Αθήνα, 31/03/2014

Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α

             Το ΔΣ της ΠΟΛ καταγγέλλει την προκλητική στάση του Προέδρου και του Προεδρείου του Οικονομικού Επιμελητηρίου (ΟΕΕ) (ΔΗΚΙΟ, ΠΑΣΚΟ, ΠΟΦΕΕ, ΕΣΚΟ) να αποφύγουν να είναι παρόντες στη συνάντηση στα πλαίσια παράστασης διαμαρτυρίας την Πέμπτη 27 Μάρτη, παρά την έγκαιρη ειδοποίησή μας από τη Δευτέρα 24 Μάρτη. Αντί αυτών, βρήκαμε στο ΟΕΕ αστυνομικές δυνάμεις! Μάλιστα, το διάστημα από τη Δευτέρα 24/3 έως και την Πέμπτη 27/3 ουδεμία ενημέρωση είχαμε περί απουσίας του προεδρείου.

Το τελευταίο διάστημα το προεδρείο του ΟΕΕ έχει ιδιαίτερα “έντονο” πρόγραμμα συναντήσεων με υπουργεία, υπουργούς, εκπροσώπους κομμάτων προκειμένου να κατοχυρωθεί η πιο ενεργή συμβολή του ΟΕΕ για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου (δηλαδή τον αφανισμό των μικρών επαγγελματιών και τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και στον δικό μας κλάδο). Αυτός είναι και ο λόγος συστηματικής άρνησής τους να έρχονται σε επαφή με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Αυτός είναι και ο λόγος που με ταχύτατα αντανακλαστικά ο Πρόεδρος του ΟΕΕ έσπευσε πριν λίγο χρονικό διάστημα να καταγγείλει κινητοποιήσεις στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του.

Επιμένουμε, ανεξάρτητα αν δεν έγινε η συνάντηση της 27/3/14 και απαιτούμε να κουβεντιαστούν στην επόμενη (Τρίτη 1/4/2014) συνεδρίαση της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΕΕ τα παρακάτω αιτήματά μας:

  • Η Κ.Δ. του ΟΕΕ να πάρει πίσω την απόφαση για την εφαρμογή εξετάσεων για την αναβάθμιση από Β’ σε Α’ Τάξη. Οι λογιστές φοροτέχνες έχουν ήδη “αξιολογηθεί” και “αξιολογούνται” καθημερινά με το πτυχίο και την προϋπηρεσία τους. Η ενημέρωση για τις εκάστοτε αλλαγές στη φορολογική και εργατική νομοθεσία είναι αναγκαία για την άσκηση του επαγγέλματος, σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει να συνδέεται με την διαδικασία αξιολόγησης. Το καθήκον της επιμόρφωσης θα έπρεπε να το εκπληρώνουν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες με βάση τις εξελίξεις στη νομοθεσία και την τεχνική.
  • Να μην αποκλειστεί κανένας συνάδελφος λόγω οφειλών από τα σεμινάρια. Να εφαρμοστεί ρύθμιση οφειλών. Ειδικά για τους άνεργους συναδέλφους να διαγραφούν οι όποιες οφειλές με ευθύνη της Κ.Δ.
  • Να μην αποκλείονται οι άνεργοι όταν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις προϋπηρεσίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε σε περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης και αυξημένης ανεργίας.
  • Σε περίπτωση που μερίδα λογιστών φοροτεχνών που δεν έχουν κάνει αίτηση λόγω των προϋποθέσεων που απαιτούνται να δοθεί δεύτερη ευκαιρία και να αναγγελθεί δεύτερος κύκλος σεμιναρίων αναβάθμισης από Β’ σε Α’ Τάξη.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαμορφώνεται μια ασφυκτική κατάσταση για τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για τους λογιστές. Λόγω της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και της επίδρασης των αλλεπάλληλων αντιλαϊκών νόμων:

  • τα ποσοστά της ανεργίας έχουν εκτιναχτεί, μια κατάσταση που αφορά έντονα και τον κλάδο των λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών
  • τα εισοδήματα μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων έχουν συρρικνωθεί δραματικά γεγονός που είναι ιδιαίτερα έντονο και στον κλάδο μας.

Επομένως, με τη διαδικασία που έχει αποφασίσει η Κ.Δ. του ΟΕΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης με βάση το νόμο 4152/2013, για την αναβάθμιση των λογιστών από Β’ σε Α’ Τάξη, δηλαδή α) εφαρμογή εξετάσεων, β) εξόφληση όλων των οφειλών ανανέωσης της επαγγελματικής ταυτότητας μέχρι και το 2012 και εξόφληση όλων των συνδρομών μέχρι και το 2013, αντικειμενικά αποκλείονται χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι και αυτοαπασχολούμενοι.

Καλούμε τα σωματεία και τους εμπλεκόμενους φορείς του κλάδου να πάρουν θέση. Οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Γυρίζουμε την πλάτη σε αυτή την πολιτική και που βάζει ταφόπλακα στα τελευταία εναπομείναντα δικαιώματά μας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων σε κάθε κλάδο.

Η μόνη διέξοδος είναι η οργάνωση στα σωματεία και η συλλογική πάλη ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση από το μεγάλο κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Συντασσόμαστε με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ. Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία της 9 Απρίλη.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ