ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ (Ε.Ε.Λ.Π.)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ( Σ.Λ.Π.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (Π.Ο.Λ.)
Κάνιγγος 27, τηλ. (210) 38 10 081, 38 02 923, ΦΑΞ 38 01 227, 38 45 434 – ΑΘΗΝΑ
W. site:www.pol.org.gr, www.eelp.gr, Email: pol@otenet.gr, eelp@eelp.gr

ΜΑΡΤΗΣ 2013

Τιμάμε τους ηρωικούς αγώνες των γυναικών
Όλες και όλοι στην συγκέντρωση την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013
6.00 μ.μ. στα Προπύλαια

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η 8η Μάρτη δεν είναι μια τυπική επέτειος αφιερωμένη στις γυναίκες. Είναι η μέρα που σηματοδοτεί τους αγώνες των εργατριών, των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων για την απελευθέρωση και τη χειραφέτησή τους από την εκμετάλλευση και την καταπίεσή τους από την καπιταλιστική εργοδοσία και τις κάθε είδους προκαταλήψεις σε βάρος τους. Είναι μέρα – παράδειγμα για τις μελλοντικές γενιές, δείχνει το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης όλων αυτών που μας ανήκουν και που μας στερούν.

Την ίδια ώρα που οι μεγάλες πολυεθνικές του κλάδου μας συναποφασίζουν τα νέα μέτρα, αρνούνται να υπογράψουν ΣΣΕ, θεωρούν αρνητικό στοιχείο τη μητρότητα (στα πλαίσια του γνωστού “δόγματος” “up or out”) κάνοντας τα πάντα για να ξεφορτωθούν μητέρες εργαζόμενες φτάνοντας ακόμη και στην απόλυση, προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων με φιέστες και υποκρισίες για την ημέρα της γυναίκας. Καλούμε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη σε τέτοιες εκδηλώσεις. Θύτης και θύμα δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα.

Οι εργαζόμενες του κλάδου μας στις μεγάλες πολυεθνικές, στις ελεγκτικές, στα λογιστήρια, σε κάθε χώρο δουλειάς γίνονται καθημερινά αντικείμενο εκμετάλλευσης. Η εργασία χωρίς ωράριο (μέχρι να τελειώσει το “project”, ή σε άλλες περιπτώσεις για να προλάβουν τις προθεσμίες των δηλώσεων), η απλήρωτη δουλειά, η απειλή της απόλυσης, η ανεργία έχουν πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Την ίδια ώρα οι μεγάλες εταιρείες εμφανίζουν αυξανόμενους τζίρους και κέρδη και μάλιστα σε μια περίοδο βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης.

Τα προβλήματα μας έχουν λύση. Αρκεί να το πάρουμε απόφαση. Αποτελέσματα στην πάλη των εργαζομένων και του δικού μας κλάδου δεν πρόκειται να υπάρχουν αν δεν γραφτούμε μαζικά στα αντίστοιχα σωματεία, αν δεν μάθουμε στη συλλογική δράση και πάλη για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η σύγχρονη οικογένεια. Τίποτα δεν χαρίζεται. Τα πάντα κατακτιούνται μέσα από τη συλλογική πάλη. Αυτό δείχνει και η ιστορία. Η εμπειρία και οι αγώνες των γυναικών του σωματείου μας όλα τα προηγούμενα χρόνια έφεραν κατακτήσεις και δικαιώματα, όπως η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, η κατάκτηση της ίσης αμοιβής γυναίκας και άντρα (ήμασταν από τους πρώτους κλάδους που εφαρμόστηκε!). Τώρα καλούμαστε να τα υπερασπιστούμε!!

Η παρακαταθήκη αυτών των αγώνων δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Το παράδειγμα των εργατριών της κλωστοϋφαντουργίας το 1857 στη Νέα Υόρκη που πάλευαν για μείωση του εργάσιμου χρόνου στις 10 ώρες αλλά και εξίσωση μισθών γυναικών αντρών, να σηματοδοτήσει την απαρχή νέων ηρωικών αγώνων, το έναυσμα για την οργάνωσης των γυναικών της εργατικής τάξης στα σωματεία, στις λαϊκές επιτροπές, στον δρόμο του αγώνα για τα δικαιώματα μας.

Ο αγωνιστικός εορτασμός της επετείου είναι υπόθεση ολόκληρου του κλάδου, ολόκληρου του εργατικού κινήματος. Να γίνει αφορμή για να οργανωθούν κινητοποιήσεις με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα των γυναικών και των οικογενειών τους.

Κανένας εφησυχασμός, καμία αναμονή

Απαντάμε αποφασιστικά, μαχητικά, πρωτοπόρα στον ανειρήνευτο πόλεμο που μας έχουν κηρύξει η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΔΝΤ, τα κόμματα της πλουτοκρατίας για να ξεπεράσουν την κρίση τους οι καπιταλιστές όσο πιο ανώδυνα γίνεται, ισοπεδώνοντας κατακτήσεις και δικαιώματα. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τα πράγματα, αρκεί να πιστέψουμε στη δύναμή μας. Μπορούμε να νικήσουμε, αρκεί να ορθώσουμε το ανάστημά μας.

Ο δρόμος των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων είναι ο δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, είναι ο δρόμος της αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας, ο δρόμος της λαϊκής συμμαχίας.

Διεκδικούμε άμεσα από κοινού με το ΠΑΜΕ (Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο), την ΟΓΕ (Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος), την ΠΑΣΥ (Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση), την ΠΑΣΕΒΕ (Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση), το ΜΑΣ (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών):

• Καμία κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Άμεσα υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους βοηθούς λογιστές, λογιστές, ελεγκτές και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. 7ωρο – 5θήμερο – 35ωρο, όχι στην κατάργηση της Κυριακής αργίας.
• Σύνταξη στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες και στα 55 και 50 αντίστοιχα για τα ΒΑΕ. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.
• Να καταργηθούν τα χαράτσια και η φοροληστεία.
• Ουσιαστική προστασία των ανέργων με επέκταση του χρόνου απονομής του επιδόματος ανεργίας και αύξησή του. Να δίνεται επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους άνεργους και ανασφάλιστους και τις οικογένειές τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Ουσιαστική προστασία της μητρότητας για τις μισθωτές, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας.
• Κρατικούς δωρεάν βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

«Το ζήτημα για το κρέας, που σας λείπει στην κουζίνα,

Δεν πρόκειται μες στην κουζίνα να κριθεί.»

 Μπέρτολτ Μπρέχτ, «Στις γυναίκες»

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις