ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΛΕΠΑ)

Κάνιγγος 27, τηλ. (210) 38 35 093, 38 02 923,  ΦΑΞ 38 01 227 –  ΑΘΗΝΑ

7 Οκτώβρη 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΟΦΩΝ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το πόρισμα για τα Εργασιακά αποκαλύπτει για μια ακόμα φορά το στόχο της κυβέρνησης να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων.

Πρώτον, ως προς τον κατώτατο μισθό, το πόρισμα γράφει ότι «θα πρέπει να υπάρχει ένας νόμιμος κατώτατος μισθός που θα λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές σχετικά με την ανάπτυξη, τις τιμές, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, την ανεργία, τα εισοδήματα και τους μισθούς».

Μέρος της επιτροπής, προτείνει «τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, κατόπιν διαβουλεύσεων με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με καθολική εφαρμογή» και ένα άλλο μέρος της επιτροπής «προτείνει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες».

Δηλαδή τον μισθό ή θα τον καθορίζει κατευθείαν η κυβέρνηση (όπως συμβαίνει) ή οι «ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες» θα καθορίζουν το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών με κριτήρια όμως την «ανταγωνιστικότητα» και της «ανάπτυξη». Αν όπως λένε, η κατάσταση της οικονομίας επιτρέπει ένα εύρος διαπραγμάτευσης για τον κατώτατο μισθό μεταξύ π.χ. 350 και 400 ευρώ, θα καλούν τους εργαζόμενους να διαπραγματευτούν με τους εργοδότες σ’ αυτά τα πλαίσια τον κατώτατο μισθό. Άρα καθαρή κοροϊδία η διαπραγμάτευση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

Δεύτερον, το πόρισμα προτείνει ακόμα να παραμείνει η άθλια διάκριση που ισχύει σήμερα στον κατώτερο μισθό για τους πάνω και κάτω των 25 ετών.

Τρίτον προσπαθεί μάλιστα να μας κοροϊδέψει ότι επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αποκαθιστά μέρος των δικαιωμάτων που χάθηκαν στα χρόνια της κρίσης. Είναι ψέματα! Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις όπως τις περιγράφουν θα στοχεύουν στην ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του. Την ίδια στιγμή που προτείνεται από το πόρισμα να υπερισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις των επιχειρησιακών, θέτουν εξαιρέσεις για επιχειρήσεις που έχουν …οικονομικά προβλήματα. Ή ορίζουν να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές, όταν αυτές αντανακλούν καλύτερα την κατάσταση σε μια εταιρεία ή μια ομάδα επιχειρήσεων. Όσο για το πρόβλημα της ανεργίας; Η «λύση» για αυτούς είναι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας…

Εμείς όμως συνάδελφοι, ξέρουμε πολύ καλά από συλλογικές διαπραγματεύσεις και διεκδικήσεις με γνώμονα τις δικές μας ανάγκες. Έχουμε πείρα από τους αγώνες μας μέσα από το σωματείο μας για υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει τις ανάγκες μας, κόντρα στη λογική «σύμβαση να ‘ναι, και ό,τι να ναι». Έχουμε πείρα και κατακτήσεις και πρόσφατα σε εταιρίες όπως στη ΣΟΛ και στην Pwc που καταφέραμε να επαναφέρουν τους μισθούς μέσα από τη δράση μας. Γι’ αυτό δε κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας! Συνεχίζουμε τον αγώνα!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, με οργάνωση και συσπείρωση στο σωματείο μας να εμποδίσουμε τον σχεδιασμό τους και ταυτόχρονα να οργανώσουμε  την δική μας επίθεση με βάση τις ανάγκες μας. Να διεκδικήσουμε την ζωή που μας αξίζει.

 ΟΛΟΙ στην ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ,

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΗ 2016, στις 7,00 μ.μ., στα γραφεία μας, Κάνιγγος 27, 5ος.

 ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ – ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ & ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΟΚΤΩΒΡΗ, 6,30 ΜΜ, ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις