ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΛΟΓΙΣΤΩΝ(Π.Ο.Λ.)

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ε.Λ.Ε.Π.Α.)

Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Π.Ο.Λ.)

Κάνιγγος 27 – Αθήνα, τηλ: 2103802923-3835093, Fax: 2103306776

E-mail: : pol@otenet.gr .WebSite: www.pol.org.gr

Site: www.elepa.gr E_mail: elepa@elepa.gr , elepagr@gmai.com

 

Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση

Όλοι στο Συλλαλητήριο Σάββατο 30 Νοεμβρίου,

10.30πμ στα Προπύλαια

 

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της ΝΔ πατώντας πάνω στο αντιασφαλιστικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει τον «νέο» ασφαλιστικό νόμο προχωρώντας στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και ανοίγοντας το δρόμο και για την ιδιωτικοποίηση της κύριας ασφάλισης.

Χρησιμοποιεί το επιχείρημα για μη βιώσιμα ασφαλιστικά ταμεία. Θέλει να ξεχάσουμε τη διαχρονική κλοπή των ταμείων από τους εργοδότες. Τα ταμεία χρηματοδοτούσαν από την δεκαετία του 1950 και συνεχίζουν να χρηματοδοτούν το κράτος και τους εργοδότες μέσω της κατάθεσης των αποθεματικών τους στην ΤτΕ, με πολύ χαμηλά ή και μηδενικά επιτόκια. Δεν ξεχνάμε ότι το κράτος σχεδόν μηδένισε τα παραπάνω αποθεματικά με την τοποθέτησή τους, σε κρατικά ομόλογα τα οποία κούρεψε σε μία νύχτα.

Στόχος όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ μέχρι σήμερα είναι η απαλλαγή των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων και του κράτους από τις όποιες εισφορές κατέβαλλαν στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να γίνει ακόμα φθηνότερη η ήδη φθηνή εργατική δύναμη.

Το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, ο ένας κόβει…

Με το ν. Κατρούγκαλου διαχωρίστηκε η κύρια σύνταξη σε εθνική και ανταποδοτική, που οδηγεί στην παροχή μιας βασικής σύνταξης φτώχειας από το κράτος και στην απόσυρση της εγγύησής του από την ανταποδοτική σύνταξη. Θεσμοθετήθηκε η ρήτρα βιωσιμότητας των ταμείων με την οποία αίρεται η υποχρεωτική καταβολή των επικουρικών συντάξεων, που οδηγεί με ακρίβεια στην κατακρεούργηση των συντάξεων και ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Θεσμοθετήθηκε ο υπολογισμός των συντάξεων να γίνεται στο σύνολο του εργάσιμου βίου και όχι στα πέντε «καλύτερα» χρόνια από την τελευταία δεκαετία του εργάσιμου βίου όπως ίσχυε. Με δεδομένα τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, οι συντάξεις θα είναι φιλοδωρήματα.

Ο νόμος της ΝΔ, ο άλλος ράβει…

Πάνω σε αυτό το έδαφος πατά σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και ξεκινώντας από τις επικουρικές συντάξεις (με στόχο την επέκταση στο σύνολο της Δημόσιας Ασφάλισης), προωθεί τη διαμόρφωση ενός νέου κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης ο οποίος θα λειτουργεί με βάση το αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Δηλαδή με τζογάρισμα των εισφορών των ασφαλισμένων και χωρίς καμία εγγύηση για το τι σύνταξη θα πάρουν.

Όταν αναφερόμαστε στις μελλοντικές συντάξεις, μιλάμε για τους κόπους μιας ζωής, που εξασφαλίζουν το μοναδικό οικονομικό στήριγμα μετά το τέλος του εργάσιμου βίου. Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να εξισώνεται η σύνταξη με την ασφάλιση πχ ενός παρμπρίζ ή μιας κλοπής αυτοκινήτου. Για αυτό και δεν επιτρέπεται να αφήσουμε να υπάρχει τζόγος, «ρίσκο» και «επένδυση» πάνω στις ζωές μας.

Οι κερδισμένοι…

Η ιδιωτική ασφάλιση που ολοένα ενισχύεται, αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Προφανώς και δεν πρόκειται για πραγματική «ασφάλιση», αφού χάνεται ο κοινωνικός, υποχρεωτικός, αναδιανεμητικός χαρακτήρας και η αλληλεγγύη των γενεών. Η «κεφαλαιοποίηση» ωφελεί τους επιχειρηματίες και πτωχεύει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Η πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου του ΣΕΒ (ΙΟΒΕ) αποδεικνύει το μέγεθος και το στόχο της νέας επίθεσης στο Κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Η κεντρική στόχευση «βάζει στο μάτι» αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων με την ολόπλευρη «αξιοποίησή» τους για τη χρηματοδότηση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και των επενδυτικών σχεδιασμών τους, στο έδαφος βέβαια του νέου κύματος αντεργατικών ανατροπών που προωθούνται στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Η είσοδος των επιχειρηματικών ομίλων στην Κοινωνική Ασφάλιση θα τους αποφέρει αποθεματικά 99 δις € προς επένδυση. Να ποιον εξυπηρετεί το «νέο, δίκαιο και βιώσιμο» Ασφαλιστικό! Ήδη γνωστά μονοπώλια του κλάδου έχουν αρχίσει να διαφημίζουν ασφαλιστικά προγράμματα για να αγοράσουν οι υπάλληλοί τους. Την ίδια στιγμή τρίβουν τα χέρια τους με την προοπτική για απαλλαγή τους από τις εργοδοτικές εισφορές.

Αφού δεν θα πάρω σύνταξη ποτέ, τι με νοιάζει…

Το μεγάλο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης μας αφορά όλους. Από τους νέους εργαζόμενους ως τους συνταξιούχους. Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο το δικαίωμα στη σύνταξη. Αφορά την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την Υγεία – Πρόνοια. Γι αυτό εξάλλου και το σωματείο μας οργανώνει τη δράση για όλα αυτά τα ζητήματα.

Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν υπήρχε πάντα. Είναι αποτέλεσμα των αγώνων των εργαζόμενων. Μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να διεκδικήσουμε πραγματικά Κοινωνική Ασφάλιση με υψηλής ποιότητας παροχές υγείας. Το παράδειγμα του πρόσφατου αγώνα των συνταξιούχων που κατάφερε να βάλει φρένο ή και να ανατρέψει μειώσεις συντάξεων δείχνει τον δρόμο.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το προηγούμενο διάστημα διεκδικήσαμε συγκεκριμένα αιτήματα για τους εργαζόμενους στις ελεγκτικές εταιρίες ασφαλισμένους στο Ταμείο Υγείας του ΣΟΕΛ (άδειες μητρότητας, ένταξη εμβολίων στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών κλπ).

Αφού το υπάρχον Ασφαλιστικό είναι χάλια, κάτι πρέπει να αλλάξει…

Η κακή εικόνα του Δημόσιου Ασφαλιστικού συστήματος δε πρέπει να μας οδηγεί στη σκέψη ότι θα ωφεληθούμε από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, εξάλλου δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Αυτές θα χειροτερεύσουν την κατάσταση για μας. Αντιμετωπίζουν την ασφάλιση ως εμπόρευμα και τους εργαζόμενους ως πελάτες. Πέρα από τα γνωστά κραχ των ENRON και Maxwell στο εξωτερικό, έχουμε και στη χώρα μας αντίστοιχα παραδείγματα, με τους δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους στην Ασπίς να ψάχνουν ακόμα το δίκιο τους στα δικαστήρια κάνοντας νέα, υπέρογκα έξοδα. Ενδεικτικό είναι και το περιεχόμενο του καταστατικού του επαγγελματικού ταμείου ΕΤΑΟ, δημιούργημα του ΟΕΕ, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ το μόνο προσδιορισμένο είναι οι εισφορές των ασφαλισμένων, ενώ οι μελλοντικές απολαβές του αποτελούν μυστήριο.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει ασφαλιστικό σύστημα που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα μας εξασφαλίζει αξιοπρεπή και ποιοτική ζωή μετά τον εργασιακό βίο, θα μας προσφέρει δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας και Περίθαλψης. Απαιτούμε γενναία αύξηση του προϋπολογισμού για υγεία-πρόνοια, υψηλές προδιαγραφές υποδομών υγείας, καμία μείωση εργοδοτικών εισφορών. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης (60 για άντρες- 55 για γυναίκες).

Όλοι στο Συλλαλητήριο Σάββατο 30 Νοεμβρίου, 10.30πμ στα Προπύλαια

Δημόσια Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους

ΤΑ Δ.Σ.-  ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2019

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις