ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (Π.Ο.Λ.)
Κάνιγγος 27, τηλ. 38 10 081- 38 02 923 – ΦΑΞ 38 01 227 – ΑΘΗΝΑ
E-mail pol@otenet.gr Web Site www.pol.org.gr
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΜΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ & ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΑΠΡΙΛΗ 2013, 18.00
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (Κάνιγγος 27, 5ος ορ.)

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,
Τα προβλήματα και τα καθημερινά αδιέξοδα που ζεις εσύ και η οικογένειά σου, δεν είναι μόνο δικά σου. Δεν υπάρχει λαϊκή οικογένεια που να μπορεί να ανταπεξέλθει πλέον στις καθημερινές υποχρεώσεις: απολύσεις σε δημόσιο & ιδιωτικό τομέα, μειώσεις μισθών, κλείσιμο μικρομάγαζων, χαράτσια, φόροι, λογαριασμοί, δάνεια, πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης, πανάκριβα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πανάκριβη βενζίνη, πανάκριβη παιδεία, πανάκριβη υγεία.
Όσο μένεις μόνος σου, τόσο θα βρίσκεσαι σε καθημερινά αδιέξοδα. Όσοι σου τάζουν λύση στα προβλήματά σου διά αντιπροσώπων (μέσω μιας “καλής κυβέρνησης”, μιας “καλής διοίκησης σωματείου” κτλ) σου χαϊδεύουν τα αυτιά, και είναι οι ίδιοι που σε στέλνουν στα φιλανθρωπικά προγράμματα των δήθεν ΜΚΟ επαίτη και ραγιά να παρακαλάς για τα στοιχειώδη. Είναι οι ίδιοι που σε στέλνουν στα προγράμματα φτώχειας και εξαθλίωσης του ΟΑΕΔ.
Η μόνη λύση είναι στην καλά οργανωμένη και σχεδιασμένη δράση μέσα από τα σωματεία, τις λαϊκές επιτροπές. Κάνε το πρόβλημά σου αντικείμενο πάλης, διεκδίκησης και αλληλεγγύης! Η διέξοδος είναι στην πάλη για ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια!
Η επίθεση είναι ολομέτωπη. Κυβέρνηση και εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός δίνουν γη και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο για να ξεπεράσει την κρίση του, πατώντας στα “πτώματα” εργαζομένων, μικροεπαγγελματιών.
Σε αυτά τα πλαίσια, προχωρά και η ιδιωτικοποίηση του φορολογικού ελέγχου και στη συνέχεια του ασφαλιστικού, δημιουργείται μια νέα αγορά, αυτή των τεχνικοοικονομικών υπηρεσιών, η οποία σαφώς έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους. Δίνονται όλες οι προϋποθέσεις να δραστηριοποιηθούν μεγάλες επιχειρήσεις και να κερδοφορήσουν. Πιο συγκεκριμένα:
1. Η ιδιωτικοποίηση του φορολογικού ελέγχου και η καθιέρωση και νέων υπηρεσιών που θα ανατίθενται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις εκφράζεται μέχρι στιγμής με την κατάργηση ή συγχώνευση εκατοντάδων Δ.Ο.Υ. Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, το 2010 υπήρχαν 288 Δ.Ο.Υ. 1η Μάρτη 2013 υπήρχαν 127 Δ.Ο.Υ. Οι συνέπειες από αυτή τη μεθόδευση θα είναι οδυνηρές, αφού:
• Προφανώς ετοιμάζονται απολύσεις χιλιάδων εφοριακών.
• Χιλιάδες υπάλληλοι εξαναγκάζονται στην καλύτερη περίπτωση να διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να πάνε στην καινούρια υπηρεσία τους, είτε να μετακομίσουν στην εφορία η οποία παραμένει.
• Χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά θα αναγκαστούν να πληρώσουν ιδιώτες για την ηλεκτρονική διεκπεραίωση των φορολογικών τους
2. Η απελευθέρωση στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων παροχής λογιστικών υπηρεσιών (καταργούνται οι “περιορισμοί” που υπήρχαν σε σχέση με την αναγκαία άδεια για όσους συμμετέχουν στο μετοχικό ή εταιρικό κεφάλαιο) σε συνδυασμό α) με τη μεταβίβαση μεγάλου μέρους των ευθυνών κράτους και επιχειρήσεων, β) τη δυσβάσταχτη φορολόγηση ελεύθερων και μικρών επαγγελματιών ωθούν στον αφανισμό των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών λογιστών, αφού σταδιακά δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντέξουν στις νέες συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού (υπέρογκη φορολογία, επιπλέον ευθύνες, αναγκαιότητα εγγυήσεων, αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή), για να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.
3. Με τις διαδικασίες πιστοποίησης στο επάγγελμα του λογιστή που προχωρούν και εξειδικεύονται και μέσα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής σε συνδυασμό με την επί της ουσίας κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καταργούνται τα όποια επαγγελματικά δικαιώματα και συνολικά εργατικά δικαιώματα υπήρχαν μέχρι σήμερα. Ήδη οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου με αφορμή τις ανάγκες για την έκδοση των φορολογικών πιστοποιητικών προσέλαβαν εκατοντάδες εργαζόμενους με εξάμηνες συμβάσεις με μισθούς μέχρι 670€ καθαρά.
4. Οι προσαρμογές που γίνονται και στο εκπαιδευτικό σύστημα οδηγούν σε αποφοίτους χωρίς επιστημονικές γνώσεις, αλλά απλές δεξιότητες τις οποίες θα πρέπει να ανανεώνουν κάθε λίγο και λιγάκι με δική τους ευθύνη και κόστος.
5. Με το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» τινάζονται στον αέρα τα όποια εργασιακά δικαιώματα με πρόφαση το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας και ετοιμάζονται να “μπουκώσουν” για άλλη μια φορά τους μεγάλους επιχειρηματίες με μπόλικο χρήμα ως επιχορήγηση και πάμφθηνους εργαζόμενους αφού θα απαλλάσσονται με διάφορες παραλλαγές από τις εργοδοτικές εισφορές.
6. Με το σχέδιο «Αθηνά» δημιουργούνται ιδρύματα – εταιρείες, με βασικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των αναγκών σε φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό των μεγάλων επιχειρηματιών.
Κυβέρνηση και πολυεθνικές διαμορφώνουν δηλαδή, ένα πλαίσιο για τη διευκόλυνση της συγκέντρωσης του κύριου όγκου των φοροτεχνικών και λογιστικών εργασιών σε μεγάλες λογιστικές – συμβουλευτικές εταιρείες. Προσφέρεται στο κεφάλαιο νέο πεδίο τοποθέτησης και κερδοφορίας, ενισχύεται η θέση των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τεχνικο-οικονομικών υπηρεσιών. Παράλληλα, εκτοπίζονται οι δεκάδες χιλιάδες μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και πέφτει η αξία της εργατικής δύναμης μισθωτών ελεγκτών και λογιστών. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί κερδοφορία τους.
Αυτά τα μέτρα που παίρνονται σήμερα δεν είναι προσωρινά. Είναι στρατηγικού χαρακτήρα και αποβλέπουν στην μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης όσο γίνεται χαμηλότερα (μειώσεις μισθών με κάθε τρόπο, απολύσεις, υπέρογκη φορολογία, υπέρογκοι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, εμπορευματοποιημένη παιδεία, εμπορευματοποιημένη υγεία), να βγουν από τη μέση οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες. Στόχος είναι να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να κυριαρχήσουν σε κάθε κλάδο οι μεγάλες επιχειρήσεις (μονοπώλια), και να μπορούν να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες άλλων χωρών όπως Κίνας και Ινδίας!
Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω! Θα μας βρίσκουνε μπροστά τους!
Η Π.Ο.Λ., η Επιτροπή Αγώνα Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών της ΠΑΣΕΒΕ, η Επιτροπή ΠΑΜΕ Υπουργείου Οικονομικών, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων στο έδαφος αυτών των εξελίξεων, καλεί λογιστές μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, εφοριακούς, φοιτητές – σπουδαστές, άνεργους του κλάδου να παλέψουμε ενάντια στην «απελευθέρωση».

1. Απαιτούμε άμεσα την υπογραφή αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για τους λογιστές, βοηθούς λογιστές. Να περιληφθούν στη ΣΣΕ και οι ελεγκτές. Να περιληφθούν στη ΣΣΕ και οι νεοπροσλαμβανόμενοι κάτω των 25 ετών.
2. Δεν θα επιτρέψουμε τις απολύσεις και μετακινήσεις υπαλλήλων σε καμιά εφορία!
3. Δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί η αξιολόγηση! Και εμείς ρωτάμε: αξιολόγηση από ποιον και για ποιον; Δεν μας λέτε τίποτα για τη διεθνή πραγματικότητα.Πχ: -Ernst & Young: είχε επίγνωση και συγκάλυπτε μέχρι τελευταία στιγμή τη Lehman Brothers, η οποία τελικά χρεοκόπησε το Σεπτέμβρη του 2008. – Arthur Andersen: “μαγείρευε” τα λογιστικά βιβλία της Enron και εξωράιζε την οικονομική της κατάσταση μέχρι την τελευταία στιγμή και τελικά κατέρρευσαν μαζί το 2002 (μαγείρεμα λογιστικών βιβλίων – εξωραϊσμός της οικονομικής της κατάστασης). Η όλη λογική συμπυκνώνεται στο εξής: ό,τι είναι δημόσιο είναι και αδιαφανές και αναξιόπιστο, ενώ ό,τι είναι ιδιωτικό είναι συνώνυμο της διαφάνειας και της αξιοκρατίας (αρκεί να έχει τη βούλα του ΟΕΕ)! Σκοπός του Οικονομικού Επιμελητηρίου και της κυβέρνησης είναι να αποκρύψουν, ότι με την απελευθέρωση στην κίνηση κεφαλαίου, εργασίας, εμπορευμάτων και υπηρεσιών με βάση τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, «τινάζεται» στον αέρα κάθε προσπάθεια συντεχνιακής κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων. Αποκρύπτουν εσκεμμένα την αντικειμενική τάση της «απελευθερωμένης» αγοράς, που είναι η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.
4. Είναι απαράδεκτο σε μια περίοδο που το εργατικό λαϊκό εισόδημα ουσιαστικά έχει φτάσει στον πάτο να ζητιέται από το ΟΕΕ να έχουν εξοφληθεί όλες οι οφειλές μέχρι και το 2012 για να μπορεί να έχει ο λογιστής το δικαίωμα να υποβάλλει την υπεύθυνη δήλωση! Είναι απαράδεκτο να μπλοκάρεται ο λογιστής στο μητρώο της ΓΓΠΣ που τροφοδοτείται από το ΟΕΕ εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει τα χαράτσια της ανανέωσης. Να αποδεσμευτεί τώρα η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, αλλά και το Μητρώο της ΓΓΠΣ από την υποχρέωση για οικονομική τακτοποίηση στο ΟΕΕ. Να μην ισχύσει το χαράτσι που συνοδεύει την κατάθεση της υπεύθυνης δήλωσης.
5. Όχι στην φορολογική εξόντωση και στο τσάκισμα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών λογιστών.