ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΣΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΦΛΕΒΑΡΗ 2014 στις 18.00 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΕΛΠ

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ – ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ,

Η Ένωση Λογιστών Αθήνας (ΕΕΛΠ) και το Παράρτημα Λογιστών Πειραιά συμμετέχουν στην πανελλαδική μέρα δράσης στις 6/02/2014 που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) με αφορμή την διεκδίκηση για υπογραφή ΣΣΕ και τις εξελίξεις που έχουν να κάνουν και με το επάγγελμα (κώδικας δεοντολογίας, ν.4174/13).

Σήμερα η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη στο σύνολο της από τις δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου & των εκπροσώπων του τόσο σε πολιτικό όσο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα είναι ολομέτωπη.

Στο χώρο των λογιστών εξειδικεύεται με την άρνηση των εργοδοτών να υπογράψουν αξιοπρεπή ΣΣΕ στα πλαίσια του 2009, τον αντιδραστικό κώδικα δεοντολογίας που σε συνδυασμό και τον ν.4174/13, μετακυλύει τα πρόστιμα στη λογική της συνυπευθυνότητας στο λογιστή. Κατεύθυνση που έχει ήδη ξεκινήσει και από προηγούμενους νόμους & διατάγματα.

Η κυβέρνηση σήμερα υλοποιεί μια σειρά προτάσεις του ΟΕΕ πολύ πριν το μνημόνιο, πχ. Κώδικας Δεοντολογίας, προτάσεις για φοροδιαφυγή κα. Και για αυτό μιλάνε για τροποποίηση του ν.4174/13 & ν.4223/13 και όχι απόσυρσή τους και περιορίζουν τη συζήτηση στο ύψος των προστίμων και όχι στον αντιλαϊκό χαρακτήρα τους.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πλαίσιο που έχει ως εξής:

 • Μη ύπαρξη ΣΣΕ από το 2010
 • Απελευθέρωση του επαγγέλματος. Βάση είναι οι σχετικές οδηγίες της ΕΕ, η συνθήκη της Μπολόνια, οι τέσσερις ελευθερίες του Μάαστριχτ (κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, εργασίας). Πρόσφατα υπήρξε η νομοθετική ρύθμιση για τις προϋποθέσεις ίδρυσης εταιρείας παροχής λογιστικών υπηρεσιών, η μείωση των τάξεων από τρεις σε δυο. Ρυθμίσεις σε συνέχεια προηγούμενων νόμων για τα επαγγελματικά δικαιώματα.
 • Πιστοποίηση – Κώδικας Δεοντολογίας: στα πλαίσια της απελευθέρωσης χρειάζεται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα καθορίζει ποιος μπορεί να ασκεί το επάγγελμα του λογιστή. Ο κώδικας δεοντολογίας, βασισμένος στις προτάσεις του ΟΕΕ, έχει στηριχτεί από όλες τις δυνάμεις εκτός της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Οικονομολόγων (ΔΠΚΟ). Είναι κομμένος και ραμμένος στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, είναι αντιδραστικός – τιμωρητικός στους μισθωτούς λογιστές.
 • Ιδιωτικοποίηση φορολογικού και ασφαλιστικού ελέγχου
 • Σταδιακή ενίσχυση του αντιλαϊκού χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος.

 Τις επιπτώσεις των παραπάνω βιώνουν σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι ανεξάρτητα από εάν εργάζονται σε μεγάλη ή μικρή εταιρεία ή λογιστικό γραφείο. Αφού αυτό που κυριαρχεί είναι δουλειά με το όσο το δυνατόν χαμηλότερους μισθούς, δουλειά χωρίς ωράρια και υπερωρίες.

Δεν θα πρέπει να αφήσουμε το ΟΕΕ, έναν κρατικό θεσμό που έχει στους κόλπους του και εκπροσώπους μεγαλοστελέχη εταιρειών, όπως έδειξαν και οι εκλογές του, να υποκαταστήσει το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα.

Όλοι αυτοί οι νόμοι κινούνται στα πλαίσια της γενικότερης στρατηγικής της Ε.Ε., που ευνοούν τα κέρδη των μονοπωλίων & των πολυεθνικών στη λογική της «ανάπτυξης» & των επενδύσεων, ενώ τσακίζουν το εργατικό & λαϊκό εισόδημα. Σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης συνδέονται με το στόχο της κυβέρνησης για «Πρωτογενές Πλεόνασμα» προκείμενου να εξασφαλιστεί ζεστό κρατικό χρήμα για ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων, πατώντας στη χρεοκοπία του λαού.

    Δεν χτυπιούνται ενιαία μεγάλο κεφάλαιο – εργαζόμενοι – μικροί επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι. Για το μεγάλο κεφάλαιο ισχύουν μια σειρά φοροελαφρύνσεις, φοροαπαλλαγές, κρατικές ενισχύσεις και αντίστροφα για εργαζόμενους και μικρούς επαγγελματίες διαμορφώνεται πλέον ένα πλαίσιο εφιαλτικό που σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Μονόδρομος για εμάς είναι η οργάνωση της πάλης σε μεγάλους και μικρούς χώρους δουλειάς, ενάντια στην ΕΕ, στα μονοπώλια και την εξουσία τους όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Δεν θα πρέπει οι εργαζόμενοι να γίνουν ουρά των συμφερόντων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, να γίνονται έρμαιο των αντιθέσεων στο μοίρασμα της πίτας και να είναι το μπαλάκι στο δικομματικό – διπολικό παιχνίδι, που στήνουν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής, ενώ είναι γνωστό ότι συμφωνούν στις βασικές στρατηγικές ΕΕ και κεφαλαίου.

Ενιαία και σε συμμαχία με όλη την εργατική τάξη, με τους μικρούς επαγγελματίες του κλάδου και γενικότερα τους μικρούς επαγγελματίες και τη φτωχομεσαία αγροτιά που σήμερα αγωνίζεται για την επιβίωσή της, παλεύουμε για τα παραπάνω και για μέτρα ανακούφισης.

Διεκδικούμε:

 Άμεσα υπογραφή ΣΣΕ. Είναι ο μόνος τρόπος κατοχύρωσης των μισθωτών λογιστών και γενικότερα εργαζομένων σε λογιστικές, ελεγκτικές, συμβουλευτικές εταιρείες

 • Απόσυρση των ν.4174/13, ν.4172/13, ν.4223/13
 • Απόσυρση του Κώδικα Δεοντολογίας
 • Άμεσα απόσυρση του σχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, την κατάργηση των χαρατσιών στη λαϊκή κατοικία.
 • Κατάργηση όλων των χαρατσιών
 • Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης
 • Αφορολόγητο όριο για μισθωτούς με ατομικό εισόδημα 20.000 ευρώ, με οικογενειακό εισόδημα ως 40.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί, την αφορολόγητη πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ και δευτερεύουσα μέχρι 80 τ.μ.
 • Όχι στην φορολογική εξόντωση και στο τσάκισμα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών λογιστών. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο και τη φορολόγηση με 45% σε διανεμόμενα και μη κέρδη.
 • Όχι στην τήρηση λογιστικών βιβλίων από τους αγρότες. Να μην πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος. Οι αγρότες να μην πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους. Να αποσυρθεί η αισχρή νομοθετική διάταξη που τους ζητάει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα αποδέχονται την άρση του ασύλου στο σπίτι τους για φορολογικό έλεγχο. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

 ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ