ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  (Ε.Λ.Ε.Π.Α.)

Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Π.Ο.Λ.)

Κάνιγγος 27, τηλ. 38 02 923 – 38 35 093, ΦΑΞ 33 06 776 –  ΑΘΗΝΑ

Web site: www.elepa.gr. E_ mail: elepagr@gmail.com, elepa@elepa.gr.

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση αντιπροσωπίας της ΕΛΕΠΑ με επιτροπή

του Λογ/σμου ΣΟΕΛ σχετικά με τις άδειες μητρότητας

 

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Πριν λίγο καιρό, αντιπροσωπία του σωματείου μας συναντήθηκε με εκπροσώπους της Επιτροπής του Λογ/μού Υγείας ΣΟΕΛ όπου εκθέσαμε τα αιτήματά μας σχετικά με τις άδειες μητρότητας.

Αφορμή αποτελεί η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί για το ελεγκτικό προσωπικό των ελεγκτικών εταιριών, όπου οι συναδέλφισσες που γεννούν δεν δικαιούνται ούτε καν την άδεια του 6μηνου του ΟΑΕΔ. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται σε όλο τον κλάδο, αφού ακόμα και για τις συναδέλφισσες (λογίστριες, σύμβουλοι κλπ) που δικαιούνται την συγκεκριμένη άδεια, τα ποσά που δίνονται δεν αρκούν ούτε στο ελάχιστο για να καλύψουν τα μεγάλα έξοδα που συνοδεύουν τον ερχομό ενός νέου μέλους στην οικογένεια.

Συγκεκριμένα τα αιτήματα που συζητήσαμε ήταν:

  • Άδεια τοκετού και λοχείας, δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων.
  • Άδεια μητρότητας για έναν χρόνο με πλήρη μισθό, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δυνατότητα να γίνει χρήση αυτής και από τον πατέρα σε περίπτωση που δεν κάνει χρήση η μητέρα.
  • Διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία με μειωμένο ωράριο κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια και κατά μία ώρα για άλλα δύο.
  • Επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 100 εργαζομένων να παρέχουν στους εργαζόμενους υπηρεσίες παιδικών σταθμών για τα παιδιά ηλικίας 0-4 ετών χωρίς καμία επιβάρυνση.
  • Κάλυψη της δαπάνης των βρεφονηπιακών σταθμών.
  • Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες και άλλες ανάγκες του παιδιού. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία και παιδιά ΑμΕΑ.
  • Να κατοχυρωθεί άδεια με αποδοχές της γυναίκας που μπαίνει στη διαδικασία της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και η προστασία της στους χώρους εργασίας.

Οι εκπρόσωποι του Λογαριασμού δεσμεύτηκαν ότι σε επόμενη συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου του ΣΟΕΛ θα μας απαντήσουν συγκεκριμένα με τις δικές τους προτάσεις, ωστόσο τοποθετήθηκαν με γνώμονα το κόστος των αιτούμενων παροχών. Για τους εργοδότες και το κράτος αποτελούν κόστος οι βασικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και τις βάζουν ζύγι με το όφελος που μπορεί να προσφέρουν.

Οι εργαζόμενοι και το σωματείο μας όμως δε βάζουμε τα ζητήματα της μητρότητας, της δημιουργίας νέας οικογένειας, τα ζητήματα της υγείας στο ζύγι, αντίθετα τα προτάσσουμε ως κύριες και βασικές διεκδικήσεις με όλους τους τρόπους και τα μέσα που μπορούμε. Μη ξεχνάμε ότι και οι λεγόμενες εργοδοτικές εισφορές δεν είναι κάποιο δώρο της εργοδοσίας στους εργαζόμενους, αλλά αποτελούν στην πραγματικότητα ένα μέρος της υπεραξίας της εργασίας των εργαζόμενων που προβλέπεται για την προστασία μας.

Το σωματείο μας ζητά την κατοχύρωση των παραπάνω αιτημάτων μέσα από την κατοχύρωση ΣΣΕ στον κλάδο μας. Παίρνουμε πρωτοβουλίες με κάθε μέσο ώστε να επιβάλουμε με την δράση μας αυτά τα αιτήματα. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι οι συναντήσεις με το Ταμείο Υγείας, οι κινητοποιήσεις για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ώστε οι παροχές Υγείας να γίνονται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Συνάδελφοι,

Όσο περισσότεροι συμμετέχουμε στις διαδικασίες του σωματείου, τόσο δυναμώνουμε τη φωνή μας και μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Δεν υπάρχουν εργολάβοι λύσεων, μόνο η συλλογική πάλη μπορεί να έχει αποτελέσματα. Πολλά μπορούν να γίνουν, αν αποφασίσουμε να δείξουμε την πραγματική δύναμή μας. Μπαίνουμε μπροστά, διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν. Όσα θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Βάζοντας μπροστά την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων σε κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Συμβάσεις που θα βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας, θα ανακτούν απώλειες και θα ανοίγουν το δρόμο για ουσιαστικές κατακτήσεις.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις