ΟΛΟΙ την ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΝΗ, 5.00 μμ.

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο Ο.Ε.Ε.

 ΟΛΟΙ την ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΝΗ, 6,00 μμ. στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

για να μην περάσουν οι νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό

Προσυγκέντρωση Πλ. Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 5,30 μ.μ.

 Αυτές τις μέρες όπως είναι γνωστό διεξάγονται από το οικονομικό επιμελητήριο Ελλάδος με ηλεκτρονική μορφή οι εξετάσεις αναβάθμισης από την Β’ στην Α’ τάξη.

Το ΟΕΕ προσπαθεί να τις μετονομάσει σε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που είναι στην πραγματικότητα. Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις της πλειοψηφίας του που μιλάνε για «τεστ δεξιοτήτων», για «αξιολόγηση», για «προστασία της γνώσης και του επαγγέλματος» και τόσα άλλα. Πρόκειται για επαναφορά με ανανεωμένη μορφή των εξετάσεων που προσπάθησαν πριν χρόνια να επιβάλλουν και με τους αγώνες μας καταφέραμε να τις αποτρέψουμε. Στόχος του είναι η παραπέρα κατηγοριοποίηση των συνάδελφων και η προετοιμασία εισαγωγής της πιστοποίησης. Ήδη γίνονται αναφορές στα κείμενά του για πιστοποιημένους λογιστές.

Σε συνδυασμό με την ενίσχυση της τάσης για συγκέντρωση όλης της δουλειάς σε μεγάλες Ελεγκτικές και Λογιστικές εταιρείες, προχωρούν με κάθε τρόπο την αξιολόγηση και την πιστοποίηση (σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των πτυχίων) προκειμένου να υπάρχει η μεγάλη μερίδα των εργαζομένων χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με μισθούς πείνας, χωρίς επιστημονική γνώση, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει μια ελίτ όπου θα μπορεί να εξασκεί το επάγγελμα.

Οι παραπάνω εξελίξεις και οι κινήσεις του οικονομικού επιμελητηρίου συνδέονται με τις βασικές κατευθύνσεις της Ε.Ε και των εκάστοτε αντιλαϊκών κυβερνήσεων για την ανταγωνιστικότητα στον κλάδο, δηλαδή την «πιστοποίηση – αξιολόγηση» του επαγγέλματός μας, την απελευθέρωσή του, τον Κώδικα Δεοντολογίας και την ποινικοποίηση της εργασίας μας. Αλλά και με την άρνηση των εργοδοτών για υπογραφή Σ.Σ.Ε. που να καθορίζει πλήρως τα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα, που δεν θα περιέχει μισθούς πείνας, για πτυχία με αξία.

 Επιπλέον αυτές οι εξετάσεις εγείρουν ερωτήματα ακόμη και για την αξιοπιστία τους, αφού και με τον τρόπο που διεξάγονται δίνουν τη δυνατότητα για την παρέμβαση των μεγάλων εταιρειών και λογιστικών γραφείων του χώρου καθώς και των φροντιστηρίων στο ζήτημα της λύσης των ερωτήσεων. Δηλαδή αυτό που παλιότερα ονόμαζαν σεμινάρια του καφέ, πάνε να το κάνουν εξετάσεις της ρεμούλας και της νοθείας!

 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ένωση Λογιστών Αθήνας και το παράρτημα του Πειραιά, το προηγούμενο χρονικό διάστημα πήραν μια σειρά πρωτοβουλίες πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά και στο ζήτημα που προέκυψε και με τις οφειλές των συναδέλφων, ζητώντας την πλήρη απαλλαγή των ανέργων από τις συνδρομές στο Ο.Ε.Ε. καθώς και από τα χαράτσια της ανανέωσης των αδειών, καθώς και την σημαντική ελάφρυνση όλων των συναδέλφων μας. Η απάντησή τους, εκφράζει ακριβώς και τον χαρακτήρα του Ο.Ε.Ε. «δεν μας αφήνει το νομικό πλαίσιο να κάνουμε κάτι στον τομέα αυτό» και παρέπεμψαν σε νομικίστικες διαδικασίες. Η μόνη δύναμη που στήριξε τις πρότασεις μας είναι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (ΔΠΚ-Ο).

Καλούμε άμεσα την ΚΔ και για τους παραπάνω λόγους να πάρει πίσω την απόφαση για την εφαρμογή των εξετάσεων. Οι Συνάδελφοι έχουν ήδη «αξιολογηθεί» και «αξιολογούνται» καθημερινά με το πτυχίο τους, στο χώρο δουλειάς τους.

 Καλούμε τους συνάδελφους από όλους τους χώρους μεγάλες και μικρές εταιρίες, λογιστικά γραφεία μεγάλα ή μικρά να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 17 Ιούνη, στις 5.00 το απόγευμα  – μέρα συνεδρίασης της Κ.Δ. του ΟΕΕ,  έξω από τα γραφεία του ΟΕΕ (Μητροπόλεως 12 -14 Σύνταγμα).

Για τις 24 Ιούνη ζητάμε συνάντηση και με το Υπουργείο Ανάπτυξης για το θέμα των εξετάσεων.

Επίσης την Πέμπτη 19 Ιούνη στις 6.00 μ.μ. στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο που καλούν οι συνταξιουχικές οργανώσεις, για να μην περάσουν οι νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό γιατί αφορά όλους τους εργαζόμενους.

1.    Όχι στην αξιολόγηση – όχι στις εξετάσεις – όχι στην πιστοποίηση

2.      Κατοχύρωση της επαγγελματικής εξέλιξης μέσα από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

3. Μοναδικά κριτήρια εξέλιξης να είναι αυτά που προβλέπονται στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με βάση την εκπαίδευση και προυπηρεσία. Η προϋπηρεσία να μετράει από τη λήψη του πτυχίου και να υπολογίζεται και ο χρόνος ανεργίας.

4.      Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση – Σπουδές με πλήρη επιστημονική γνώση

5.     Όχι στο κλείσιμο των Δ.Ο.Υ. Όχι στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες. Κρατικός φοροεισπραχτικός μηχανισμός που θα φορολογεί το μεγάλο κεφάλαιο και όχι να ληστεύει το λαό.

6.      Κατάργηση των ποινών και κυρώσεων σε βάρος του λογιστή, κατάργηση της συνυπευθυνότητας. Δίνουμε τη μάχη ενάντια στον κατάπτυστο Κώδικα Δεοντολογίας του ΟΕΕ.

 ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ