ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (Π.Ο.Λ.)
Κάνιγγος 27, τηλ. 38 10 081- 38 02 923 – ΦΑΞ 38 01 227 – ΑΘΗΝΑ, E-mail: pol@otenet.gr , Web Site: www.pol.org.gr
Αθήνα, 2 Μαρτίου 2016


ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016, 7 το απόγευμα,
στην Αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της ΕΛΕΠΑ, Κάνιγγος 27, 5ος Όρ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών καλεί όλα τα σωματεία των εργαζομένων στον κλάδο των οικονομικών υπηρεσιών, τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων λογιστών, τους συλλόγους φοιτητών και σπουδαστών των οικονομικών σχολών της Αττικής, τους συνταξιούχους λογιστές στην σύσκεψη που διοργανώνει για την παρουσίαση των θέσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για την Κοινωνική Ασφάλιση και το πλαίσιο κλιμάκωσης ενόψει της 48ωρης απεργίας.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ – ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ

Τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που φέρνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι σε συνέχεια αυτών των προηγούμενων κυβερνήσεων σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, ωθούν στην περαιτέρω διάλυση της ασφάλισης άλλα και όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της έχει απομείνει.

Οι μεγάλες λογιστικές – ελεγκτικές – συμβουλευτικές εταιρείες δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο στον κλάδο μας, μέσα από την συμμετοχή τους σε εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες είναι ταυτόχρονα και σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης, ζητούν να καταργηθούν ακόμα και τα ελάχιστα ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει.

Ο ΝΟΜΟΣ ΕΚΤΡΩΜΑ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ

Η κοινωνική ασφάλιση χτίστηκε πάνω στη δουλειά με συγκροτημένα δικαιώματα. Όλα τα τελευταία χρόνια χτυπιούνται ταυτόχρονα και τα εργατικά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα με στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.
Αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους του κλάδου μη ύπαρξη συλλογικής σύμβασης εργασίας από το 2010 και μετά, με όλο και μειούμενους μισθούς, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Εντείνεται το καθεστώς της εντατικοποίησης, της δουλειάς χωρίς ωράριο και αργίες, τα voucher, τα «μπλοκάκια», προωθείται η διεύρυνση της ιδιωτικής ασφάλισης. Σε συνδυασμό και με την υπέρογκη φορολογία που μας έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, τα χαράτσια, την δαπανηρή πρόσβαση (ή ο αποκλεισμός) στις υπηρεσίες υγείας και παιδείας έχει σαν αποτέλεσμα να χειροτερεύει διαρκώς η κατάσταση των εργαζομένων συνολικά.
Ανάλογες είναι και οι επιπτώσεις στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες του κλάδου. Η πολιτική της ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση του φορολογικού ελέγχου ως νέο πεδίο κερδοφορίας, το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας (πιστοποίηση σε συνδυασμό με συνυπευθυνότητα), οδηγεί στον αφανισμό των μικρών επαγγελματιών του κλάδου προς όφελος των μεγάλων λογιστικών – ελεγκτικών – συμβουλευτικών εταιρειών
Αντίστοιχες προσαρμογές έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο πρόγραμμα σπουδών και στα πτυχία προκειμένου να δέσουν με τις ανατροπές των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα προετοιμάζονται οι φθηνοί και ευέλικτοι εργαζόμενοι κυνηγώντας διαφόρου είδους πιστοποιήσεις (σεμινάρια, μαθήματα, κλπ) προκείμενου να γίνουν τα νέα γρανάζια για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.
Οι συνταξιούχοι επωμίζονται ακόμα μια μεγάλη μείωση στις συντάξεις τους και στις παροχές υγείας και πρόνοιας.

Όμως η κοινωνική ασφάλιση δεν μας χαρίστηκε. Κατακτήθηκε με μακροχρόνια, οργανωμένη πάλη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και γι’ αυτό δεν πρόκειται να σταματήσουμε να την υπερασπιζόμαστε.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης για ελιγμούς που επιχειρεί να κάνει σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και επιστημονικούς φορείς, παζαρεύοντας επιμέρους τροποποιήσεις, πρέπει να πέσει στο κενό. Είναι παζάρια για ψίχουλα και κάποιες από αυτές προς το αντιδραστικότερό τους.
Ο πυρήνας της πολιτικής της Κυβέρνησης – ΕΕ – Κεφαλαίου που μιλά για ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα, κατάργηση της υποχρέωσης του κράτους και των εργοδοτών από ασφαλιστικά βάρη, κατάργηση του κοινωνικού και καθολικού συστήματος, δεν αμφισβητείται σε καμία από τις προτάσεις των παραπάνω φορέων. Άλλωστε, στην βάση του κυβερνητικού σχεδίου, η ηγεσία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που αυτήν την περίοδο επιχειρεί να εμφανιστεί σαν οργανωτής του αγώνων του κλάδου βάζει από το παράθυρο τις δίκες του προτάσεις για το ασφαλιστικό, αποδέχεται την ανταποδοτικότητα, την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, το τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων σε επενδυτικά πλάνα και σχέδια, εδώ και χρόνια έχει δημιουργήσει επαγγελματικό ταμείο, το ΕΤΑΟ.
Ο οποιοσδήποτε συντονισμός μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων, φοιτητών και σπουδαστών δεν μπορεί να προκύπτει ύστερα από συναντήσεις ηγεσιών, αλλά πρέπει να είναι αποτέλεσμα μαζικών διαδικασιών και γενικών συνελεύσεων των σωματείων.

Ο από κοινού συντονισμός μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο αν έχει ως βάση την διεκδίκηση και την πάλη ενάντια στον κοινό αντίπαλο, που είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που κερδίζουν από την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων, από το τσάκισμα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου. Βάζοντας ταυτόχρονα ως γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, αφού υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενωμένοι.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Απαντάμε με 48ωρη απεργία αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει στη Βουλή το αντιασφαλιστικό έκτρωμα.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις