Αγαπητοί συνάδελφοι της ΣΟΛ,

Μετράμε ήδη αρκετές εβδομάδες από το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, με πρωτόγνωρες συνθήκες και επιπτώσεις στη ζωή μας, αλλά, και στον χώρο εργασίας μας.

Η διοίκηση της ΣΟΛ από τις πρώτες μέρες της πανδημίας δεν έχασε χρόνο μετακυλίοντας το βάρος στους εργαζομένους.

Πριν από δύο εβδομάδες ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά (και ούτε καν το σύνολο των εργαζομένων) για τα σχέδια της Διοίκησης της ΣΟΛ, να προχωρήσει σε μη καταβολή μέρους των μισθών μας για «προληπτικούς λόγους» στο όνομα ενός ενδεχόμενου προβλήματος ρευστότητας.

Τώρα, και αφού ήδη είδαμε τους μισθούς μας μειωμένους, η Διοίκηση έρχεται να εντείνει την επίθεση λαμβάνοντας περεταίρω το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων των Ασκούμενων Ορκωτών, που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους της ΣΟΛ.

Από εχθές κιόλας ενημερωθήκαμε (ούτε αυτήν τη φορά το σύνολο των εργαζομένων) ότι το Διοικητικό Συμβούλιο πήρε απόφαση να δοθεί η δυνατότητα στους επικεφαλής των ομάδων, να προχωρήσουν κατά βούληση σε αναστολή των συμβάσεων του ελεγκτικού προσωπικού (Α.Ο.Ε.Λ. σε πρώτη φάση), που δεν είναι «απολύτως απαραίτητοι» για την εκτέλεση των εργασιών της περιόδου, για διάστημα 45 ημερών, «αξιοποιώντας» τα έκτακτα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Δηλαδή να ανασταλούν οι συμβάσεις των πιο χαμηλόμισθων και άρα πιο ευάλωτων, στην κρίση που ζούμε, συναδέλφων!

Σε σημερινή τηλεφωνική παρέμβαση του Σωματείου στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΣΟΛ για το ζήτημα, μας είπε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο σε αυτούς που θα δηλώσουν ενδιαφέρον. Την ίδια στιγμή έρχονταν σωρηδόν καταγγελίες από συναδέλφους ασκούμενος, αλλά, και ορκωτούς ότι μέλη του ΔΣ τους πίεζαν να προχωρήσουν σε αναστολή του 50% των ομάδων τους. Μάλιστα σε περιπτώσεις που κάποιοι ορκωτοί αρνήθηκαν να βγάλουν σε αναστολή μέρος των ελεγκτικών ομάδων, τους έπαιρναν ξανά και ξανά λέγοντάς τους ότι πρέπει να το κάνουν για το καλό της εταιρίας.

Σημειώνουμε ότι το ποσό των €800 που θα καταβληθεί στους συναδέλφους για τις 45 αυτές ημέρες, μεταφράζεται σε €534 το μήνα. Είναι ακόμα τελείως θολό το αν και πώς θα καλυφθεί αυτή η διαφορά στους υπό αναστολή συναδέλφους. Η Διοίκηση προφορικά, ναι μεν δεσμεύεται ότι η διαφορά του μισθού από το επίδομα της αναστολής θα καλυφθεί, αλλά, δεν ξεκαθαρίζει με ποιον τρόπο και πότε ακριβώς. Οι συνάδελφοι με μηνιαίους μισθούς €630, €800, €1100 θα βρεθούν με μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους για το β΄ δεκαπενθήμερο του Απριλίου και για τον μισθό του Μάϊου.

Σημαντικότατο, επίσης, ζήτημα είναι ότι, ενώ επισήμως στο mail της εταιρείας αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή δε θα εργάζονται, ανεπίσημα και υπό τον φόβο μελλοντικής χειροτέρευσης της εργασιακής σχέσης, ή/και διακοπής της, πολλοί συνάδελφοι ήδη δέχονται πιέσεις να εργάζονται και υπό αναστολή.

Ταυτόχρονα, το μέτρο της αναστολής θα οδηγήσει και μελλοντικά σε εντατικοποίηση της εργασίας, αφού βρισκόμαστε σε έναν κλάδο που δεν υπάρχει ουσιαστική μείωση των εργασιών. Πολλοί συνάδελφοι δουλεύουν με πιεστικά ωράρια αυτήν την περίοδο. Προκύπτει εύλογα το ζήτημα ότι μετά την αναστολή εργασίας, θα κληθούμε να φέρουμε εις πέρας τους ελέγχους σε μικρότερο χρονικό περιθώριο.

Και ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται ζημιωμένοι για να δούμε τι κερδίζει η ΣΟΛ από αυτή την κατάσταση:

 • Επωφελείται το μισθολογικό κόστος, το οποίο αναλαμβάνει να το καλύψει το κράτος.
 • Επωφελείται τις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες, επίσης αναλαμβάνει να τις καλύψει το κράτος.
 • Επωφελείται όλων των προνομίων που θέτουν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) της κυβέρνησης, π.χ. μείωση ενοικίου, αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων κλπ. Προνόμια που θα πληθύνουν στο μέλλον για τις επιχειρήσεις.

Ενώ η εταιρεία έχει όλα αυτά τα οφέλη που νομοθετεί η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι έχουν μόνο χασούρα.

Πώς καλούμαστε να τα βγάλουμε πέρα σε αυτή την κατάσταση;

Διότι, καλά τα ευχολόγια της Διοίκησης ότι «πάνω από όλα βάζει την υγεία όλων μας», αλλά οι υποχρεώσεις μας σε νοίκι, ρεύμα, τηλέφωνο και των απαραίτητων για την οικογένειά μας αγαθών τρέχουν ακατάπαυστα.

Ενδεικτικό της στάσης της είναι η αποστολή mail όπου δίνει συμβουλές στους εργαζόμενους στα πλαίσια των οδηγιών για τις νέες συνθήκες τηλεργασίας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες που καλούνται να ζήσουν οι εργαζόμενοι.

Μας καλεί να “Δημιουργήσουμε ένα χώρο εργασίας τον οποίο χρησιμοποιούμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για το σκοπό αυτό” και να “Οριοθετούμε τους οικείους μας κάνοντάς τους να κατανοήσουν ότι στο διάστημα της εργασίας πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι”.

Προφανώς, δεν έχει υπολογίσει πως δεν έχουν όλοι οι εργαζόμενοι σπίτια 200 τετραγωνικών, και την πολυτέλεια κάθε μέλος της οικογένειας να έχει τον δικό του προσωπικό χώρο και γραφείο. Πόσο μάλλον οικογένειες με παιδιά που καλούνται και οι δύο γονείς να δουλεύουν από «το σπίτι». Δε μας λέει πώς θα οριοθετήσουμε τα παιδιά μας που παρακολουθούν τα μαθήματα ή θα δώσουν πανελλήνιες και όλη μέρα προσπαθούν να μπουν στην πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης. Πώς να οριοθετήσουμε τα μικρότερα παιδιά που πρέπει με κάποιο τρόπο κάποιος να τα απασχολήσει, να τα φροντίσει.

Ήδη από την πρώτη στιγμή το σωματείο είχε προειδοποιήσει για τις ενδεχόμενες συνέπειες που θα είχε η «εργασία από το σπίτι» με τον κίνδυνο της παράτασης του εργάσιμου χρόνου και της περεταίρω εντατικοποίησης της εργασίας.

Στις πρώτες κι όλας εβδομάδες που δουλεύουμε κάτω από αυτές τις νέες συνθήκες, έχουμε φαινόμενα να ζητάνε αρχεία το σαββατοκύριακο και τηλεδιασκέψεις μέχρι και 10 η ώρα το βράδυ!!

Συνάδελφοι, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζούμε φαίνεται καθαρά ποιον έχουμε κοντά μας και ποιον έχουμε απέναντί μας!

Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να αντιδράσουμε στην επίθεση που δεχόμαστε και να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση για μια ακόμη φορά.

Πρέπει από τώρα να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε τα προσωρινά μέτρα να μη μονιμοποιηθούν, όπως έγινε μέσα στην κρίση. Θυμίζουμε την «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ» απόφαση του 2011 για πάγωμα μισθών που κράτησε μέχρι το 2019, το «κόψιμο» επιδόματος μετακίνησης που θα ίσχυε ΜΟΝΟ μέχρι το 2012, αλλά, διαρκεί μέχρι και σήμερα.

Ζητάμε:

 • Να μην αναγκαστεί κανείς εργαζόμενος να βγει σε αναστολή σύμβασης εργασίας.
 • Να πληρωθεί ολόκληρος ο μισθός. Να δοθούν τα χρωστούμενα. Όχι μετακύλιση του βάρους στους εργαζόμενους με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού.
 • Σε περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο της αναστολής η Διοίκηση της ΣΟΛ να φροντίσει, ώστε να καταβληθεί προκαταβολικά και να καλυφθεί η διαφορά του μισθού στους εργαζομένους των οποίων η σύμβαση θα ανασταλεί. Η κάλυψη αυτή πρέπει να είναι άμεση και προκαταβολική και όχι με Bonus και «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».
 • Να καταβληθούν οι οφειλόμενοι μισθοί και το Δώρο Πάσχα κανονικά στους υπό αναστολή συναδέλφους.
 • Τα ποσά που θα επωφεληθεί η ΣΟΛ από τα προνόμια που της δίνει η κυβέρνηση να μην πάνε σε «κουμπαράδες ρευστότητας», αλλά, να διατεθούν εξ ολοκλήρου στους ανθρώπους που εργάζονται καθημερινά και παράγουν την υπεραξία αυτής της εταιρείας.
 • Το μέτρο της αναστολής να μην αποτελέσει πρόκριμα για απολύσεις στο μέλλον, όταν πλέον η κυβέρνηση άρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναστέλλει τις απολύσεις στις «πληττόμενες επιχειρήσεις» και λύσει πάλι τα χέρια της εργοδοσίας.
 • Να μην υπάρξει καμία χειροτέρευση με νέα μέτρα σε βάρος των πιο ευάλωτων εργαζομένων της εταιρείας μας.
 • Να δοθούν οι άδειες ειδικού σκοπού στους συναδέλφους που τις δικαιούνται.

Συνάδελφοι, οι καιροί δείχνουν ότι μόνο μέσα από την μαζικότητα και την συσπείρωση μας μπορούμε να αντιπαλέψουμε τις όποιες δυσκολίες έρθουν. Τώρα είναι η ώρα να απευθυνθούμε σε όλους τους συναδέλφους μας. Να μην μείνει ούτε ένας εργαζόμενος της ΣΟΛ που να μην είναι γραμμένος στο σωματείο μας. Συμπληρώστε την αίτηση και στείλτε την στο elepa@elepa.gr.

Μένουμε Δυνατοί!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Λ.Ε.Π.Α.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *