ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  (Ε.Λ.Ε.Π.Α.)

Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Π.Ο.Λ.)

Κάνιγγος 27, τηλ. 38 02 923 – 38 35 093, ΦΑΞ 33 06 776 –  ΑΘΗΝΑ

Web site: www.elepa.gr. E_ mail: elepa@elepa.gr.

 

Ενημέρωση για τα κόκκινα δάνεια

Η κυβέρνηση μετά από δύο χρόνια αντιλαϊκής πολιτικής συνεχίζει τη βρώμικη δουλειά με αφορμή την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Κοροϊδεύει το λαό ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα και ότι από το καλοκαίρι του 2018 η χώρα θα είναι εκτός εποπτείας. Αποκρύπτει πως για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης θα εφαρμόσει τα 95 προαπαιτούμενα μέτρα που θα επιφέρουν νέα χτυπήματα στους εργαζόμενους, με σημαντικότερα τα νέα εμπόδια στην κήρυξη εργατικών απεργιών και την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες.

Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν σημαντικό εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει  κυβέρνηση και τράπεζες και που πιέζουν προς την επίλυση τους δανειστές (ΔΝΤ,ESM) και μονοπώλια. Είναι φανερό πως η διαμόρφωση «φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος» περιλαμβάνει και το «ξεμπούκωμα» των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια, για να μπορέσουν να στηρίξουν τα μονοπώλια  διοχετεύοντας χρήμα στους νέους επενδυτές και σε όσες επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε παλιότερα δάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχειά της Τράπεζας της Ελλάδος σε σχέση με τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΜΕΑ) των ελληνικών τραπεζών προκύπτει ότι ο στόχος για την απομείωση των «κόκκινων» δανείων ανέρχεται στα  40,2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019. Συγκεκριμένα το αρχικό υπόλοιπο των ΜΕΑ (Ιούνιος 2016) για το σύνολο των ελληνικών εμπορικών και συνεταιριστικών τραπεζών άγγιζε τα 106,9 δισεκ. Ευρώ. Οι τράπεζες τότε έθεσαν ως στόχο τη μείωση του υπολοίπου των ΜΕΑ κατά 38% για την περίοδο Ιουνίου 2016 – Δεκεμβρίου 2019, διαμορφώνοντας το αναμενόμενο υπόλοιπο των ΜΕΑ στα 66,7 δισεκ. ευρώ στο τέλος του 2019. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης θα επιτευχθεί κατά τα δύο τελευταία έτη, το 2018 και το 2019.

Για την επίτευξη ενός τέτοιου μεγέθους εγχειρήματος δημιουργήθηκε και το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο όπως είναι η δυνατότητα πώλησης δανείων στη δευτερογενή αγορά, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, ο νέος πτωχευτικός κώδικας, οι αδειοδοτήσεις εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων κ.ά., που συγκαταλέγονται στα «έργα» της σημερινής κυβέρνησης.

Ακόμη η έκθεση της τράπεζας της Ελλάδος καταγράφει υψηλούς δείκτες  ΜΕΑ  στα περισσότερα χαρτοφυλάκια. Συγκεκριμένα, στο τέλος του Ιουνίου του 2017, ο δείκτης ΜΕΑ άγγιζε το 42,7% για το στεγαστικό, το 53,6% για το καταναλωτικό και το 44,4% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο. Στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, η μεγαλύτερη συγκέντρωση ΜΕΑ παρατηρείται στο χαρτοφυλάκιο των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 67,8%), καθώς και στο χαρτοφυλάκιο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ – δείκτης ΜΕΑ: 59,8%). Ενώ σταθερά καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 25,0%) και στα ναυτιλιακά δάνεια (δείκτης ΜΕΑ: 36,8%).

Επιπρόσθετα η συμβολή των επιμέρους χαρτοφυλακίων στη μείωση  των ΜΕΑ για την περίοδο Ιουνίου 2016 – Δεκεμβρίου 2019 διαμορφώνεται ως εξής:

Σύνολο Στεγ/κά Καταν/κά Ελευθ.Επ.,

Μικρές επιχ.,

 

Μικρ/σαίες επιχ. Μεγάλες

Επιχ.

Ναυτιλιακά
  100%   21%   22%     15% 26%  16%     1%

 

Από τα παραπάνω στοιχεία συμπεραίνει κανείς ότι τον λογαριασμό  θα τον πληρώσουν και πάλι τα νοικοκυριά, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές επιχειρήσεις που φυτοζωούν (συμβολή που προσεγγίζει το 58%). Ενώ από την άλλη μεριά η συμμέτοχη του μεγάλου κεφαλαίου  στην απομείωση  των κόκκινων δανείων ανέρχεται  μόλις στο 17%.

Συμπερασματικά, τα επόμενα δύο χρόνια κυβέρνηση ΕΕ, ΕΚΤ έχουν σχεδιάσει τον τρόπο που θα παρέμβουν στην τόνωση της τραπεζικής χρηματοδότησης στις «βιώσιμες» επιχειρήσεις και ομίλους. Ακόμη θα ενισχύσουν τις επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις (συγχωνεύσεις, εξαγορές κ.ά.), που έχουν ως κατεύθυνση τη μεγαλύτερη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών. Μέσα  σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι μαθηματικά βέβαιο το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολουμένων και των μικρών επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, «προ των πυλών» εμφανίζεται η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια και η πώληση χαρτοφυλακίων σε ξένα fund με εξευτελιστικές τιμές. Επιπλέον από 1/1/2018 το σύνολο των δανείων της πρώτης κατοικίας απελευθερώνεται πλήρως σε ό,τι αφορά και την πώληση.  Σε αυτό το πλαίσιο, παράλληλα με τις τράπεζες αναλαμβάνουν δουλειά και τα διάφορα «επενδυτικά funds», που ήδη έχουν αρχίσει να πιάνουν «πόστα» στην ελληνική αγορά, διαβλέποντας στην περίπτωση των «κόκκινων» δανείων νέα πεδία κερδοφορίας. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έχει ως στόχο την μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας σε λιγότερα χέρια (εταιρίες διαχείρισης ακινήτων) αφού ακόμη και το φορολογικό πλαίσιο είναι στημένο έτσι ώστε να ευνοεί τέτοιες επενδύσεις.

 

Το σωματείο μας σας καλεί σε συστράτευση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάπτυξη δεν θα είναι για τους εργαζόμενους. Το τέλος των μνημονίων θα έπρεπε να σημαίνει κατάργηση όλων των μέτρων που το συνόδευσαν. Αντ’ αυτού, από την παραπάνω ανάλυση βλέπουμε ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν και τα επόμενα χρόνια να πληρώσουν για την ανάπτυξη του κεφαλαίου.

 

Οι εξελίξεις πρέπει να σημάνουν συναγερμό! Με σύνθημα «Κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια αρπαχτικού ή τραπεζίτη», να υπάρξει οργανωμένη απάντηση στην επίθεση που κλιμακώνεται σε βάρος της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.

Εγγραφή ακόμα περισσότερων συναδέλφων στην ΕΛΕΠΑ, συμμετοχή στις μαζικές διαδικασίες μας, συμμετοχή στην απεργία στις 14/12, πάλη για κατάργηση των αντεργατικών νόμων και διεκδίκηση υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ που να καλύπτει τις ανάγκες μας. Αυτός είναι ο δρόμος της ελπίδας για τους εργαζόμενους!

 Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

28/11/17

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις