ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  (Ε.Λ.Ε.Π.Α.)

Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Π.Ο.Λ.)

Κάνιγγος 27, τηλ. 38 02 923 – 38 35 093, ΦΑΞ 33 06 776 –  ΑΘΗΝΑ

Web site: www.elepa.gr. E_ mail: elepa@elepa.gr.

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2017

 «Εργάζομαι σε ελεγκτική και…» Μέρος α’

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες στις ελεγκτικές, λογιστικές, συμβουλευτικές εταιρίες,

Η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι οι ατελείωτες ώρες δουλειάς, δουλειά τα σαββατοκύριακα με μισθό αναντίστοιχο της εργασίας μας, υπερωρίες που τις περισσότερες φορές δεν αμείβονται σωστά ή και καθόλου. Την ίδια στιγμή αξιολογούμαστε δύο και τρείς φορές τον χρόνο από την εργοδοσία για το αν είμαστε «επαρκείς» ως προς την εργασία μας!!!

Και σαν να μην έφταναν όλα, οι μεγαλύτεροι εργοδότες του κλάδου, όπως η PwC (το ίδιο έγινε και σε Deloitte, EY) αποφασίζοντας αυτοβούλως, προσπάθησαν να μεταβάλλουν το ωράριο από οχτάωρο σε εννιάωρο. Επί της ουσίας να μεταβάλλουν τον νόμιμο εβδομαδιαίο εργάσιμο χρόνο από 40 σε 48 ώρες, με πολλές αρνητικές προεκτάσεις στην ζωή μας (πχ ποιες και πόσες υπερωρίες θα πληρώνονται, περαιτέρω μείωση του ελεύθερου χρόνου κ.α.).

Μετά από καταγγελία της ΠΟΛ και της ΕΛΕΠΑ στην επιθεώρηση εργασίας (4/11/16), σε συνέχεια καταγγελιών δεκάδων συναδέλφων σχετικά με την βλαπτική μεταβολή αυτή, η επιθεώρηση εργασίας πήρε θέση υπέρ του αιτήματος των εκπροσώπων μας (1/12/16) και κάλεσε την PwC να ενημερώσει τους εργαζόμενους, ότι το ωράριο επανέρχεται στο οχτάωρο.

Τι έκανε η εργοδοσία της PwC; “Συμμορφώθηκε” τόσο πολύ με την απόφαση του ΣΕΠΕ, που από την μια  απείλησε εργαζόμενους της εταιρίας που ενημέρωναν για την απόφαση αυτή και από την άλλη, μέχρι και ξενοδοχεία μίσθωσε για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι τα Σαββατοκύριακα, ώστε να μην είναι στα γραφεία της εταιρίας και τους πάρει χαμπάρι η επιθεώρηση εργασίας .

Αλλά το πράγμα έχει και συνέχεια. Οι εταιρίες αυτές καρπώνονται αμύθητα κέρδη (μέχρι και mail μας στέλνουν για το πόσο κερδοφόροι ήταν), τα οποία ΕΜΕΙΣ οι εργαζόμενοι παράγουμε. Την ίδια στιγμή, τα στελέχη τους επικαλούνται τα μειωμένα σε αξία τιμολόγια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και μας λένε ότι ανεξάρτητα με τα έσοδα, τα «κέρδη» τους δεν βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Δεν διστάζουν μάλιστα, όπως σε Deloitte και EY, να απολύσουν δεκάδες εργαζόμενους και να προσλάβουν άλλους, με όλο και χαμηλότερους μισθούς.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Η εμπειρία μας δείχνει ότι όσο υπομένουμε αυτή την κατάσταση, τόσο θα χειροτερεύει η ζωή μας.

Συνάδελφοι, το προηγούμενο διάστημα είχαμε ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ως αποτέλεσμα της συλλογικής διεκδίκησης μέσα από το σωματείο μας!

  • πάρθηκαν πίσω μειώσεις μισθών λόγω αύξησης κρατήσεως του ΣΟΕΛ (PwC, ΣΟΛ)
  • καλύφθηκαν εξέταστρα του ΙΕΣΟΕΛ που προσπάθησαν να μετακυλήσουν σε εργαζόμενους (Grant Thornton)
  • πάρθηκαν πίσω προγραμματισμένες απολύσεις (Deloitte)
  • δόθηκαν μισθοί που καθυστερούσαν και οδοιπορικά που δεν καταβάλλονταν.

Γι’ αυτό ακριβώς φοβούνται τη συλλογική, οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων μας, μέσα από το σωματείο μας!

 Το σωματείο είναι το όπλο μας και έχουμε υποχρέωση να οργανωθούμε σε αυτό και να συμμετέχουμε στη ζωή και στη δράση του.  Για να το κάνουμε πιο μαζικό, πιο δυνατό, ικανό να παλεύει πιο αποτελεσματικά για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας.

Μόνο ενωμένοι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Αυτά τα παραδείγματα από την πρόσφατη δράση του σωματείου δείχνουν ότι ακόμα και σε αυτή την δύσκολη περίοδο καταφέραμε να παρθούν πίσω μειώσεις και απολύσεις, να δοθούν καθυστερημένοι μισθοί.

Οι εργοδότες έχουν την πλήρη στήριξη των οποιωνδήποτε κυβερνήσεων (δεξιές, κεντρώες, αριστερές, συνεργασίας, τεχνοκρατών). Νομοθετείται κάθε απαίτησή τους(φοροαπαλλαγές, κατάργηση ΣΣΕ κλπ). Ενώνονται και αυτοί σε οργανώσεις και συνδέσμους π.χ. Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κτλ.

Συνάδελφε,

Η ΕΛΕΠΑ, η οποία εκφράζει τις αγωνίες και τις ανάγκες χιλιάδων συναδέλφων ελεγκτών και λογιστών, χιλιάδων εργαζομένων σε ελεγκτικές εταιρίες και λογιστήρια, καλεί να ξεπεράσεις φόβους και ενδοιασμούς, να δυναμώσεις με την εγγραφή σου και την συμμετοχή σου το σωματείο μας, απέναντι στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας που σε θέλει μόνο και απομονωμένο, έρμαιο στις επιδιώξεις της.

Όσο μένεις μόνος, τόσο η πίεση και η τρομοκρατία του εργοδότη θα αυξάνεται. Όμως δεν είσαι μόνος. Έλα στην ΕΛΕΠΑ, γράψου στο σωματείο μας. Αξίζουμε δουλειά με δικαιώματα, ανθρώπινα ωράρια, μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας.

Οργανωμένα – συλλογικά έχουμε τη δύναμη να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε :

            * Να παρθεί πίσω η απόφαση για θεσμοθέτηση του 9ώρου. Οι εταιρίες να συμμορφωθούν με την θέση που πήρε το Σ.ΕΠ.Ε. για το ζήτημα.

  • Άμεση υπογραφή αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για λογιστές, βοηθούς λογιστές και ελεγκτικό προσωπικό, με πλήρη δικαιώματα.
  • Όχι στην αξιολόγηση –  η επαγγελματική εξέλιξη να βασίζεται στη ΣΣΕ.
  • Να αποκατασταθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις. Τέρμα στη σύγχρονη γκιλοτίνα των ατομικών συμβάσεων.
  • Όχι στα εξαντλητικά ωράρια – 8ωρο, 5νθήμερο.
  • Όλες οι υπερωρίες να δηλώνονται και να αμείβονται.
  • Καμία αύξηση στο ποσοστό συμμετοχή μας για φάρμακα-εξετάσεις.

 ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΓΡΑΨΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις