ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (Π.Ο.Λ.)
Κάνιγγος 27, τηλ. 38 10 081 – 38 02 923, ΦΑΞ 38 01 227, 106 82, ΑΘΗΝΑ
Web site: pol.org.gr, E_mail: pol@otenet.gr
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΜΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΣ:

1. Υπουργό Οικονομικών, κ. Στουρνάρα Ι. 2. Υπουργό Ανάπτυξης , Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χατζηδάκη Κ. 3. Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κυδωνάκη Γ.

ΘΕΜΑ:
« ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ –
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ & ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ »

Κύριοι,

Δεν υπάρχει λαϊκή οικογένεια που να μπορεί να ανταπεξέλθει πλέον στις καθημερινές υποχρεώσεις: απολύσεις σε δημόσιο & ιδιωτικό τομέα, μειώσεις μισθών, κλείσιμο μικρομάγαζων, χαράτσια, φόροι, λογαριασμοί, δάνεια, πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης, πανάκριβα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πανάκριβη βενζίνη, πανάκριβη παιδεία, πανάκριβη υγεία, υπέρογκες αυξήσεις της ΔΕΗ στο ρεύμα, το πετσόκομμα των συντάξεων και του εφάπαξ. Η επίθεση είναι ολομέτωπη.
Κυβέρνηση και πολυεθνικές διαμορφώνουν ένα πλαίσιο για τη διευκόλυνση της συγκέντρωσης του κύριου όγκου των φοροτεχνικών και λογιστικών εργασιών σε μεγάλα λογιστικά γραφεία και μεγάλες ελεγκτικές λογιστικές – συμβουλευτικές εταιρείες. Με την ιδιωτικοποίηση του φορολογικού και ασφαλιστικού ελέγχου, προσφέρεται στο κεφάλαιο νέο πεδίο τοποθέτησης και κερδοφορίας, ενισχύεται η θέση των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τεχνικοοικονομικών υπηρεσιών.
Παράλληλα, εκτοπίζονται δεκάδες χιλιάδες μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και μειώνεται η αξία της εργατικής δύναμης μισθωτών ελεγκτών και λογιστών. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η κερδοφορία τους.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Η ιδιωτικοποίηση του φορολογικού ελέγχου και η καθιέρωση και νέων υπηρεσιών που θα ανατίθενται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις εκφράζεται μέχρι στιγμής με την κατάργηση ή συγχώνευση εκατοντάδων Δ.Ο.Υ. Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, το 2010 υπήρχαν 288 Δ.Ο.Υ. 1η Μάρτη 2013 υπήρχαν 127 Δ.Ο.Υ. Οι συνέπειες από αυτή τη μεθόδευση θα είναι οδυνηρές, αφού:
Προφανώς ετοιμάζονται απολύσεις χιλιάδων εφοριακών.
• Χιλιάδες υπάλληλοι εξαναγκάζονται στην καλύτερη περίπτωση να διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να πάνε στην καινούρια υπηρεσία τους, είτε να μετακομίσουν στην εφορία η οποία παραμένει.
• Χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά θα αναγκαστούν να πληρώσουν ιδιώτες για την ηλεκτρονική διεκπεραίωση των φορολογικών τους υποθέσεων
2. Η απελευθέρωση στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων παροχής λογιστικών υπηρεσιών (καταργούνται οι “περιορισμοί” που υπήρχαν σε σχέση με την αναγκαία άδεια για όσους συμμετέχουν στο μετοχικό ή εταιρικό κεφάλαιο) σε συνδυασμό α) με τη μεταβίβαση μεγάλου μέρους των ευθυνών κράτους και επιχειρήσεων, β) τη δυσβάσταχτη φορολόγηση ελεύθερων και μικρών επαγγελματιών ωθούν στον αφανισμό των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών λογιστών, αφού σταδιακά δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντέξουν στις νέες συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού (υπέρογκη φορολογία, επιπλέον ευθύνες, αναγκαιότητα εγγυήσεων, αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή), για να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.
3. Καταργούνται τα όποια επαγγελματικά δικαιώματα και συνολικά εργατικά δικαιώματα υπήρχαν μέχρι σήμερα. Η αδιάλλακτη στάση των εργοδοτών έχει οδηγήσει στην ανυπαρξία Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από το 2010 και μετά. Σημαντικό στοιχείο όμως είναι και η έντονη αντίδραση, κυρίως από τους μεγαλύτερους εργοδοτικούς φορείς ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων), ΠΟΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων), στο αίτημα της ΠΟΛ να περιληφθούν στη ΣΣΕ και οι ελεγκτές. Επίσης, φέτος οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου πήγαν ένα «βήμα μπροστά», προκειμένου να διεκπεραιώσουν την έκδοση των φορολογικών πιστοποιητικών, προσέλαβαν εκατοντάδες εργαζόμενους με εξάμηνες συμβάσεις και μισθό μέχρι 670€ καθαρά. Έχουμε παραδείγματα απασχόλησης εργαζομένων ακόμη και με απόδειξη δαπάνης, δηλαδή εργασία χωρίς απολύτως κανένα δικαίωμα.
4. Το «φόντο» της προσαρμογής συμπληρώνεται μέσα από την προώθηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων από το Υπουργείο Παιδείας, όπου δίνεται οριστικό τέλος στην έννοια του πτυχίου που οδηγεί σε επαγγελματικά δικαιώματα. Δηλαδή πρόκειται για περαιτέρω υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δημιουργώντας πυραμίδα, όπου η βάση αποκτά δεξιότητες και η κορυφή, δηλαδή μια μικρή ελίτ έχει πρόσβαση στην επιστημονική γνώση. Κατ’ επέκταση, παύουν σταδιακά τα όποια επαγγελματικά δικαιώματα υπήρχαν μέχρι σήμερα. Διαμορφώνεται δηλαδή ένα πλαίσιο, όπου «ανεξάρτητες» αρχές ή επιχειρήσεις θα παρέχουν (με το αζημίωτο) την πιστοποίηση άσκησης του ενός ή του άλλου επαγγέλματος με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς.
5. Με το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» τινάζονται στον αέρα τα όποια εργασιακά δικαιώματα με πρόφαση το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας και ετοιμάζονται να “μπουκώσουν” για άλλη μια φορά τους μεγάλους επιχειρηματίες με μπόλικο χρήμα ως επιχορήγηση και πάμφθηνους εργαζόμενους αφού θα απαλλάσσονται με διάφορες παραλλαγές από τις εργοδοτικές εισφορές.
6. Με το σχέδιο «Αθηνά» δημιουργούνται ιδρύματα – εταιρείες, με βασικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των αναγκών σε φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό των μεγάλων επιχειρηματιών.
Αυτά τα μέτρα που παίρνονται σήμερα δεν είναι προσωρινά. Αποβλέπουν α)στην μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης όσο γίνεται χαμηλότερα, β)να βγουν από τη μέση οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες. Στόχος είναι να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να κυριαρχήσουν σε κάθε κλάδο οι μεγάλες επιχειρήσεις (μονοπώλια), και να μπορούν να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες άλλων χωρών όπως Κίνας και Ινδίας!

Το Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Ανάπτυξης από κοινού με το Οικονομικό Επιμελητήριο έχετε σοβαρότατες ευθύνες για το πλαίσιο που διαμορφώνεται μέσα από την λεγόμενη πιστοποίηση. Αφού συμφωνήσατε (είτε άμεσα είτε έμμεσα) να μπει ταφόπλακα στα τελευταία εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, τώρα έρχεστε “με τη βούλα του ειδικού” να παραδώσετε στους “έντιμους” επιχειρηματίες φιλέτα οικονομικά αλλά και να πιστοποιήσετε, να καθορίσετε δηλαδή εσείς ποια θα είναι τα κριτήρια για να μπορεί κάποιος να ασκεί το επάγγελμα του λογιστή, ενώ στην ουσία πετάτε στο δρόμο μεγάλες μερίδες εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων που ασκούν ήδη το επάγγελμα εδώ και χρόνια!
Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω! Θα μας βρίσκετε μπροστά σας!

1. Δεν θα επιτρέψουμε τις απολύσεις και μετακινήσεις υπαλλήλων σε καμιά εφορία!
2. Δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί η αξιολόγηση! Και εμείς σας ρωτάμε: αξιολόγηση από ποιον και για ποιον; Δεν μας λέτε τίποτα για τη διεθνή πραγματικότητα. Πχ: – Ernst & Young: είχε επίγνωση και συγκάλυπτε μέχρι τελευταία στιγμή τη Lehman Brothers, η οποία τελικά χρεοκόπησε το Σεπτέμβρη του 2008. Arthur Andersen: “μαγείρευε” τα λογιστικά βιβλία της Enron και εξωράιζε την οικονομική της κατάσταση μέχρι την τελευταία στιγμή και τελικά κατέρρευσαν μαζί το 2002 (μαγείρεμα λογιστικών βιβλίων – εξωραϊσμός της οικονομικής της κατάστασης). Η όλη λογική συμπυκνώνεται στο εξής: ό,τι είναι δημόσιο είναι και αδιαφανές και αναξιόπιστο, ενώ ό,τι είναι ιδιωτικό είναι συνώνυμο της διαφάνειας και της αξιοκρατίας (αρκεί να έχει τη βούλα του ΟΕΕ)! Σκοπός σας είναι να αποκρύψετε, ότι με την απελευθέρωση στην κίνηση κεφαλαίου, εργασίας, εμπορευμάτων και υπηρεσιών με βάση τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, «τινάζεται» στον αέρα κάθε προσπάθεια συντεχνιακής κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων. Αποκρύπτουν εσκεμμένα την αντικειμενική τάση της «απελευθερωμένης» αγοράς, που είναι η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.
3. Είναι απαράδεκτο σε μια περίοδο που το εργατικό λαϊκό εισόδημα ουσιαστικά έχει φτάσει στον πάτο να ζητιέται από το ΟΕΕ να έχουν εξοφληθεί όλες οι οφειλές μέχρι και το 2012 για να μπορεί να έχει ο λογιστής το δικαίωμα να υποβάλλει την υπεύθυνη δήλωση! Είναι απαράδεκτο να μπλοκάρεται ο λογιστής στο μητρώο της ΓΓΠΣ που τροφοδοτείται από το ΟΕΕ εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει τα χαράτσια της ανανέωσης. Να αποδεσμευτεί τώρα η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, αλλά και το Μητρώο της ΓΓΠΣ από την υποχρέωση για οικονομική τακτοποίηση στο ΟΕΕ. Να μην ισχύσει το χαράτσι που συνοδεύει την κατάθεση της υπεύθυνης δήλωσης.
4. Απαιτούμε άμεσα την υπογραφή αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για τους λογιστές, βοηθούς λογιστές. Να περιληφθούν στη ΣΣΕ και οι ελεγκτές. Να περιληφθούν στη ΣΣΕ και οι νεοπροσλαμβανόμενοι κάτω των 25 ετών.

Επειδή, η πολιτική αυτή που ασκείτε είναι ενιαία και ενιαία χτυπάει εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μικρούς επαγγελματίες και νεολαία για να δώσει “γη και ύδωρ” στην κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, ενιαία απαντάμε η ΠΟΛ, η Επιτροπή Αγώνα Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών της ΠΑΣΕΒΕ, Επιτροπή ΠΑΜΕ Υπουργείου Οικονομικών, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων και παλεύουμε ενάντια στην «απελευθέρωση» και διεκδικούμε:
1. Κατάργηση των αδειών στο επάγγελμα του λογιστή (ν. 2515/97, ΠΔ.340/98, άρθρο 17 του ν.3470/2006). Να μην πληρώσουμε το χαράτσι της ανανέωσης των αδειών.
2. Κατάργηση των όσων προβλέπονται από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016 (ν.4093/2012) & της πιστοποίησης (άρθρο 17 του ν. 3842/2010). Μοναδικά κριτήρια εξέλιξης να είναι αυτά που προβλέπονται στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με βάση την εκπαίδευση και προϋπηρεσία.
3. Με το πτυχίο και το σύνολο της προϋπηρεσίας του, κάθε συνάδελφος να πηγαίνει για την απόκτησης της αντίστοιχης άδειας λογιστή. Η προϋπηρεσία να μετράει από τη λήψη του πτυχίου και να υπολογίζεται και ο χρόνος ανεργίας.
4. Να αποδεσμευτεί η υποβολή δηλώσεων από την ταμειακή τακτοποίησή του στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ) για όσους συναδέλφους έχουν άδεια φοροτέχνη – λογιστή.
5. Κατάργηση των ποινών και κυρώσεων σε βάρος του λογιστή, κατάργηση της συνυπευθυνότητας.
6. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους. Όχι στις απολύσεις.
7. Όχι στο κλείσιμο των Δ.Ο.Υ. Όχι στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες. Κρατικός φοροεισπραχτικός μηχανισμός που θα φορολογεί το μεγάλο κεφάλαιο και όχι τη φοροληστεία του λαού.
8. Άμεση αύξηση της φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων στο 45%.
9. Αφορολόγητο όριο ατομικό 20.000€, οικογενειακό 40.000€ και 5.000€ για κάθε παιδί.
10. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση – Πτυχίο με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.
11. Επίδομα ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους που αναγκάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους.

Τέλος, θεωρούμε πρωταρχικό χρέος μας την κοινή πάλη με τους ανέργους, αφού δεν υπάρχει λαϊκή οικογένεια σήμερα που να μην έχει άνεργο. Υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις από την κυβέρνησή σας να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις μας:

Το επίδομα ανεργίας παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας, που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται επιδόματος.
• Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού, ο οποίος για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες πρέπει να είναι 1.400 ευρώ και επομένως το επίδομα ανεργίας θα ανέρχεται στα 1.120 ευρώ.
• Επίδομα ανεργίας δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.
• Το διάστημα της ανεργίας αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, ως συντάξιμος χρόνος.
• Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας, οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
• Κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων και στο διάστημα αυτό απαγορεύεται η διακοπή της παροχής τους.
• Όσο διαρκεί η ανεργία επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει ο άνεργος από δάνειο και απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν στο διάστημα αυτό.
• Στο διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 100% για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειάς τους.
• Αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει στον άνεργο.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ