Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες το σωματείο μας τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους του κλάδου και στις οικογένειες τους, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Απαιτούμε την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων:

 • Αναρρωτική άδεια σε όλους όσους νοσούν και ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές (όχι κανονικές ή άνευ αποδοχών) σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εγκύους.
 • Πρόσθετη άδεια με πλήρεις αποδοχές σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και σε όσους έχουν άρρωστο μέλος στην οικογένεια
 • Να κλείσουν όλες οι εγκαταστάσεις για απολύμανση.
 • Ατομικά είδη προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, σαπούνια, υλικά καθαριότητας) σε όλους τους εργαζόμενους. Διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας (επαρκής, καλά αεριζόμενος χώρος ανα εργαζόμενο)
 • Επιδότηση μετακίνησης των εργαζομένων από και προς τους χώρους εργασίας, για αποσυμφόρηση των ΜΜΜ.
 • Όπου κρίνεται αναγκαίο για την πρόληψη ή την αποφυγή διασποράς, κλείσιμο των εταιριών και ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές σε όλο το προσωπικό.
 • Καμία απόλυση. Καμία αλλαγή σύμβασης. Να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
 • Διαγνωστικά τεστ με δαπάνη του κράτους και των εταιριών

Οι εργοδότες το μόνο κριτήριο που έχουν ακόμα και αυτές τις στιγμές είναι το κέρδος τους. Σε όλες τις εταιρείες το μόνο που ακούμε είναι τι θα γίνει με τα deadlines (δημοσίευσή ισολογισμών και αποτελεσμάτων, ένταση εσωτερικών ελέγχων, συγκεντρωτικές καταστάσεις, δηλώσεις κλπ.). Αντιμετωπίζουμε πανδημία και η αγωνία τους είναι μην τύχει και μείνει κάνα έργο πίσω…

Η επιδημία του κορωνοϊού αναδεικνύει την διαχρονική γύμνια της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. Τα έκτακτα μέτρα που εξαγγέλλονται τώρα δεν μπορούν να αναπληρώσουν τα κενά χρόνων. Η υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών Υγείας, η εμπορευματοποίησή της, η έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού είναι επιλογή κυβερνήσεων και ΕΕ. Η προστασία, η πρόληψη είναι συλλογική υπόθεση και όχι ατομική. Δεν ξεκινάει και τελειώνει στην πόρτα του σπιτιού μας, αλλά εργοδοσία και κράτος οφείλουν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα σε όλους τους τομείς της ζωή μας.

Σε αυτή τη συγκυρία, οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου βρίσκουν ευκαιρία να καθιερώσουν και να διευρύνουν την «δουλειά από το σπίτι». Ακόμα και αυτές που έχουν προχωρήσει σε κλείσιμο των εγκαταστάσεων τους (EY, KPMG) δεν αναστέλλουν προσωρινά την δραστηριότητά τους αλλά μετατρέπουν το κάθε σπίτι σε χώρο εργασίας. Άλλες (PwC, Deloitte, ΣΟΛ) δεν τηρούν ξεκάθαρη στάση για το αν θα συνεχίσει η εργασία στα γραφεία, στους πελάτες ή θα διακοπεί, μεταθέτοντας την απόφαση στους εκάστοτε επικεφαλής τμημάτων ή project managers. Προχωρούν σε ημίμετρα για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των εταιριών. Όλα μπαίνουν στο ζύγι του κέρδους…

Κυρίαρχο για εμάς αυτή την στιγμή είναι η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων και των οικογενειών τους. Προτεραιότητα μας δεν είναι να βγει το έργο αλλά η προστασία της δημόσιας υγείας. Ζητάμε να παρθούν άμεσα αποφάσεις από το κράτος για παράταση όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων μέχρι την ύφεση της επιδημίας.

Πληρώνουμε όλη την ζωή στον ΕΟΠΠΥ, στον ΕΦΚΑ, στο ΣΟΕΛ, στα ιδιωτικά ασφαλιστήρια για να μην μπορούμε να κάνουμε μια εξέταση ή να νοσηλευτούμε αν υπάρξει ανάγκη;

Απαιτούμε:

 • Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
 • Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
 • Να ξανανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία που έκλεισαν. Να στελεχωθούν άμεσα, με μόνιμο προσωπικό και όχι με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία.
 • Οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας να ικανοποιηθούν και με την επίταξη υποδομών υγείας στον ιδιωτικό τομέα.

Όσον αφορά στη ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Το σωματείο μας διαφωνεί με κάθε μορφή «ευέλικτης και ελαστικής» εργασίας. Ως εκ τούτου διαφωνεί επί της αρχής με την δουλειά από το σπίτι που μετατρέπει όλο το 24ωρο σε εν δυνάμει εργάσιμο χρόνο, διογκώνει το ωράριο, μετατρέπει τον χώρο ξεκούρασης σε χώρο εργασίας, έχει γενικότερες αρνητικές συνέπειες στα δικαιώματά μας. 

Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί συνάδελφοι αντιλαμβανόμενοι την ανεπάρκεια του συστήματος υγείας καταφεύγουν ή και εξαναγκάζονται στην εργασία από το σπίτι ως ελάχιστο μέσο προστασίας. Την ανησυχία μας πρέπει να την κάνουμε δύναμη διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων και ταυτόχρονα να μην επιτρέψουμε να παγιωθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως η τηλεργασία.

 • Ξεκαθαρίζουμε ότι η εφαρμογή της τηλεργασίας θα γίνει ΜΟΝΟ σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ΜΟΝΟ για τη χρονική περίοδο αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Καμία σκέψη για επιβολή της επ’ αόριστον, κατά συνέπεια να μην υπάρξουν τροποποιητικές συμβάσεις που επιτρέπουν γενικότερα αυτό το καθεστώς.
 • Απαιτούμε προστασία του ωραρίου, όχι στην δουλειά λάστιχο.
 • Όχι στην ενταντικοποίηση της εργασίας. Καμία επιμήκυνση και αύξηση του εργάσιμου χρόνου, υπερασπιζόμαστε το οκτάωρο. Αντιστεκόμαστε στην ευελιξία να εργάζεσαι συνεχώς και τα όρια στον εργάσιμο χρόνο να γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα.
 • Απαιτούμε παροχή όλου του απαραίτητου εξοπλισμού από την εταιρεία (laptop, κινητά, σύνδεση στο internet).
 • Ευθύνη της εταιρείας είναι επίσης η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των εργαζόμενων και των εταιρικών δεδομένων για την περίοδο της εργασίας από το σπίτι. Καμία μετακύλιση ευθυνών στον εργαζόμενο
 • Η εργασία από το σπίτι να μην υποκαθιστά αναρρωτικές άδειες και άδειες ειδικού σκοπού.

Ενημερώνουμε το σωματείο μας για κάθε αυθαιρεσία της εργοδοσίας, για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειες μας. Η αλληλεγγύη, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση είναι τα δικά μας όπλα!

ΔΣ, 15/3/2020

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *