ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (Π.Ο.Λ.)

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (Ε.Ε.Λ.Π.)

Παράρτημα Λογιστών Πειραιά

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 20/6/14 καλεστήκαμε από τη ΓΓΠΣ σε συνάντηση για το ζήτημα της παράτασης υποβολής των δηλώσεων. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι από τη Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος του Υπουργείου Οικονομικών, ο προσωρινός Γενικός Γραμματέας Εσόδων, εκπρόσωποι από την ΠΟΦΕΕ.

Η θέση μας πάνω στο ζήτημα την οποία και εκφράσαμε ήταν ξεκάθαρη. Η όποια παράταση, αλλά και η ανάγκη εκσυγχρονισμού του ηλεκτρονικού συστήματος δεν αναιρεί την τάση ενίσχυσης του αντιλαϊκού χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος. Όμως, το γεγονός ότι η κατάσταση στους χώρους εργασίας είναι πλέον ασφυκτική (ατελείωτα ωράρια, εντατικοποίηση, απλήρωτη δουλειά, τήρηση προθεσμιών) και ειδικά αυτή την περίοδο λόγω των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων και λόγω των μεγάλων προβλημάτων του taxisnet, επιβάλλεται η παράταση των δηλώσεων Ε1 σε συνδυασμό με την αύξηση των δόσεων του φόρου εισοδήματος από 3 σε 10, αφού είναι πρακτικά αδύνατο από μεγάλη μερίδα του λαού να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πληρωμή του φόρου.

Η απάντηση που λάβαμε από πλευράς στελεχών του Υπουργείου ήταν ότι το αίτημά μας δεν είναι ρεαλιστικό, γιατί άλλα ζητάει η τρόικα! Επιδεικνύουν, δηλαδή για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα να τσακίσουν το εργατικό λαϊκό εισόδημα. Προκλητική επίσης ήταν και η επιμονή από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών και ΠΟΦΕΕ να συμφωνήσει και η ΠΟΛ στην κατεύθυνση “επικοινωνιακής επίθεσης στους πελάτες για τήρηση των προθεσμιών”, να γίνουμε δηλαδή αρωγός στην πολιτική της κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών! Είναι αυτονόητο ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συναινέσουμε σε ένα τέτοιο αίτημα, αφού πρόκειται για την πολιτική που ανοίγει το λάκκο για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και από την άλλη πλευρά δίνει αέρα στα πανιά του μεγάλου κεφαλαίου.

Σήμερα προσκληθήκαμε από τη ΓΓΠΣ εκ νέου σε συνάντηση για αύριο 27/6/14 με το ίδιο αντικείμενο ύστερα από αίτημα στελεχών της ΠΟΦΕΕ. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα παραπάνω  σε μια τέτοια συνάντηση, όπου η αγωνία, τα προβλήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων αντιμετωπίζονται ως «μη ρεαλιστικά».

Επαναλαμβάνουμε το αίτημα που διατυπώσαμε στη συνάντηση της 20/6/2014 στη ΓΓΠΣ: Είναι απαραίτητο να δοθεί άμεσα παράταση στην υποβολή των Δηλώσεων Εισοδήματος Ε1, στην αίτηση για το Κοινωνικό Μέρισμα και στην αίτηση για το Α21 τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Από τα παραπάνω, γίνεται προφανές ότι και οι υποχρεώσεις με καταληκτική ημερομηνία τον Ιούλιο απαιτούν την ανάλογη παράταση. Οι συγκεντρωτικές Καταστάσεις του 1ου τριμήνου του 2014 καθώς επίσης και η 1η δόση για την φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων που λήγουν στο τέλος Ιουλίου είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσουν να καταβληθούν.

Επομένως πρέπει να δοθεί ανάλογη παράταση για τις Συγκεντρωτικές Καταστάσεις καθώς και να αυξηθούν οι Δόσεις για την Φορολογία Εισοδήματος.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ