ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  (Ε.Λ.Ε.Π.Α.)

Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Π.Ο.Λ.)

Κάνιγγος 27, ΤΗΛ. 38 02 923 – 38 35 093, ΦΑΞ: 33 06 776 –  ΑΘΗΝΑ

Web site: www.elepa.gr. E_ mail: elepa@elepa.gr.

 

Κλιμακώνουμε τον αγώνα με
νέα ΑΠΕΡΓΙΑ την ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Συμμετέχουμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις την Τετάρτη 2/10

Αθήνα – 10.30 Προπύλαια (9.45 προσυγκέντρωση στην πλ.Κάνιγγος)

Παράρτημα Πειραιά – 11πμ Πλ. Καραϊσκάκη

 

Για να μην περάσει το σχέδιο της κυβέρνησης που βάζει τις Κλαδικές ΣΣΕ και τη συνδικαλιστική δράση στο γύψο.

 Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους του κλάδου μας που συμμετείχαν στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη 24/9 μαζί με τα μπλοκ του σωματείου μας στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Καλούμε τους συναδέλφους, που κάτω από την πίεση και τον φόβο δεν έκαναν το βήμα να απεργήσουν, να συσπειρωθούν γύρω από το σωματείο μας και να κάνουν το βήμα στην επόμενη απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου.

Ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους ότι την Πέμπτη 26/9 συνεδρίασαν τα ΔΣ της ΕΛΕΠΑ και της ΠΟΛ και πήραν ομόφωνη απόφαση για συμμετοχή στην απεργία. Αντίστοιχη απόφαση πήρε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Άρα και τυπικά, υπάρχει κάλυψη για όποιον εργαζόμενο του κλάδου μας απεργήσει.

Γιατί να απεργήσω, τι θα αλλάξει;

Το σωματείο μας βάζει στόχο την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ σε όλα τα λογιστήρια, λογιστικά γραφεία/εταιρίες και ελεγκτικές/συμβουλευτικές εταιρίες. Με την υπογραφή της θα βελτιωθούν οι μισθοί, τα ωράρια εργασίας, οι όροι εργασίας μας. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης βάζει εμπόδια στο να επιλέξουμε με ποιον τρόπο θα παλέψουμε για να την επιβάλλουμε και στο να ισχύει καθολικά ακόμα και όταν υπογραφεί.

Οι εργοδότες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ. Γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση φέρνει αυτά τα μέτρα. Ο μόνος τρόπος είναι να επιβάλλουμε την υπογραφή της με μαζικούς αγώνες. Η απεργία είναι ένα μέσο πάλης για αυτόν τον σκοπό. Όσο περισσότεροι κάνουν το βήμα να απεργήσουν την Τετάρτη 2/10, τόσο πιο ισχυρό μήνυμα στέλνουμε κόντρα στον νόμο που έρχεται αλλά και υπέρ της απαίτησής μας για υπογραφή ΣΣΕ. Πόσο θα μας πάρουν υπόψη τους αν στον κλάδο έχουμε 10 απεργούς και πόσο αν έχουμε 1000 ή παραπάνω.

Το σωματείο μας έχει εμπειρία υπογραφής ΣΣΕ αφού μέχρι το 2009 ανάγκαζε σε υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ τους εργοδότες. Ακόμα και αυτή την περίοδο που φαντάζει πιο δύσκολη η διεκδίκηση, έχουμε κεκτημένα. Όπου οι εργαζόμενοι συμμετείχαν σε αγώνες μαζί με το σωματείο μας, είχαμε αποτελέσματα. Πετύχαμε μείωση ωραρίου (με το να κλείνουν νωρίτερα οι εταιρίες), να πληρώνονται υπερωρίες, να αυξηθούν μισθοί, να παρθούν πίσω απολύσεις, να δίνονται οδοιπορικά, να καλύπτονται σεμινάρια, να δίνονται άδειες για μαθήματα κ.α.

Πως μας επηρεάζει το νέο πολυνομοσχέδιο;

Η κυβέρνηση ΝΔ, (συνεχίζοντας την βρώμικη δουλειά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) με το πολυνομοσχέδιό της επιδιώκει να χτυπήσει τα σημαντικότερα όπλα των εργαζόμενων για να υπερασπίζουν τα δικαιώματά τους.

Χτύπημα στις ΣΣΕ

Θεσμοθετεί την υπερίσχυση των Τοπικών ή Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) ή των συμβάσεων που υπογράφουν οι «ενώσεις προσώπων» σε σχέση με τις Κλαδικές. Καταργεί την αρχή για ισχύ της ευνοϊκότερης σύμβασης.

Τι σημαίνει αυτό; Ακόμα και αν υπογραφεί κλαδική ΣΣΕ με μεγαλύτερους μισθούς, καλύτερο ωράριο κλπ, ο εργοδότης θα μπορεί να στήνει μια Ένωση Προσώπων με κάποια τσιράκια του και να υπογράφει μια σύμβαση μέσα στην επιχείρηση με χειρότερους όρους που θα υπερισχύει της κλαδικής. Ήδη τα έτη 2012-2013 στήθηκαν από τους εργοδότες πάνω από 1.500 τέτοιες ενώσεις για  να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ.

Χτύπημα στις Γενικές Συνελεύσεις (ΓΣ) και φακέλωμα

Θεσμοθετεί το ηλεκτρονικό μητρώο και την ηλεκτρονική ψηφοφορία για αποφάσεις του σωματείου όπως απεργίες, κινητοποιήσεις, κατάρτιση σχεδίου ΣΣΕ. Στόχος της είναι το ηλεκτρονικό φακέλωμα και το χτύπημα των ζωντανών μαζικών Γενικών Συνελεύσεων. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την δημοκρατία στα σωματεία! Στην πραγματικότητα θέλουν σωματεία άμαζα, χωρίς συμμετοχή. Θέλουν σωματεία που θα θυσιάζουν τους εργαζόμενους για τα κέρδη του εργοδότη.

Η ΓΣ αποτελεί το κυρίαρχο όργανο του σωματείου μας. Στην ΓΣ μαζεύονται οι εργαζόμενοι, συζητούν από κοντά τα προβλήματά από τους χώρους εργασίας τους, ανταλλάζουν γνώμες και πείρα για το πως να τα αντιπαλέψουν και για να αποφασίσουν. Πώς μπορεί αυτό να αντικατασταθεί από ελεγχόμενες και απρόσωπες ηλεκτρονικές διαδικασίες, που θέλουν να φέρουν στη ζωή των συνδικάτων από τη μία το φακέλωμα και από την άλλη το χτύπημα της ζωντανής και ενεργής συμμετοχής;

Ποιος άραγε εργαζόμενος νιώθει πραγματικά ελεύθερος να ψηφίσει ηλεκτρονικά σε μια ψηφοφορία για μια απεργία ή για κάποια κινητοποίηση; Όταν ξέρουμε ότι μπορεί σχετικά εύκολα να «υποκλέψει» το ποιοι ψήφισαν ή ακόμα και τι ψήφισαν σε μια τέτοια ηλεκτρονική ψηφοφορία. Το σωματείο μας δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί τέτοια διαδικασία. Θα περιφρουρήσουμε με κάθε τρόπο τα μέλη μας και τις αποφάσεις μας.

Αποδεικνύεται ότι όσο δεν κάνουμε τίποτα, έρχονται κι άλλα μέτρα. Οι εργοδότες ποντάρουν στον φόβο των εργαζομένων.  Θέλουν να πνίξουν κάθε φωνή αντίστασης. Η επιβολή συνθηκών εργασιακής γαλέρας είναι προαπαιτούμενη συνθήκη για την παραπέρα αύξηση των κερδών τους, της βαρβαρότητας της καπιταλιστικής ανάπτυξης που ευαγγελίζεται ο ΣΕΒ-Κυβέρνηση και υπηρετεί η ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Ένας δρόμος υπάρχει για να καλυτερεύσει η ζωή μας: Η οργάνωσή μας και η διεκδίκηση μέσω της μαζικοποίησης των σωματείων, της λήψης και υλοποίησης αποφάσεων μέσα από μαζικές διαδικασίες, της στράτευσης όλο και περισσότερων συναδέλφων με τα σωματεία.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας

Απεργούμε την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου

Το ΔΣ – 27/9/2019

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις