ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  (Ε.Λ.Ε.Π.Α.)

Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Π.Ο.Λ.)

Κάνιγγος 27, τηλ. 38 02 923 – 38 35 093, ΦΑΞ 33 06 776 –  ΑΘΗΝΑ

Web site: www.elepa.gr. E_ mail: elepa@elepa.gr.

Αθήνα, 4 Μαΐου 2017

«Εργάζομαι σε ελεγκτική και…

…ζω για να δουλεύω ή δουλεύω για να ζω» Μέρος β’

 Συνάδελφοι/σες στις ελεγκτικές, λογιστικές, συμβουλευτικές εταιρίες,

Δουλεύουμε από το πρωί έως το βράδυ για να προλάβουμε προθεσμίες, για να «βγεί η δουλειά». Όμως, έχουμε ποτέ αναλογιστεί πώς καθορίζεται ο εργάσιμος χρόνος μας; Πόσες ώρες πρέπει να δουλεύει κανείς καθημερινά; Ποια είναι τα όρια μας και πότε τα ξεπερνάμε; Γιατί γίνεται αυτό;

Η απάντηση είναι για να καρπώνονται αμύθητα κέρδη οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες, Μάλιστα, όπως και τα ίδια τα στελέχη των ελεγκτικών εταιριών «περηφανεύονται» με τα email που μας στέλνουν κατά καιρούς, αυτό γίνεται  χάρη στην δικιά μας εργασία (που σημαίνει αύξηση των ωρών εργασίας μας) και την μείωση του κόστους εργασίας, δηλαδή την μείωση των μισθών μας.

Για να δούμε λοιπόν τον τρόπο με τον οποίο συμβαίνουν τα παραπάνω:

Οι μισθοί των νεοπροσλαμβανόμενων έχουν υποχωρήσει στα 700 με 800 ευρώ το μήνα, όταν μια δεκαετία πριν ήταν ακόμα και 500 ευρώ μεγαλύτεροι (1200 με 1300 ευρώ περίπου). Η πραγματική μείωση των μισθών μας όμως είναι πολύ μεγαλύτερη, αν συνυπολογίσει κανείς την εκτόξευση άμεσων και έμμεσων φόρων και την αύξηση των δαπανών για μια σειρά υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας.

Χαρακτηριστική είναι η ανάλυση σχετικά με την αύξηση των ωρών εργασίας:

 • Οι μεγαλύτεροι εργοδότες του κλάδου, (PwC, Deloitte, EY) αποφασίσανε αυτοβούλως, να μεταβάλλουν το ωράριο από οχτάωρο σε εννιάωρο. Επί της ουσίας να μεταβάλλουν τον νόμιμο εβδομαδιαίο εργάσιμο χρόνο από 40 σε 45 ώρες, με πολλές αρνητικές προεκτάσεις στην ζωή μας (π.χ. ποιες και πόσες υπερωρίες θα πληρώνονται, περαιτέρω μείωση του ελεύθερου χρόνου, κ.α.).
 • Βασικός μηχανισμός πίεσης επέκτασης του εργάσιμου χρόνου είναι και τα “deadlines”, που οδηγούν σε υπερωρίες, σε δουλεία από το σπίτι, σε εργασία τα σαββατοκύριακα αλλά και σε αργίες, Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες, για το σκοπό αυτό, δε δίστασαν να μισθώσουν μέχρι και αίθουσες ξενοδοχείων ή να καλέσουν τους εργαζόμενους τους να δουλέψουν από τα σπίτια τους ώστε, να μην είναι στα γραφεία της εταιρίας και τους πάρει «χαμπάρι» η επιθεώρηση εργασίας.
 • Ειδική μορφή αύξησης του εργάσιμου χρόνου είναι και η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μας από τους εργοδότες μας, με διάφορες μορφές, όπως τα διάφορα προγράμματα πιστοποιήσεις (acca, ιεσοελ κλπ), σεμινάρια κ.α. Εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι αγαπάμε αυτό που κάνουμε, θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι και ικανοποιούμαστε από την γνώση που αποκτούμε ως κομμάτι της εργασίας μας. Έχει σημασία να σκεφτούμε, όμως, πως το περιεχόμενο της επιμόρφωσής μας, το περιεχόμενο και οι στόχοι της εργασίας μας γενικότερα, δεν καθορίζονται από τις επιθυμίες μας. Καθορίζονται απ’ την επιχείρηση στην οποία εργαζόμαστε, που αποφασίζει τελικά για όλες αυτές τις λεπτομέρειες με κριτήριο την κερδοφορία της (π,χ ανάλογα του ύψους των Budgets κ.α.). Γι’ αυτό και η επιμόρφωση μας αποτελεί τμήμα του εργάσιμου χρόνου, και πρέπει ή να συμπεριλαμβάνεται μέσα στο 8ωρο ή αλλιώς να πληρώνεται ώς υπερωρία.

 Αρκετοί από εμάς, διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, μπορεί να σκεφτούν «καλά τα λέτε άλλα η κατάσταση είναι δύσκολη και τα 750 € σήμερα είναι υποφερτά» ή «ότι δεν χάθηκε ο κόσμος που το ωράριο αυξήθηκε κατά μία ώρα, αφού έτσι και αλλιώς δουλεύουμε με διάφορους τρόπους» ή «τουλάχιστον εδώ μας πληρώνουν τα μαθήματα άλλου τα πληρώνουν από την τσέπη τους» ή «ακόμα και να αντιδράσουμε σε όλα αυτά τίποτα δεν θα αλλάξει»…

   Όμως, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η κατάσταση δεν ήταν πάντα έτσι, να γνωρίζουμε τους λόγους που οι συνθήκες χειροτερεύουν καθώς και τα όπλα που έχουμε στα χέρια μας για να την σταματήσουμε;

Τα  τελευταία χρόνια η τάξη μας με αφορμή την κρίση δέχτηκε μια άνευ προηγούμενου επίθεση σε όλα τα επίπεδα (εργασιακά, συνταξιοδοτικό, φορολογία κλπ.)  από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και την ΕΕ για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των μεγάλων εταιριών, ώστε να βγουν με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες από την κρίση. Στον κλάδο μας βιώνουμε την επίθεση με την μη ύπαρξη ΣΣΕ, με αποτέλεσμα οι αμοιβές μας να καθορίζονται όπως θέλουν οι εργοδότες (κάποιες φορές φτάνουν έως και τα 511 € μικτά) άλλα και να υπάρχουν συνέπειες σε όλο το φάσμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Και όσο οι συνθήκες εργασίας μας χειροτερεύουν, τόσο τα κέρδη των μεγάλων εταιριών αυξάνονται.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Η εμπειρία μας δείχνει ότι όσο υπομένουμε αυτή την κατάσταση,

τόσο θα χειροτερεύει η ζωή μας.

Η εμπειρία, όμως, μας δείχνει και ότι μέσα από  την συλλογική-οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων μας,  μαζί με το σωματείο μας, είχαμε ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ  όπως:

 • πάρθηκαν πίσω μειώσεις μισθών λόγω αύξησης κρατήσεως του ΣΟΕΛ (PwC, ΣΟΛ)
 • καλύφθηκαν εξέταστρα του ΙΕΣΟΕΛ που προσπάθησαν να μετακυλήσουν σε εργαζόμενους (Grant Thornton)
 • πάρθηκαν πίσω προγραμματισμένες απολύσεις (Deloitte)
 • δόθηκαν μισθοί που καθυστερούσαν και οδοιπορικά που δεν καταβάλλονταν.
 • η επιθεώρηση εργασίας πήρε θέση υπέρ του αιτήματος μας και κάλεσε την PwC να ενημερώσει τους εργαζόμενους, ότι το ωράριο επανέρχεται στο οχτάωρο.

Αυτά τα παραδείγματα από την πρόσφατη δράση του σωματείου δείχνουν ότι ακόμα και σε αυτή την δύσκολη περίοδο μπορούμε να  έχουμε αποτελέσματα.

 Γι’ αυτό ακριβώς φοβούνται το σωματείο μας!

Συνάδελφε,

Η ΕΛΕΠΑ, η οποία εκφράζει τις αγωνίες και τις ανάγκες χιλιάδων συναδέλφων λογιστών και ελεγκτών, χιλιάδων εργαζομένων σε ελεγκτικές εταιρίες και λογιστήρια,  σε καλεί να ξεπεράσεις φόβους και ενδοιασμούς, να δυναμώσεις με την εγγραφή σου και την συμμετοχή σου το σωματείο μας, απέναντι στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας που σε θέλει μόνο και απομονωμένο, έρμαιο στις επιδιώξεις της.

Όσο μένεις μόνος, τόσο η πίεση και η τρομοκρατία του εργοδότη θα αυξάνεται. Όμως δεν είσαι μόνος. Έλα στην ΕΛΕΠΑ, γράψου στο σωματείο μας. Αξίζουμε δουλειά με δικαιώματα, ανθρώπινα ωράρια, μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας.

Οργανωμένα – συλλογικά έχουμε τη δύναμη να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε :

 • Να παρθεί πίσω η απόφαση για θεσμοθέτηση του 9ώρου. Οι εταιρίες να συμμορφωθούν με την θέση που πήρε το Σ.ΕΠ.Ε. για το ζήτημα.
 • Άμεση υπογραφή αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για λογιστές, βοηθούς λογιστές και ελεγκτικό προσωπικό, με πλήρη δικαιώματα.
 • Όχι στην αξιολόγηση –  η επαγγελματική εξέλιξη να βασίζεται στη ΣΣΕ.
 • Να αποκατασταθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις. Τέρμα στη σύγχρονη γκιλοτίνα των ατομικών συμβάσεων.
 • Όχι στα εξαντλητικά ωράρια – 8ωρο, 5νθήμερο.
 • Όλες οι υπερωρίες να δηλώνονται και να αμείβονται.

 ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ – ΓΡΑΨΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις