Αθήνα, 02 Απριλίου 2020

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Με προηγούμενό μας δελτίο σας ενημερώσαμε για την από κοινού παρέμβαση των ΠΟΛ και ΕΛΕΠΑ με φορείς και επιτροπές μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (Οικονομολόγοι, Δικηγόροι, Μηχανικοί) στο Υπουργείο Εργασίας. Σημειώνουμε ότι σεβόμενοι την προστασία της δημόσιας υγείας, στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχε αυστηρά αντιπροσωπία των ΔΣ.

Αντικείμενο της παρέμβασης ήταν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που διαμορφώνονται τις τελευταίες ημέρες μέσω των νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης. Σε αυτό εντάσσεται και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης απέναντι σε «μπλοκάκηδες» και αυτοαπασχολούμενους λογιστές και οικονομολόγους, που αντί του πενιχρού έκτακτου επιδόματος των 800€, θα δοθεί voucher 600€ για επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες μόλις μέρες μετά την έκδοση της τελευταίας ΠΝΠ, πολλοί συνάδελφοι οικονομολόγοι, μέλη του ΟΕΕ, έλαβαν διαφήμιση στα προσωπικά τους email από συγκεκριμένο ΚΕΚ για την υλοποίηση τέτοιου προγράμματος!

Πιστοί στην λογική της απόκρυψης της κρατικής ευθύνης πίσω από ξακουστή πλέον ατομική ευθύνη, το Υπουργείο δήλωσε ΑΠΩΝ στο αίτημα των επιτροπών αγώνα, ΠΟΛ και ΕΛΕΠΑ. Για πολλοστή φορά…

Έτσι σήμερα αντί να συναντηθούμε με τον Υπουργό, για να του παραθέσουμε τα προβλήματα και τα αιτήματά μας, συναντηθήκαμε με ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων με ξεκάθαρο στόχο να τρομοκρατήσουν και να φιμώσουν τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι επίμονα στο τέλος της παρέμβασης ζητούσαν στοιχεία από τους παρευρισκόμενους και δήλωναν μονότονα ότι «πλέον οι συναθροίσεις δεν προβλέπονται»!

Τους προειδοποιούμε:

Τα στόματά μας μπορεί να φοράνε μάσκες αλλά έχουν φωνή!

Η συνδικαλιστική δράση – ο αγώνας για τα δικαιώματα μας δεν αναστέλλεται!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 • Να δοθεί στους εργαζόμενους με μπλοκάκι και στους αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους το έκτακτο επίδομα των 800€.
 • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν από την 1η Μάρτη και όλες οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.
 • Να παρθεί πίσω το αίσχος την δυνατότητας των εργοδοτών να επιβάλλουν εκ περιτροπής εργασία με καταβολή του 50% του μισθού.
 • Η εφαρμογή της τηλεργασίας θα γίνει ΜΟΝΟ για τη χρονική περίοδο αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Καμία σκέψη για επιβολή της επ’ αόριστον, κατά συνέπεια να μην υπάρξουν τροποποιητικές συμβάσεις που επιτρέπουν γενικότερα αυτό το καθεστώς.
 • Η εργασία από το σπίτι να μην υποκαθιστά άδειες όπως αναρρωτικές, γονικές και άδειες ειδικού σκοπού. Να μην χρησιμοποιείται για επιμήκυνση του ωραρίου.
 • Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.
 • Να  διευρυνθεί το  επίδομα  ανεργίας σε όλους τους ανέργους
 • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
 • Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων

Κυρίαρχο για εμάς αυτή την στιγμή είναι η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων και των οικογενειών τουςΣτηρίζουμε την πρωτοβουλία «7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ».

Καλούμε τα σωματεία της ΠΟΛ να στηρίξουν τη δράση των υγειονομικών στις 7 Απρίλη, Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για την προστασία της υγείας του λαού. Έξω από κάθε νοσοκομείο, κάθε Κέντρο Υγείας, τα φιμωμένα στόματα αποκτούν φωνή και όλοι μαζί, υγειονομικοί, εργαζόμενοι ενώνουμε τις φωνές μας και διεκδικούμε:

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.
 • Πλήρης επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
 • ΜΑΠ – Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.

«Η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο από την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη»

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

 Τα Διοικητικά Συμβούλια ΠΟΛ – ΕΛΕΠΑ

Κατηγορίες: Δελτία Τύπου