ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (Π.Ο.Λ.)

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (Ε.Ε.Λ.Π.)

Παράρτημα Λογιστών Πειραιά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους και συναδέλφισσες που στήριξαν με την συμμετοχή τους την παράσταση διαμαρτυρίας του σωματείου της Αττικής και της ΠΟΛ στο Οικονομικό Επιμελητήριο (ΟΕΕ) την Τρίτη 17/6/14 ενάντια στην εφαρμογή των εξετάσεων και της αξιολόγησης για την αναβάθμιση των λογιστών.

Στα πλαίσια της παράστασης διαμαρτυρίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των ΔΣ του σωματείου και της ΠΟΛ με το προεδρείο του ΟΕΕ.

Αναδείξαμε για άλλη μια φορά ότι σε συνδυασμό με την ενίσχυση της τάσης για συγκέντρωση όλης της δουλειάς σε μεγάλες Ελεγκτικές και Λογιστικές εταιρείες (μέσω της ιδιωτικοποίησης του φορολογικού και ασφαλιστικού ελέγχου και της απελευθέρωσης) και τον αφανισμό των αυτοαπασχολουμένων, προχωρούν με κάθε τρόπο την αξιολόγηση και την πιστοποίηση (σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των πτυχίων). Δηλαδή, ο βασικός στόχος είναι η διαμόρφωση αυτού του πλαισίου όπου θα παρέχονται δεξιότητες (και όχι γνώσεις) από το εκπαιδευτικό σύστημα και από φορείς ανάλογους του ΟΕΕ και από διάφορα ινστιτούτα και ΚΕΚ, οι οποίες θα έχουν ημερομηνία λήξης και θα πρέπει να αξιολογούνται, να ανανεώνονται με ευθύνη και κόστος των ίδιων των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων. Αυτό σημαίνει τη δημιουργία μιας πυραμίδας, όπου στη βάση θα βρίσκονται η πλατιά μερίδα των εργαζομένων με μισθούς πείνας, χωρίς εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς επιστημονική γνώση και στην κορυφή θα βρίσκονται τα επιτελεία του κεφαλαίου που θα έχουν την επιστημονική γνώση και τα αντίστοιχα δικαιώματα. Επίσης, αναδείξαμε και τον εκφυλιστικό χαρακτήρα της διαδικασίας των εξετάσεων, που κάνει πιο φανερό από κάθε άλλη φορά τον στόχο του ΟΕΕ και της κυβέρνησης, που είναι η εξασφάλιση της συναίνεσης της πλειοψηφίας των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων λογιστών στην αξιολόγηση.

Η στάση του προεδρείου του ΟΕΕ στα ζητήματα που θέσαμε επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του κεφαλαίου και της κυβέρνησης να προχωρήσουν τις διαδικασίες της αξιολόγησης και της πιστοποίησης και στον δικό μας κλάδο στα πλαίσια της δια βίου μάθησης.

Συνάντηση  με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης απαιτούμε για την Τρίτη 24/6/14, στις 6,00 μ.μ. για το ζήτημα της αξιολόγησης και των εξετάσεων.     Αποδεικνύεται ότι μονόδρομος είναι η μάχη για την μαζικοποίηση των σωματείων μας, η συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους. Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής μόνο το 7% των υποψηφίων έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία των εξετάσεων και ενώ έχουμε διανύσει το 30% του χρόνου που έχει δοθεί,  διαψεύδει τους ισχυρισμούς της πλειοψηφίας του ΟΕΕ ότι υπάρχει αποδοχή από τους εργαζόμενους.

Θα αξιοποιήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο. Απευθυνόμαστε πλατιά στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου. Αυτές οι εξελίξεις δεν έχουν καμιά σχέση με τα δικά μας συμφέροντα. Απαιτούμε η κυβέρνηση και το ΟΕΕ να πάρει πίσω τις εξετάσεις. Συνεχίζουμε τη μάχη μέσα στους χώρους δουλειάς απαιτώντας δουλειά με αξιοπρέπεια, υπογραφή άμεσα ΣΣΕ με όλους τους όρους του 2009 που κατοχύρωνε πλήρως τα εργασιακά και επαγγελματικά μας δικαιώματα.

Μετά το πέρας της παράστασης διαμαρτυρίας εκδηλώσαμε την αλληλεγγύη μας στις απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών με την παρουσία μας στο χώρο της συγκέντρωσής τους, αλλά και με την πρόθεσή μας να στηρίξουμε τον αγώνα τους με την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων για όσες από αυτές το επιθυμούν.

 ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ