται οι μεγαλοεισοδηματίες που ελαφρύνονται κατά 10 ολόκληρες μονάδες (από 45% σε 35%).

3. Κατάργηση των εκπτώσεων από το φόρο που αφορούσαν δαπάνες διαβίωσης (ενοίκια, Φροντιστήρια, ασφάλιστρα, τόκοι στεγαστικών δανείων).
4. Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικροεπαγγελματίες καταργείται τελείως το αφορολόγητο, ενώ μπαίνει ενιαίος φορολογικός συντελεστής που φαίνεται να διαμορφώνεται στο 30% με 35%. Σε κάθε περίπτωση θα φορολογούνται από το πρώτο κιόλας ευρώ, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες ακόμα περισσότερα «λουκέτα» σε μικρομάγαζα και συγκέντρωση της υπάρχουσας «πίτας» στα χέρα των μονοπωλίων και των ισχυρών επιχειρήσεων. Οι συνάδελφοί μας με «μπλοκάκι» θα υποστούν βα-ρύτατες συνέπειες.
5. Ετοιμάζεται νέος ενιαίος φόρος περιουσίας που θα φορολογεί κάθε σπιθαμή γης, αγροτεμάχια και σε εκτός σχεδίου περιοχές, με «εξαίρεση» εκτάσεις που εκμεταλλεύονται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
6. Για τους αγρότες καταργείται το αφορολόγητο (5.000€) και μπαίνει συντελεστής από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος» σύμφωνα με διαρροές στο 6%. Καταργείται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, χαρατσώνουν τη φτωχομεσαία αγροτιά με βάση τα λογιστικά βιβλία (μέτρα που προβλέπεται να ισχύσουν από το 2014). Καρατόμηση στο ύψος επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο των αγροτών.
7. Αυξάνεται επίσης και ο φόρος στα μέλη των κατάπλων πληρωμάτων του εμπορικού ναυτικού.

Το καλύτερο το φυλάμε για το τέλος:

Όσον αφορά της ΑΕ και ΕΠΕ προχωρούν σε μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 20% στο 19% όσον αφορά τη φορολόγηση των κερδών και από το 25% στο 19% ο συντελεστής κατά τη διανομή μερίσματος. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τα κέρδη από το 42,5% στο 35%.

Αυτά δια την άμεση φορολογία. Γιατί η επίθεση συνεχίζεται και στην έμμεση με μέτρα όπως:
1. Εξίσωση ΕΦΚ σε υγραέριο και πετρέλαιο κίνησης
2. Αυξήσεις του ΕΦΚ στα τσιγάρα κ.α.
3. Αύξηση από 10% σε 15% του συντελεστή φορολόγηση των τόκων
4. Ειδικό τέλος καπνιζόντων στα καταστήματα εστίασης.

Όλες αυτές οι εξελίξεις αν συνδυαστούν με το επιπλέον κόστος που καλείται η λαϊκή οικογέ-νεια να πληρώσει για την εμπορευματοποιημένη παιδεία και υγεία, και το τρομοκρατικό κλίμα σε κάθε χώρο δουλειάς πλέον, δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση σε κάθε σπίτι.

Εμείς οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούμε να πληρώνουμε μια ζωή γιατί μαζί δεν τα φάγαμε μαζί, δεν χρωστούμε σε κανέναν. Δεν πρέπει να δεχόμαστε να θησαυρίζουν σήμερα (και στον κλάδο μας) επιχειρηματικοί όμιλοι και πολυεθνικές και ταυτόχρονα εμείς να βυθιζόμαστε στην φτώχεια. Όσο μένει ο καθένας μόνος του σε αυτή την υπόθεση, τόσο θα βρίσκεται σε συνεχή αδιέξοδα.

Είναι υποχρέωσή μας η μαζικοποίηση των σωματείων, των λαϊκών επιτροπών. Να κάνουμε συλλογική υπόθεση το πρόβλημα επιβίωσης της κάθε οικογένειας, δημιουργώντας ένα κίνημα αντίστασης που θα ξεκινάει από το εργοστάσιο, το γραφείο και θα φτάνει μέχρι τη γειτονιά και τις κατά τόπους εφορίες, υπηρεσίες δημιουργώντας συνθήκες μαζικής άρνησης πληρωμών και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανατροπής.

Συσπειρωνόμαστε στο σωματείο μας, στις λαϊκές επιτροπές κατά γειτονιά. Διεκδικούμε:
 Κατάργηση των αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων
 Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τη λαϊκή οικογένεια στα 40.000€ και επιπλέον 5.000 για κάθε παιδί
 Να φορολογηθεί με 45% το μεγάλο κεφάλαιο σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη.
 Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι λεγόμενες αναπτυξιακές φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο καθώς και το ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τους εφοπλιστές.
 Άμεση φορολογική επιβάρυνση των μονοπωλιακών ομίλων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
 Να αυξηθεί η φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
 Να καταργηθούν τα αντικειμενικά κριτήρια που ισχύουν στη φορολογία
 Για τους αυτοαπασχολούμενους, πρέπει να αναγνωριστούν τα λογιστικά βιβλία ως μοναδική πηγή προσδιορισμού του εισοδήματος.
 Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στου ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, μηχανήματα και στο πετρέλαιο κίνησης.
 Κατάργηση των φόρων και τελών για το Δήμο και την ΕΡΤ
 Απαγόρευση δια νόμου κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας αγροτικής εκμετάλλευσης με σημερινά αντικειμενικά κριτήρια αξίας 300.000€ και μέχρι 150 τ.μ. για τη λαϊκή τετραμελή οικογένεια
 Κατάργηση φορολογικού – τραπεζικού απορρήτου. Ουσιαστική λειτουργία πόθεν έσχες, να καλύπτει:
Την αγορά ομολόγων και έντοκων γραμματίων, μετοχών, το κεφάλαιο ίδρυσης και αύξησης ΑΕ και Ε-ΠΕ, καθορισμός κριτηρίων πολυτελούς διαβίωσης, ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών, όλες τις τραπεζικές καταθέσεις, τα δάνεια και τις οικονομικές συναλλαγές.

Τα Διοικητικά Συμβούλια

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις