Σας παρουσιάζουμε την πρόταση Συλλογικής Σύμβασης (ΣΣΕ) της ΠΟΛ για λογιστές-βοηθούς λογιστές, για εργαζόμενους σε ελεγκτικές εταιρίες και λογιστήρια.

ΣΣΕ! Τι είναι όμως ΣΣΕ;

Ο μισθός, το ωράριο, η ασφάλιση, οι συνθήκες δουλειάς, ο τρόπος που εργαζόμαστε και ζούμε!

Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) ήρθαν ως απάντηση των οργανωμένων εργαζόμενων απέναντι στην εργοδοτική εκμετάλλευση. Ήταν το μέσο για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής τάξης. Κατακτήθηκαν μέσα από σκληρούς απεργιακούς αγώνες με την αποφασιστική διεκδίκηση των εργαζομένων, γιατί η εργοδοσία ποτέ δεν εγκατάλειψε την προσπάθεια να συμπιέζει προς τα κάτω μισθούς και δικαιώματα, ακόμη και σε καιρούς ανάπτυξης.

Με τις ΣΣΕ, συμφωνούνται εγγράφως μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών, οι ελάχιστοι όροι και οι συνθήκες εργασίας, ο μισθός, τα δικαιώματα του κάθε κλάδου, ζητήματα που αφορούν την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, θέματα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και πολλά ακόμη.

Με τη δική μας ΣΣΕ που υπογράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) παλιότερα κατοχυρώθηκε, η ειδικότητα του βοηθού λογιστή και του λογιστή, το αντικείμενο εργασίας τους, η επαγγελματική τους εξέλιξη. Σε αυτή την ΣΣΕ πατούσαν άτυπα και οι όροι εργασίας των εργαζόμενων στις ελεγκτικές.

Στην Ένωση μας μπορούν να γίνουν μέλη όλοι οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή σχέση υποκρύπτουσας εξαρτημένης εργασίας στις λογιστικές εταιρείες και γραφεία, στις ελεγκτικές εταιρείες, στις εταιρίες παροχής οικονομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, στα λογιστήρια εταιρειών, στα τμήματα εσωτερικού ελέγχου εταιρειών, ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασής τους και με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης.

Η Ιστορία του Κλάδου μας!!

Από την ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών το 1956, ως πρώτος στόχος μπαίνει η υπογραφή ΣΣΕ για τους λογιστές.

 • Το 1960 μέσα από τους αγώνες των συναδέλφων υπογράφεται ΣΣΕ όπου καθιερώνονται αυξημένα μισθολογικά κλιμάκια τόσο για τους λογιστές όσο και βοηθούς λογιστές. Είναι η πρώτη ΣΣΕ–σταθμός όπου κατακτάται το δικαίωμα στον ιδιωτικό τομέα που ορίζει ίση αμοιβή για παρεχόμενη ίση εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Θα περάσουν δεκαετίες για την γενίκευση αυτής της ισότητας στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης η ίδια απόφαση προσδιορίζει επίδομα γάμου 100 δρχ το μήνα για τους άνδρες.
 • Την ίδια χρονιά με πρωτοβουλία των σωματείων Λογιστών Αθήνας και Πειραιά οργανώνεται πανλογιστική συνέλευση για την προώθηση του πρώτου σχεδίου συλλογικής σύμβασης της ΠΟΛ.
 • Το 1962 το ΣτΕ αναγνωρίζει και τυπικά το δικαίωμα της Π.Ο.Λ. να διαχειρίζεται τις υποθέσεις των λογιστών και κατοχυρώνεται η προϋπηρεσία όλων των συναδέλφων σε «ομότιμα και συναφή καθήκοντα».
 • Μετά από πολλούς αγώνες κατοχυρώνεται για πρώτη φορά επίδομα ισολογισμού ίσο με μισό μισθό για λογιστές και βοηθούς λογιστές (146/84 απόφαση του Δ.Δ.Δ.Δ. Αθήνας).
 • Την 1/11/1981 αποκτούν επικουρική ασφάλιση όλοι οι λογιστές και βοηθοί λογιστές.
 • Το 1981 κατοχυρώνεται η καταβολή επιδόματος για τους χειριστές και χειρίστριες λογιστικών μηχανών.
 • Το 1984 μεγάλη κατάκτηση είναι η καταβολή επιδόματος γάμου 10% του μισθού για τις λογίστριες.

 Η μεγάλη δράση της ΠΟΛ και οι αγώνες, είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή ΣΣΕ ή Διαιτητική απόφαση για όλα τα έτη έως και το 2009, που ήταν η τελευταία ΣΣΕ του κλάδου.

Οι ΣΣΕ στο στόχαστρο Κυβερνήσεων και Εργοδοτών…

Το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) ήταν πάντα στο επίκεντρο για τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους εργοδότες. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η κυβέρνηση της ΝΔ, και έπειτα αυτή του ΠΑΣΟΚ, νομοθέτησαν ουσιαστικά την απλήρωτη υπερωρία και στη συνέχεια εναλλάξ, αλλά πάντα σε σύμπνοια, ναρκοθετούσαν το έδαφος των συλλογικών συμβάσεων.

Η καπιταλιστική κρίση και η εφαρμογή των αντεργατικών νόμων των 4ων μνημονίων προκάλεσαν δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των εργαζομένων, στους μισθούς, στα ωράρια, στις εργασιακές σχέσεις, στις συνθήκες δουλειάς. Έχουν καταφέρει βαθιές ανατροπές. Ανέτρεψε όλο το νομικό πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις που κατακτήθηκε σταδιακά από το εργατικό κίνημα στη χώρα, από το 1955 ως το 1990. Οι νόμοι που ψηφίστηκαν από το 2011 ουσιαστικά κατάργησαν τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ για τη συντριπτική πλειοψηφία των κλάδων.

Πλέον και στον κλάδο μας κυριαρχούν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας με κατάπτυστους όρους. Στον ίδιο χώρο που εργαζόμαστε συνυπάρχουμε συνάδελφοι που δουλεύουμε με μειωμένο ωράριο, με εκ περιτροπής εργασία, με μισθούς πείνας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, απλήρωτες υπερωρίες και πολλές φορές απλήρωτοι για μήνες, που κυριαρχεί η τρομοκρατία και ο φόβος.

Σε αυτήν την κατάσταση έχει συμβάλει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου που υπογραφεί την ΕΓΣΣΕ. Είναι η ίδια πλειοψηφία που σε περιόδους ανάπτυξης καλούσε τους εργαζόμενους να μην έχουν μεγάλες απαιτήσεις και υπέγραφε ΕΓΣΣΕ με αυξήσεις 70 λεπτών (όσο ένα καρβέλι ψωμί την ημέρα) ενώ πλέον είναι αυτή που υπογράφει την ΕΓΣΣΕ των 586 ευρώ.

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2012 ΣΗΜΕΡΑ
Κανένας μισθός δεν ήταν κάτω των €751 μικτά Ο κατώτατος μισθός ορίστηκε με νόμο στα €586, για τους κάτω των 25 ετών σε €511
Όλοι οι εργοδότες ήταν υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τις ΣΣΕ Οι ελάχιστες κλαδικές συμβάσεις δεν δεσμεύουν τους εργοδότες
Δεν υπήρχε ο αντιδραστικός διαχωρισμός του μισθού σε παλιούς και νέους εργαζόμενους Οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις είναι ο κανόνας
Οι εργαζόμενοι μπορούσαν να επιλέξουν την ευνοϊκότερη ΣΣΕ Τα ωράρια και η απλήρωτη εργασία έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις

Η γνώση είναι δύναμη !

 Οι εργαζόμενοι οφείλουμε να γνωρίζουμε καλά τι είναι η συλλογική σύμβαση, πως κατακτήθηκε και ποια η σημασία της για την ζωή μας. Χρειάζεται να είμαστε ενημερωμένοι, οργανωμένοι κι ενεργοί  στα Σωματεία μας, να μάθουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να γίνει η συλλογική σύμβαση εργασίας υπόθεση όλων των εργαζομένων.

Μόνο αν κατανοηθεί η αναγκαιότητά της θα μπορέσουμε να αναγκάσουμε με τον αγώνα μας τις εργοδοτικές οργανώσεις να την υπογράψουν, με όρους που θα καλύπτουν τις απώλειες που είχαμε και κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Η μη ύπαρξη ΣΣΕ της ΠΟΛ, με ευθύνη του ΣΕΒ, και της κυβέρνησης έχει σαν συνέπεια σε πολλές περιπτώσεις:

1ον οι νεοπροσλαμβανόμενοι ακόμη και σε μεγάλα μονοπώλια του κλάδου (κερδοφόρα την περίοδο της κρίσης) να αμείβονται πολύ κάτω από αυτό που προέβλεπε η ΣΣΕ της ΠΟΛ το 2009, (ακόμα και με τον κατώτερο μισθό που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ).

2ον να έχουμε μειώσεις μισθών, με το πρόσχημα τον ατομικών συμβάσεων, να διευρύνονται από την μια πλευρά οι μορφές ελαστικών μορφών απασχόλησης ακόμα και τζάμπα εργασίας (voucher, πρακτική, συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου).

3ον οι εργαζόμενοι να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, σαββατοκύριακα και αργίες, χωρίς καμία κατοχύρωση στο ωράριο και τις μέρες εργασίας, χωρίς να αμείβονται τις υπερωρίες.

 Το Σχέδιο ΣΣΕ της ΠΟΛ

Το Σχέδιο ΣΣΕ της ΠΟΛ παίρνοντας υπόψη τις εξελίξεις του κλάδου μας π.χ. την εντονότερη παρουσία των ελεγκτικών – λογιστικών – συμβουλευτικών εταιριών απαντάει σε όλα τα θέματα που αφορούν την εργασία των εργαζόμενων του κλάδου. Κάνουμε μια παρουσίαση των βασικών αιτημάτων και παραγράφων που έχει το σχέδιο που παλεύει η ΠΟΛ και τα σωματεία-μέλη της για υπογραφή.

Παράγραφος ΙΙ: Πεδίο Εφαρμογής

 • Καλύπτει όλους τους λογιστές, βοηθούς λογιστές, ελεγκτές, συμβούλους, και όλους τους εργαζόμενους σε ελεγκτικές/λογιστικές/συμβουλευτικές εταιρίες σε όποιο πόστο και αν δουλεύουν (διοικητικό προσωπικό, ΙΤ, μηχανογράφοι κ.λ.π.), ανεξαρτήτως είδους σύμβασης (αορίστου, ορισμένου, μερικής ή πλήρους απασχόλησης, πρακτικής, μέσω προγράμματος). Αφορά όσους εργάζονται με εξαρτώμενη ή υποκρύπτουσα εξαρτώμενη σχέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Παράγραφος ΙΙΙ: Περιεχόμενο Ειδικοτήτων

 • Περιγράφει την ουσία των ειδικοτήτων του λογιστή και βοηθού λογιστή, του ελεγκτή, του συμβούλου και όλων των ειδικοτήτων που μπορεί να υπάρχουν σε μία λογιστική/ελεγκτική εταιρία. Με αυτό τον τρόπο ξεπερνάει την πρακτική των εργοδοτών να προσλαμβάνουν εργαζόμενους ως υπαλλήλους γραφείου για να μην υπόκεινται στην συγκεκριμένη ΣΣΕ.

Παράγραφος ΙV: Μισθός

 • Αναφέρονται οι 2 βασικοί πίνακες (Α και Β) οι οποίοι προβλέπουν του κατώτερους μικτούς μισθούς με τους οποίους ξεκινάει κάποιος την εργασία του. Αναλόγως τα χρόνια εργασίας και το πτυχίο του κάθε εργαζομένου γίνεται η κατάταξη στον αντίστοιχο πίνακα και στο αντίστοιχο μισθολογικό κλιμάκιο του πίνακα αυτού.
 • Προβλέπεται ως κατώτερος μικτός μισθός για εργαζόμενους που κατατάσσονται στον πίνακα Β τα €912,01 και για πίνακα Α τα €1.006,76. Με αυτόν τον τρόπο μιλάμε για ουσιαστικές αυξήσεις στους πιο χαμηλόμισθους του κλάδου.
 • Προβλέπει αύξηση μισθολογικού κλιμακίου ανά 2ετία κατά ποσοστό 3-4% (αναλόγως το κλιμάκιο). Με αυτό τον τρόπο η κατώτερη μισθολογική αύξηση δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε άλλη παράμετρο πέραν των χρόνων προϋπηρεσίας και του πτυχίου. Σταματάει δηλαδή η μείωση ή το πάγωμα μισθού, σταματάει η ανέλιξη να εξαρτάται από τα αντιδραστικά συστήματα εσωτερικής αξιολόγησης.

Παράγραφος V: Ωράριο

 • Προβλέπεται 8ωρο-5ήμερο-40ωρο. Συνεχόμενο ωράριο με διάλειμμα 30λέπτων εντός του 8ωρου. Όσοι φοιτούν σε ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, ΙΕΚ εργάζονται 5ωρο με πλήρεις αποδοχές.

Παράγραφος VΙ: Επιδόματα

 • Προβλέπονται τα επιδόματα γάμου (10%), τέκνων (5%), επιστημονικό (18% ΑΕΙ, 13% ΑΤΕΙ), ισολογισμού, τακτικού και φορολογικού ελέγχου, ταμία, ανθυγιεινής εργασίας για εργαζόμενους σε Η/Υ (15%) και άλλα. Επίσης εκτός έδρας αμοιβή και χλμ αποζημίωση όταν αφορά κάλυψη επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Παράγραφος VΙΙΙ: Άδειες

 • Προβλέπει την ετήσια άδεια καθώς και τις άδειες γάμου, τοκετού, λοχείας, γονική, θηλασμού, ασθένειας εξαρτωμένων παιδιών, επιμόρφωσης λογιστών, για συμμετοχή σε εξετάσεις.
 • Η ΣΣΕ ρίχνει μεγάλο βάρος στην προστασία της μητρότητας και προβλέπει πιο προωθημένα δικαιώματα από αυτά που καλύπτονται σήμερα για την προστασία της μητρότητας. Σημαντικές διατάξεις είναι ότι η άδεια τοκετού προβλέπεται για 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα. Προβλέπεται επίσης άδεια για τις ημέρες ιατρικών εξετάσεων και επεμβάσεων για εξωσωματική (ΙΥΑ). Όλες οι γονικές άδειες προβλέπονται και σε περίπτωση υιοθεσίας/θετών γονιών.
 • Προβλέπονται άδειες 3 μέρες ανά μάθημα για πιστοποιήσεις (ΑCCA, ΙΕΣΟΕΛ κ.α.).

Λοιπές παράγραφοι:

 • Παύει να ισχύει ο μισθολογικός διαχωρισμός για τους άνω και κάτω των 25 ετών.
 • Ισχύει η αρχή την ευνοϊκότερης σύμβασης
 • Προβλέπουν την υγιεινή και ασφάλεια. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με σύνδρομα αυχενικού, τενοντίτιδας, καρπιαίου σωλήνα.
 • Η πρακτική αμείβεται με τις ίδιες ακριβώς αμοιβές όπως η κανονική εργασία. Σταματάει η δυνατότητα οι εργοδότες να έχουν τους πρακτικάριους να δουλεύουν απλήρωτοι.
 • Επιχείρηση που απασχολεί άνω των 100 εργαζομένων υποχρεούται σε παροχή υπηρεσιών παιδικού σταθμού για παιδιά ηλικιών 0-4 χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
 • Κανένα σύστημα εσωτερικού κανονισμού, αξιολόγησης ή ατομικής σύμβασης δεν υπερτερεί της παρούσας ΣΣΕ.

Συνάδελφοι, σε πολλούς φαντάζει πολύ δύσκολο το να υπογράψουν οι εργοδότες μια τέτοια ΣΣΕ. Ξέρουμε καλά ότι οι εργοδότες δεν πρόκειται να το κάνουν από «την καλή τους την καρδιά». Ξέρουμε όμως ότι τα έσοδα των εργοδοτών έρχονται από την δική μας εργασία. Δεν μας κάνουν χάρη που έχουμε μισθό, ωράριο, δικαιώματα. Δεν μας τα έδωσαν ποτέ από μόνοι τους. Είναι αποτέλεσμα αγώνων των εργαζόμενων. Αυτοί οι αγώνες επέβαλαν την υπογραφή ΣΣΕ σε ακόμα πιο δύσκολα χρόνια. Αυτοί οι αγώνες πρέπει να γίνουν και σήμερα!

Έχουμε, επίσης, το σημερινό παράδειγμα άλλων κλάδων που κατάφεραν να υπογράψουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες ΣΣΕ μετά από πολύμορφους αγώνες (Μεταλλεργάτες, Ξενοδοχοϋπ/λοι). Έχουμε το παράδειγμα των σημερινών κατακτήσεων από τα σωματεία-μέλη της ΠΟΛ σε μεγάλες εταιρίες (πληρωμή υπερωριών, αποτροπή μειώσεων, αποτροπή επέκτασης ωραρίου κ.α.) και σε μικρότερα γραφεία (αποτροπή απολύσεων, αύξηση μισθών κ.α.). Η ΠΟΛ έχει την πείρα να καταφέρει την υπογραφή της ΣΣΕ όπως έκανε και παλιότερα. Ο μόνος τρόπος να πετύχουμε αυτά τα δίκαια αιτήματα είναι η συμμετοχή και ο οργανωμένος αγώνας μέσα από το σωματείο μας.

Η ΠΟΛ παίρνει πρωτοβουλίες για την υπογραφή της ΣΣΕ. Καταθέσαμε πρόταση νόμου για επαναφορά συμβάσεων μαζί με άλλα 536 σωματεία. Θέλουμε να συζητήσουμε με όλους τους εργαζόμενους ώστε να ενημερωθούν για το σχέδιο ΣΣΕ και να πιέσουμε τους εργοδότες της κάθε εταιρίας να την υπογράψουν.

Σας καλούμε όλους στο Συλλαλητήριο την Τρίτη 20 Μάρτη 6.30μμ

σε Ομόνοια (Αθήνα) και πλ. Καραϊσκάκη (Πειραιάς) με αιτήματα:

·     Υπογραφή ΣΣΕ ανά κλάδο

·     Υπογραφή ΕΓΣΣΕ με αυξήσεις, κανένας κάτω από €751

·    Προστασία της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς