ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ (Ε.Ε.Λ.Π.)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Κάνιγγος 27,  Τηλ. (210)  38 02 923,  ΦΑΞ  38 01 227, 106 82  – ΑΘΗΝΑ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Οι όποιες εξαγγελίες έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα από τον Πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ, επιδιώκουν να «χρυσώσουν» το χάπι και να εμφανίσουν στο λαό ότι οι θυσίες του πιάνουν τόπο και μπαίνουμε στο δρόμο ανακούφισής του.

Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αφού οι όποιες μειώσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, οι τυχόν εκπτώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, στον ΕΝΦΙΑ, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Έρχονται στην ουσία να μονιμοποιήσουν τα παραπάνω μέτρα που μας έλεγαν ότι είναι προσωρινά. Οι αλλαγές αυτές δεν θα αποκαταστήσουν τις τρομερές απώλειες που έχει υποστεί το λαϊκό εισόδημα, γιατί η όποια επίπτωσή τους θα είναι αμελητέα και γρήγορα θα αναιρεθεί από την εφαρμογή της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, με την παραπέρα μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία, για την Πρόνοια. Με τα νέα χτυπήματα που ετοιμάζονται στα εργασιακά, το Ασφαλιστικό, αλλά και με επίθεση στο δικαίωμα των εργαζόμενων στην οργάνωση των αγώνων τους με  τον νέο συνδικαλιστικό νόμο που θέλουν να φέρουν.

Εμπαίζουν το λαό στην ουσία και με την αύξηση των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές, γιατί το πρόβλημα δεν είναι σε πόσες δόσεις θα πληρώσουμε τους φόρους, αλλά το ύψος των φόρων.

Από το 2010 έως σήμερα έχει αυξηθεί επτά φορές ο φόρος εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες αυτός έχει εννιαπλασιαστεί. Τα έσοδα από το φόρο ακινήτων έφτασαν στα 3,5 δισ. ευρώ, όταν το 2009 ήταν 500 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης οδήγησε σε αύξηση της φορολογίας κατά 450%, ενώ οι συντελεστές του ΦΠΑ αυξήθηκαν τέσσερις φορές από το 2010.

Αυτή η εικόνα αποκτά άλλη διάσταση αν συνυπολογίσουμε ότι την ίδια περίοδο αυξάνεται η ανεργία και μειώνονται συνεχώς οι μισθοί και οι συντάξεις, καταργούνται τα δώρα των εορτών και το επίδομα αδείας.

ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Επιχειρώντας παράλληλα να καλλιεργήσει στα λαϊκά στρώματα φρούδες ελπίδες γύρω από τις υποτιθέμενες «ελαφρύνσεις» και «διορθώσεις αδικιών».

ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ για ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ

Οι εξαγγελίες δε σταματούν εδώ, αλλά συνεχίζονται με σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών στο 15%, δηλαδή πάνω από 10 μονάδες σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα, δίνουν κίνητρα επαναπατρισμού και προσέλκυσης κεφαλαίων, προχωρούν στη μείωση συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα. Σύμφωνα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού, ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων θα υποχωρήσει σταδιακά από το 42% στο 32%.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ως τάχα «φιλολαϊκές» παρεμβάσεις, στην πραγματικότητα στοχεύουν στη διαμόρφωση του κατάλληλου αντιλαϊκού φορολογικού μείγματος, ώστε να αυξηθούν παραπέρα τα κρατικά έσοδα για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Στην πραγματικότητα τα πρωτογενή πλεονάσματα των κρατικών πλεονασμάτων για λογαριασμό του κεφαλαίου προδιαγράφονται σε ρότα συνεχούς διόγκωσης και για τα επόμενα χρόνια, σε μια εξέλιξη που συνδέεται τόσο με την αύξηση της συνολικής μάζας των φόρων, όσο και με την παραπέρα συρρίκνωση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Σε αυτό το πλαίσιο, τα όποια παρεχόμενα ψίχουλα για το λαό θα εξανεμίζονται στη στιγμή, ενώ θα προστίθενται συνεχώς και νέα προκλητικά μέτρα φοροελάφρυνσης για το κεφάλαιο.

Τους ενδιαφέρει η εισπρακτική επιτυχία ή όχι των φόρων και με τέτοια κριτήρια κινούνται.

Κριτήριο π.χ. για την εξαγγελθείσα μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν ήταν το ότι τα λαϊκά νοικοκυριά πάγωσαν για δύο ολόκληρους χειμώνες, αλλά η «εισπρακτική αποτυχία» της προηγούμενης «απογείωσης» του φόρου, καθώς, λόγω της ραγδαίας μείωσης στην κατανάλωση, μειώθηκαν αισθητά τα έσοδα του κράτους αλλά και των μονοπωλίων του κλάδου. Η προωθούμενη ρύθμιση φανερώνει τα διαχειριστικά ζόρια συγκυβέρνησης και φοροεισπρακτικού μηχανισμού να συγκεντρώσουν τους ασήκωτους φόρους που επιβάλλονται στο λαό. Το ίδιο συμβαίνει και με τη ρύθμιση επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής για τα ληξιπρόθεσμα χρέη από 48 μέχρι 72 μηνιαίες δόσεις, με παράλληλη «μείωση» των προβλεπόμενων προσαυξήσεων, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέγει ο οφειλέτης. Για ειδικές κατηγορίες (άνεργοι κ.ά.) προβλέπεται η …δυνατότητα αποπληρωμής μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις.

Οι όποιες παρεμβάσεις με τον ΕΝΦΙΑ αφήνουν ανέπαφο τον αρχικό σχεδιασμό για είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ, καθώς και για την επιβολή του φόρου και σε κατηγορίες πληθυσμού με πλήρη οικονομική αδυναμία. Στην πραγματικότητα οι «διορθώσεις» αφορούν τις «αστοχίες» που συνδέονται με την πρώτη εφαρμογή του μόνιμου αντιλαϊκού μέτρου, που από φέτος επεκτείνεται σε κάθε σπιθαμή γης.

Η ανάπτυξη που προσδοκούν προϋποθέτει την εξαθλίωση και την ανέχεια της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, τη δουλειά – σκλαβιά με μισθούς πείνας, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Ήρθε η ώρα να δοθεί συνολική – καταιγιστική – ενωτική – ταξική απάντηση.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι, γυναίκες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι όλοι μια γροθιά! Να πολιορκήσουμε εργοδοτικές οργανώσεις, υπουργεία, εφορίες, τράπεζες, τον ΟΑΕΔ, όσους ρημάζουν τις ζωές μας.

Να μη δεχτούμε το στράγγισμα και το ξεζούμισμα μας! Με τους αγώνες μας να επιβάλλουμε το δίκιο.

Απέναντι στην επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση του αγώνα, η αντίσταση στην επέκταση της ελαστικότητας και στη μείωση των μισθών, η κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, η υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων.

 

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

E ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 4/10 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

E ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ 1η ΝΟΕΜΒΡΗ

12.00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Σεπτέμβρης 2014

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις