ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  (Ε.Λ.Ε.Π.Α.)

Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Π.Ο.Λ.)

Κάνιγγος 27, τηλ. 38 02 923 – 38 35 093, ΦΑΞ 33 06 776 –  ΑΘΗΝΑ

Web site: www.elepa.gr. E_ mail: elepa@elepa.gr.

 

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΤΙΜΑΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Στις 8 Μάρτη 1857, οι εργάτριες στα ραφτάδικα και στις κλωστοϋφαντουργίες της Νέας Υόρκης διεκδίκησαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, 10ωρη εργασία, ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους. Ο αγώνας τους βάφτηκε στο αίμα από τις αστυνομικές δυνάμεις. Σε αυτή τη μεγαλειώδη απεργία και εξέγερση, που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες στιγμές του εργατικού κινήματος, βρίσκεται το πραγματικό περιεχόμενο της παγκόσμιας ημέρας της εργαζόμενης γυναίκας όπως αυτή καθιερώθηκε το 1910, με απόφαση της Β΄ Διεθνούς Συνδιάσκεψης Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη.

Στη χώρα μας, η πρώτη απεργία γυναικών έγινε το 1892 από τις εργάτριες του εργοστασίου Ρετσίνα στον Πειραιά, ενάντια στην εργοδοσία που προσπαθούσε να τους μειώσει το μεροκάματο κατά 20%, παρότι διέθετε άλλα τέσσερα εργοστάσια!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η φετινή 8η Μάρτη βρίσκει τις γυναίκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας να ματώνουν από τα αντεργατικά μέτρα. Η επίθεση της Ε.Ε, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, των μονοπωλιακών ομίλων, συνεχίζεται. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Λεκανοπέδιο της Αττικής για λογαριασμό του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής που αναφέρουν ότι οι γυναίκες σε ποσοστό 59,3% εργάζονται έως 49 ώρες εβδομαδιαίως. Το 39,5% εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, το 37% δεν πληρώνεται τις υπερωρίες ενώ το 27,8% λαμβάνει μισθό έως 500 ευρώ.

Το αποκρουστικό και αντιδραστικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται και στο γεγονός ότι έφτασε στο σημείο να νομιμοποιήσει τις απολύσεις εγκύων!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εξυπηρετεί με μεγάλο ζήλο τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου: διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις και το σύνολο των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, πετσοκόβει επιδόματα, τσακίζει μισθούς και συντάξεις, βάζει νέους φόρους, προχωρά σε πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Βάζει στο γύψο το δικαίωμα της απεργίας!

Οι εργοδότες με μπροστάρηδες τις μεγάλες ελεγκτικές – λογιστικές εταιρείες υποκριτικά ταυτίζουν την αναγνώριση της γυναικείας ισότητας με την προώθηση γυναικών σε διευθυντικές θέσεις, την ίδια στιγμή που καταστρατηγούν κάθε δικαίωμα των εργαζομένων τους. Εμείς οι εργαζόμενοι λογιστές και ελεγκτές βιώνουμε στο πετσί μας τη δική τους «ισότητα» με τις ατελείωτες και απλήρωτες υπερωρίες, με την εντατικοποίηση, με τις συμβάσεις που φτιάχνονται στα μέτρα των εργοδοτών.

Όσες ημερίδες και αν οργανώσουν εκφυλίζοντας τη Μέρα της Γυναίκας δεν πρόκειται να κρύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο, τις απολύσεις νέων μητέρων, τη καταστρατήγηση του μειωμένου ωραρίου, την αύξηση της εκμετάλλευσης όχι μόνο των γυναικών αλλά συνολικά των εργαζομένων.

Από κοντά και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που ανάγουν τη γυναικεία ανισοτιμία σε ζήτημα «ποσόστωσης». Αποσυνδέουν τη γυναικεία ανισοτιμία από την ταξική εκμετάλλευση. Έτσι χειραγωγούν και ενσωματώνουν τις γυναίκες στο σύστημα, που όσο διαιωνίζεται, τόσο σφίγγει τα δεσμά της διπλής εκμετάλλευσης των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτά τα δεσμά μπορούμε να τα σπάσουμε, αν ακολουθήσουμε το δρόμο του οργανωμένου αγώνα μέσα από τα ταξικά σωματεία!

Σήμερα, η αύξηση της παραγωγικότητας, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε μόνιμη και σταθερή εργασία, να αμειβόμαστε καλύτερα και να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο και δυνατότητα να συμμετέχουμε, όλες και όλοι, στην κοινωνική δραστηριότητα. Η απόφαση για τη δημιουργία οικογένειας να μην εξαρτάται από τους οικονομικούς περιορισμούς, αλλά από την ελεύθερη επιλογή του νέου ζευγαριού.

Ήρθε η ώρα να δράσουμε!

Συνάδελφοι,

Το σωματείο μας παλεύει για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τον λογιστικό κλάδο. Έχουμε καταρτήσει το σχέδιο της κλαδικής ΣΣΕ που παλεύουμε να υπογραφεί σε κάθε χώρο.  Η υπογραφή αυτής της ΣΣΕ σημαίνει αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση της δουλειάς από το πρωί ως το βράδυ, προστασίας της μητρότητας με παραπάνω δικαιώματα από τα λίγα που σήμερα δίνει ο νόμος, γονικές άδειες και πολλά άλλα. Μπορείτε να δείτε το σύνολο της σχεδίου της ΣΣΕ στο site της ΕΛΕΠΑ (www.elepa.gr)

Τη φετινή 8η Μάρτη, καλούμε τις εργαζόμενες γυναίκες των ελεγκτικών και λογιστικών εταιρειών, των λογιστικών γραφείων και της μαθητείας να σηκώσουμε το ανάστημά μας, να αναμετρηθούμε με την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, με τις δυσκολίες και τα εμπόδια.

Να παλέψουμε οργανωμένα για τη ζωή που μας αξίζει. Να διεκδικήσουμε την ανάκληση των απωλειών, πλήρη εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού. Να δώσουμε τη μάχη για:

  • Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ, κανένας κάτω από €751
  • Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ για λογιστές, ελεγκτές κλπ
  • Δημόσια και Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλες και όλους.
  • Προστασία της μητρότητας. Μέτρα για τη φροντίδα των παιδιών και των νηπίων.
  • Προστασία της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Για μια ζωή χωρίς φτώχεια, ανεργία, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, προσφυγιά.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΜΑΡΤΗΣ 2018

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις