ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ (Ε.Ε.Λ.Π.)

Παράρτημα Λογιστών Πειραιά

Να μην αλλάξει καμία σύμβαση με την μετατροπή της

ή την αντικατάστασής της με «μπλοκάκι»

 Συνάδελφοι εργαζόμενοι στις Ελεγκτικές εταιρίες,

Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν εξελίξεις και νέα μέτρα σε σχέση με το ασφαλιστικό που αφορούν το σύνολο των εργαζόμενων, με κύριο μέτρο την μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Από αυτές δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν και οι εργαζόμενοι στον κλάδο.

Με αφορμή το πολυνομοσχέδιο 4254/2014 και τα ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και του Ο.Α.Ε.Ε., για τους ορκωτούς ελεγκτές – λογιστές εγγεγραμμένους στα μητρώα του Σ.Ο.Ε.Λ. οι οποίοι έχουν συνάψει συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας με τις ελεγκτικές εταιρίες, τηρούν τις διαδικασίες της εργατικής νομοθεσίας περί εξαρτημένης εργασίας (δήλωση στο Σ.Ε.Π.Ε.) και έχουν όλα τα προβλεπόμενα δικαιώματα από τη φύση της εξαρτημένης εργασίας τους (αποζημιώσεις κτλ),το Υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι:

« οι παραπάνω εργαζόμενοι, ασφαλίζονται  βάσει της πράγματι παρεχόμενης εργασίας – απασχόλησής τους και  έχουν όλα τα προβλεπόμενα δικαιώματα από τη φύση της εξαρτημένης εργασίας τους (αποζημιώσεις κτλ )».

Έχει σημασία να σημειωθεί ότι αποτελεί απαίτηση της εργοδοσίας των ελεγκτικών εταιριών εδώ και πολύ καιρό, οι παραπάνω εργαζόμενοι να ασφαλίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες στον ΟΑΕΕ και όχι στο ΙΚΑ . Απαίτηση που η συγκυβέρνηση μαζί με τις επιταγές της Ε.Ε. προσπαθούν  να υλοποιήσουν, ανοίγοντας το δρόμο  μέσω και του Μεσοπρόθεσμου που ψηφίστηκε πριν μισό χρόνο από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το οποίο μέσα στα πολλά που νομοθετεί είναι και το γεγονός ότι οι ορκωτοί πλέον δεν θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ αλλά θα ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας αντιμετωπίζει το θέμα μόνο για όσους έχουν συνάψει συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας με τις ελεγκτικές εταιρίες, τηρούν τις διαδικασίες της εργατικής νομοθεσίας περί εξαρτημένης εργασίας (δήλωση στο Σ.Ε.Π.Ε.) και έχουν όλα τα προβλεπόμενα δικαιώματα από τη φύση της εξαρτημένης εργασίας τους.

Εμείς προσθέτουμε ότι τα ίδια δικαιώματα έχουν και όσοι ορκωτοί ελεγκτές – λογιστές παρέχουν εξαρτημένη εργασία ανεξάρτητα από το τι σύμβαση  εργασίας έχουν  συνάψει (μπλοκάκια κ.λ.π) και  έχουν όλα τα προβλεπόμενα δικαιώματα από τη φύση της εξαρτημένης εργασίας τους (αποζημιώσεις, καταβολή Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, επιδόματος ισολογισμού για όσους το δικαιούνται, άδεια και επίδομα αδείας).

Αυτό πρέπει να εφαρμόζεται για όσους απασχολούνται έως σήμερα και για όσους προσλαμβάνονται από δω και πέρα, και να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και όχι στον ΟΑΕΕ ως ελεύθεροι επαγγελματίες

Να μην αλλάξει καμία σύμβαση , με την μετατροπή της ή την αντικατάστασης της με «μπλοκάκι»

Ανησυχούμε γιατί το μέτρο αυτό ήδη έχει αρχίσει να  εφαρμόζεται  σε κάποιες εταιρίες (πχ Grant Thornton) δείχνοντας τον δρόμο και για τις υπόλοιπες,  με τα περίφημα «μπλοκάκια», ενώ υπάρχει  «καραμπινάτη» εξαρτημένη εργασία, για να μειώσουν το «κόστος»,δηλ. τα δικαιώματά μας (καταβολή Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, επιδόματος ισολογισμού, άδεια και επίδομα αδείας ). Θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί  και σε όλες τις υπόλοιπες. Είναι ένα ακόμα μέτρο που έρχεται να προστεθεί σαν βαρίδι σε όλα τα προηγούμενα προβλήματα που έχουν δημιουργεί με αφορμή την κρίση, ενδεικτικά και δεν είναι μόνο αυτό μη υπογραφή ΣΣΕ από το 2010 με ευθύνη του ΣΕΒ μέλη του οποίου είναι και οι εταιρείες που εργαζόμαστε.

Αυτό το μέτρο έχει πολλαπλά οφέλη για τις ελεγκτικές εταιρίες και στον αντίποδα τσάκισμα μιας σειράς δικαιωμάτων που έχουμε εμείς σαν εργαζόμενοι σε αυτές τις εταιρείες πρώτα και κύρια σαν ασκούμενοι ή σαν αυριανοί ορκωτοί ελεγκτές. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον κλάδο δεν θα έχει τις ίδιες συνέπειες.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό το μέτρο; Σημαίνει πλήρης κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών που πληρώνουν οι εταιρίες για εμάς τους υπαλλήλους, άρα μεγαλύτερα κέρδη. Σημαίνει (έστω και μικρή) αύξηση του ποσού ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων άρα μείωση του δικού μας καθαρού εισοδήματος και τις ήδη μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις. Σημαίνει μείωση των συνολικών εισφορών που καταβάλλονται για την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, αλλά και την σύνταξη. Σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωτική η καταβολή Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, επιδόματος ισολογισμού για όσους πρέπει να το παίρνουν. Σημαίνει μη υποχρέωση της εταιρίας να μας παραχωρεί άδεια και επίδομα αδείας. Σημαίνει κατάργηση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης.

Δεν είναι βέβαια μόνο αυτό. Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα ακόμα με βασικότερο τα εξαντλητικά ωράρια. Σε πολλές εταιρίες η δουλειά μπορεί να φτάνει ή ακόμα και να ξεπερνά το δωδεκάωρο, να δουλεύουμε σαββατοκύριακο και αργίες χωρίς να πληρωνόμαστε και τις αντίστοιχες υπερωρίες. Το 8ωρο έχει καταντήσει ανέκδοτο και αντί να προσλαμβάνουν κι άλλους εργαζόμενους μας λένε ότι ‘‘αυτή είναι η φύση της δουλειάς μας’’.

Πολλοί συνάδελφοι σκέφτονται: «τι να κάνουμε, έτσι είναι σήμερα η κατάσταση, και να λέμε ευχαριστώ που παίρνουμε και λίγο καλύτερους μισθούς και ας δουλεύουμε πολλές ώρες» που πλέον και αυτό αρχίζει να αλλάζει. Σκέψου, την τελευταία μόνο περίοδο ο κλάδος των ελεγκτικών εταιριών (σύμφωνα με μελέτη της ICAP) ακόμα και εν μέσω κρίσης είναι αυτός με  μεγάλη κερδοφορία και τους δείκτες αποδοτικότητας τους ιδίων κεφαλαίων με 48,02% και των δεικτών αποδοτικότητας απασχολουμένων κεφαλαίων με 10,56% πρώτους με σημαντική διάφορα από τους δεύτερους κλάδους. Την ίδια στιγμή, προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους με όλο και λιγότερα λεφτά, ενδεικτικό παράδειγμα οι προσλήψεις σε ΕΥ, Price, Deloitte και άλλες με  800,00 € μικτά. Οι ίδιες εταιρίες θα μας βάλουν να ανοίξουμε βιβλία, να πληρώνουμε ΟΑΕΕ και ΦΠΑ κάθε μήνα ώστε να μην πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές. Μας βάζουν και δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ με αποτέλεσμα να μην έχουμε χρόνο για την προσωπική μας ζωή. Θεωρείς ότι με το να μην κάνεις τίποτα θα καλυτερέψουν τα πράγματα;

Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο είναι εμείς οι εργαζόμενοι να οργανωθούμε, να αποφασίσουμε ότι πρέπει από κοινού να παλέψουμε, να γραφτούμε στο σωματείο μας την Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής. Να παλέψουμε για να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πράγμα που η εργοδοσία των ελεγκτικών εταιριών αρνείται με κάθε τρόπο . Καλούμε κάθε συνάδελφο λογιστή ή ασκούμενο ορκωτό να έρθει σε επαφή και να οργανωθεί στο σωματείο.

Απαιτούμε να μην αλλάξει καμία σύμβαση

να μην αλλάξει ο ασφαλιστικός φορέας των εργαζόμενων

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ