Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Στο πλαίσιο της «έκτακτης κατάστασης» που έχει δημιουργηθεί από την επιδημία του νέου κορωνοϊού, υλοποιούνται μια σειρά από αντεργατικά μέτρα που είχαν σχεδιαστεί από καιρό -και τώρα εδραιώνονται- τα οποία εκτινάσσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων με διάφορες μεθόδους, με σκοπό να θωρακιστεί η κερδοφορία των εργοδοτών.

Μαζί με τις νέες οικονομικές ενισχύσεις και «διευκολύνσεις» που παρέχονται πλέον από την κυβέρνηση προς τις εταιρίες, τους δίνεται και το «ελεύθερο» για ακόμα μεγαλύτερη αποδιοργάνωση «του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων». Μέσω του καθεστώτος της «εξ αποστάσεως εργασίας» – τηλεργασίας, με τη μονομερή απόφαση του εργοδότη, παρατηρούνται ήδη φαινόμενα αυξημένης εντατικοποίησης της δουλειάς και συνεχών ελέγχων παρακολούθησης των εργασιών ανά πάσα ώρα και στιγμή, σε ένα ωράριο «ευέλικτο», χωρίς διακριτά όρια μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου για τους εργαζόμενους.

Η διοίκηση της EY μάλιστα, ξεκινώντας από το τμήμα του TAX (Φορολογικό Τμήμα), φρόντισε να πάει την παρακολούθηση αυτή σε άλλο επίπεδο, λανσάροντας εφαρμογή χρονομέτρου «EY Time Recorder App». Μέσω αυτής, οι εργαζόμενοι καλούνται να χρονομετρούν τις εργασίες τους και στο τέλος της ημέρας αυτές θα καταγράφονται αυτόματα στο σύστημα παρακολούθησης (Time Report).

Αντιλαμβανόμενος λοιπόν τον διακαή σκοπό των μετόχων για αύξηση της παραγωγικότητας μέσω του πλήρους και καθημερινού ελέγχου των εργαζομένων και της πορείας των έργων, και ειδικά σε καθεστώς «εργασίας από το σπίτι» όπως τώρα, καταλαβαίνει κανείς ότι χάνεται κάθε έννοια εξασφάλισης σταθερού εργάσιμου ωραρίου, με πλήρη καταστρατήγησή του. Κι αυτό γιατί όλοι γνωρίζουμε πως η παρακολούθηση των ωρών συνδέεται άμεσα και με την αξιολόγηση των εργαζομένων. Επομένως, αυξάνεται η πίεση και άγχος που δέχεται ο εργαζόμενος, και στην εξ αποστάσεως μεν, πλήρως εντατικοποιημένη εργασία δε. Σε σημείο που τον κάνουν να φαντάζει ο ίδιος ως υπεύθυνος και αργός στην ολοκλήρωση των υπέρογκων εργασιών, ταυτόχρονα με τη μικρότερη δυνατή χρέωση ωρών στο budgeting των έργων, στην λογική φυσικά της μεγιστοποίησης των κερδών της εργοδοσίας. Έτσι, είναι φυσικό επακόλουθο ότι στον αγώνα αυτόν για την ολοκλήρωση των εργασιών με το μάτι «καρφωμένο» στο ρολόι, συχνά το εργάσιμο ωράριο θα καταπατείται, ανοιγοκλείνωντας το χρονόμετρο ώσπου οι ώρες των εργασιών να γίνουν «παραγωγικές».

Η κατάσταση βέβαια γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, συνυπολογίζοντας και τις επιπτώσεις από την μη δήλωση και πληρωμή υπερωριών (όσο κι αν οι μέτοχοι «κάνουν» ότι δεν καταλαβαίνουν ότι όντως συμβαίνει αυτό), αφού πρακτικά στην πολιτική όλων των μεγάλων ελεγκτικών εταιριών εν μέσω τηλεργασίας οι υπερωρίες πραγματοποιούνται αλλά συχνά δεν δηλώνονται!

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η εισαγωγή της τηλεργασίας και λοιπών μέτρων καταστρατήγησης της μόνιμης και σταθερής εργασίας, δεν είναι ούτε έκτακτη ούτε προσωρινή όπως μας λένε! Αξιοποιούν την πανδημία του κορωναϊού προκειμένου να υλοποιήσουν σχεδιασμούς διαμορφωμένους εδώ και πάρα πολύ καιρό, με στόχο την παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου για την αποκόμιση μεγαλύτερου κέρδους από την εργασία μας.

Γι’ αυτό και μπροστά στα παραπάνω μέτρα παίρνουμε θέση και απαιτούμε:

Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ η εφαρμογή «EY Time Recorder» από τη διοίκηση της εταιρίας, και κάθε άλλου μέσου που θέτει εμπόδια στο μόνιμο και σταθερό ωράριο εργασίας.Η εφαρμογή της τηλεργασίας να γίνει ΜΟΝΟ για τη χρονική περίοδο αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Καμία σκέψη για επιβολή της επ’ αόριστον, κατά συνέπεια να μην υπάρξουν τροποποιητικές συμβάσεις που επιτρέπουν γενικότερα αυτό το καθεστώς.Η εργασία από το σπίτι να μην υποκαθιστά άδειες όπως αναρρωτικές, γονικές και άδειες ειδικού σκοπού.  Συνάδελφοι,

Την ανησυχία μας πρέπει να την κάνουμε δύναμη διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων και ταυτόχρονα να μην επιτρέψουμε να παγιωθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως η τηλεργασία!

Να μη νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας τις συνθήκες που θέλουν να μονιμοποιήσουν, τα προηγούμενα χρόνια με την κρίση, τώρα με την πανδημία.

Η καλυτέρευση των όρων εργασίας μας δεν μπορεί να είναι ατομική υπόθεση και πόσο μάλλον όταν βρισκόμαστε απομονωμένοι και κλεισμένοι σε τέσσερις τοίχους. Γι’ αυτό είναι ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΥ (σε όποιο τμήμα και αν είναι) να συμπληρώσουν την αίτηση εγγραφής και να γίνουν μέλη της ΕΛΕΠΑ.

Κανένας μόνος του! Συλλογικά και οργανωμένα μέσα από το σωματείο μας διεκδικούμε συνθήκες εργασίας με βάση τις ανάγκες μας και όχι με βάση τα κέρδη τους.

Το Διοικητικό Συμβόυλιο

30/04/2020


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *