ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  (Ε.Λ.Ε.Π.Α.)

Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Π.Ο.Λ.)

Κάνιγγος 27, τηλ. 38 02 923 – 38 35 093, ΦΑΞ 33 06 776 –  ΑΘΗΝΑ

Web site: www.elepa.gr. E_ mail: elepa@elepa.gr.

Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2017

 

ΔΕ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ,

ΔΕ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

 ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΚΕΙ ΑΠΛΑ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!

 

Συναδέλφισσα/Συνάδελφε,

Η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) καταγγέλλει την πρακτική της εργοδοσίας των ελεγκτικών εταιρειών στο θέμα της μετατροπής των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας σε «ανεξάρτητης» και την μετατροπή του μισθωτού εργαζόμενου σε εργαζόμενου με μπλοκάκι. Η πρακτική αυτή άλλωστε ακολουθείται σε μια σειρά εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους στα πλαίσια της απαλλαγής των εργοδοτών σταδιακά ή άμεσα από της συμμετοχή στη Κοινωνική Ασφάλιση και περιορισμό των όποιων άλλων δικαιωμάτων έχουν απομείνει.

Βάσει του εγγράφου – οδηγία του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, από 18/07/2014 με Aρ. πρ.: Φ.10035/13273/605 και θέμα «Συμπληρωματικές οδηγίες για την ασφαλιστική αντιμετώπιση των Ορκωτών Ελεγκτών – Λογιστών» επισημαίνονται τα ακόλουθα: «…Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τόσο του Ο.Α.Ε.Ε. όσο και του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. στην ασφάλιση των ανωτέρω φορέων υπάγονται τα φυσικά πρόσωπα βάσει της πράγματι παρεχόμενης εργασίας – απασχόλησής τους. Επομένως οι ορκωτοί ελεγκτές – λογιστές που έχουν συνάψει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας εξακολουθούν να υπάγονται στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και οι λοιποί ασφαλίζονται στον Ο.Α.Ε.Ε..»

Οι εταιρείες με πρόσχημα παλιότερη διατύπωση εγγράφου – οδηγίας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ενεργούν κατά το δοκούν εις βάρος των εργαζομένων.

Παραθέτουμε ακόμα και το έγγραφο – οδηγία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 20/01/2015 και Aρ. πρ.: Α20/251/2 (Εγκύκλιος αρ.: 2), με θέμα «Ασφάλιση των Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών που είναι μέλη του ΣΟΕΛ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4254/2014» στο οποίο αναφέρονται τα εξής: «…σύμφωνα με τις οδηγίες της υπ’αριθμ. Φ10035/13273/605/18-7-2014 ερμηνευτικής Εγκυκλίου της ΓΓΚΑ, όσοι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΣΟΕΛ ασκούν για λογαριασμό ελεγκτικών εταιρειών το ελεγκτικό τους έργο και έχουν συνάψει συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας με τις εταιρείες αυτές, τηρούν τις διαδικασίες της εργατικής νομοθεσίας περί εξαρτημένης εργασίας (δήλωση στο ΣΕΠΕ) και έχουν όλα τα προβλεπόμενα δικαιώματα από τη φύση της εξαρτημένης εργασίας τους (αποζημιώσεις κλπ.), υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά τα γνωστά».

Η μετατροπή των μισθωτών εργαζομένων σε εργαζόμενους με μπλοκάκι, σημαίνει ότι η επόμενη μέρα θα χειροτερέψει την εργασιακή μας ζωή. Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι δεν δικαιούνται μια σειρά από κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα όπως είναι τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, το επίδομα αδείας και η άδεια με αποδοχές, η αποζημίωση απόλυσης και το δικαίωμα λήψης επιδόματος από τον ΟΑΕΔ σε περίπτωση απόλυσης.

Οι ελεγκτικές εταιρείες αξιοποιώντας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τις κατευθύνσεις της ΕΕ που κόβονται και ράβονται στα μέτρα των μεγαλοεπιχειρηματιών και της αστικής τάξης, όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, φέρνει νέες, χειρότερες, συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους, με αβεβαιότητα και με ακόμα λιγότερα δικαιώματα, εντείνοντας ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευσή τους, διασφαλίζοντας τα δικά τους συμφέροντα για μεγαλύτερο κέρδος.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Κανείς πια δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μονάχος του θα καταφέρει να βρει λύση για τα προβλήματα του. Στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε, η απάντηση πρέπει να είναι μια. Με οργάνωση στην ΕΛΕΠΑ, να διεκδικήσουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με βάση τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.

ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ, ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΜΑΣ, ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΠΩΣ ΘΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ.

Διεκδικούμε:

* Κατάργηση των συμβάσεων «ανεξάρτητης» εργασίας και μετατροπής τους σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, βάσει της πραγματικής φύσης της εργασίας.

* Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις