ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΛΕΠΑ)
Κάνιγγος 27, Τηλ. (210) 38 02 923, 38 35 093, ΦΑΞ 38 45 434, 106 82 – ΑΘΗΝΑ
Web site: www.eelp.gr, E_mail: eelp@eelp.gr
Αθήνα, 7 Μάρτη 2016

8 ΜΑΡΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

159 χρόνια πριν, στις 8 Μάρτη του 1857 βγήκαν στους δρόμους οι εργάτριες της κλωστο-ϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης και σήκωσαν ανάστημα απέναντι στη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσής τους, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, λιγότερες ώρες δουλειάς, ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους.
Σε πολλές εταιρίες γίνεται συστηματική προσπάθεια από τους εργοδότες, όχι μόνο να αποκρύψουν το ουσιαστικό περιεχόμενο της 8ης Μάρτη σαν ημέρα διεκδίκησης και αγώνα, άλλα κυρίως να την διαστρεβλώσουν.
Για παράδειγμα προβάλλεται σαν επιτυχημένη γυναίκα η άριστη επαγγελματίας, σύζυγος, μητέρα. Όλα αυτά φυσικά πρέπει να τα καταφέρνει στις 24 ώρες της ημέρας. Τουλάχιστον 10 ώρες σαν “άριστη επαγγελματίας” και οι υπόλοιπες να μοιραστούν σε όλα τα υπόλοιπα. Εάν δεν το κάνει αυτό δεν μπορεί να γίνει manager με τα χρόνια και ούτε να ‘’θεωρείται’’ σωστή εργαζόμενη σύμφωνα με τα πρότυπα που θέτει κάθε εργοδότης του κλάδου μας.
Σήμερα καλούν τις νέες γυναίκες να θυσιάσουν την προσωπική τους ζωή, να αναβάλουν τη δημιουργία οικογένειας, να καταψύξουν τα ωάριά τους και όλα αυτά για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους. Ο κάθε εργοδότης για να κρύψει την απανθρωπιά των απαιτήσεών του, οργανώνει ημερίδες για τη γυναίκα, στέλνει e-mail για τα χρόνια πολλά και για το πόσο σημαντική είναι και φυσικά προσπαθεί να την πείσει ότι έχει και μία δεύτε-ρη οικογένεια που λέγεται “Εταιρεία” η οποία προηγείται.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, η ψυχολογική πίεση που της ασκείται την ωθεί να μην παίρνει την άδεια μητρότητας που δικαιούται, η οποία είναι τόσο απαραίτητη για τη γυναίκα και το παιδί. Τον εργοδότη όμως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι αν θα βγει η δουλειά και όχι αν θα δημιουργηθούν θέματα στην οικογένειά της ή στην ίδια.
Πολλές φορές με τον φόβο μην μείνουν άνεργες – γιατί όπως γνωρίζουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας αφορά γυναίκες – και κάτω από την πίεση της εργοδοσίας, πέφτουν στην παγίδα της επαγγελματικής καταξίωσης, αφιερώνοντας όλο και περισσότερο χρόνο στην εργασία τους – . Για ποιο σκοπό όμως; Την παραμυθιάζουν ότι κάθε θυσία που κάνει για την εταιρία είναι για να βρει μια καλύτερη δουλειά αργότερα, με καλύτερες συνθήκες εργασίας και μισθό.
Συνάδελφοι γνωρίζουμε ότι όσο δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, που μέσα από αυτές θα καθορίζονται και τα δικαιώματά μας, ο καθένας μας θα είναι έρμαιο της κάθε ατομικής σύμβασης που θα τον υποχρεώνει ο κάθε εργοδότης να υπογράψει.
Για την σημερινή κατάσταση ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα και η σημερινή που εφαρμόζοντας την αντεργατική πολιτική του κεφαλαίου και της Ε.Ε.: μειώνουν τα μεροκάματα, καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα επιδόματα (πχ το επίδομα τοκετού), διαλύουν το Κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα με βαριές συνέπειες, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα παιδιά μας, δημιουργούν στρατιές ανέργων κι εξαθλιωμένων τμημάτων της εργατικής τάξης. Καμία γυναίκα και κανένας άντρας εργαζόμενος δε πρέπει να μείνει απαθής απέναντι στην συνολική επίθεση που δεχόμαστε.
Η πολιτική αυτή είναι που γεννά και τους πολέμους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Μαζί με τις προηγούμενες που συμμετείχαν σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κι επεμβάσεις, εφάρμοσαν και στήριξαν την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, υπέγραψαν τις συμφωνίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που δημιούργησαν τα κύματα των ξεριζωμένων.

Η λύση βρίσκεται μόνο στην απαίτηση αλλαγών στο χώρο δουλειάς. Όχι μεμονωμένα αλλά συλλογικά με τους υπόλοιπους συναδέλφους μέσα από το σωματείο. Γυναίκες και Άντρες, μπορούν να απαιτήσουν και να εξασφαλίσουν τα δικαιώματά τους.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στην διαδήλωση την Τρίτη 8 Μάρτη στις 6:30 μμ στα Προπύλαια.
Να είναι ένας σταθμός για την προετοιμασία της μεγάλης κινητοποίησης με την 48ωρη απεργία για την αποτροπή του νέου εγκλήματος σε βάρος των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις