ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΜΑΣ!

Τρίτη 2 Ιουνίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ στις 7μμ (αιθ.Οικοδόμων-Βερανζέρου 1)

Πέμπτη 4 Ιουνίου ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο ΥΠ.ΕΡΓΑΣΙΑΣ στις 6.30 μμ

Συνάδελφοι

Η πραγματικότητα που βιώνουμε «λόγω κορωνοϊού» ήρθε για να μείνει! Παρά την άρση των μέτρων, παρά τις διάφορες φωνές ότι «τα έκανε καλά η κυβέρνηση», η δική μας καθημερινότητα όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά χειροτερεύει μέρα με την μέρα!

Τί έκανε όμως τελικά η κυβέρνηση καλά και για ποιόν;

Όλες οι ΠΝΠ ήρθαν στην υπηρεσία της εργοδοσίας και του μεγάλου κεφαλαίου, με την κυβέρνηση να νομοθετεί για να μην πληρώσουν την κρίση οι εργοδότες. Ο ΣΕΒ σε «δελτίο» του τόνιζε ότι «τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην κρίση θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα ενιαίο πλαίσιο πολιτικής απασχόλησης», και έκανε λόγο για ανάγκη «προγραμμάτων μειωμένου χρόνου εργασίας».

Και σαν απάντηση στα «θέλω» του, ήρθε το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», στο οποίο προβλέπεται η περικοπή των μισθών κατά 20% μέσα από τη δυνατότητα της εργοδοσίας να μετατρέπει τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερική και εκ περιτροπής εργασία, ακόμα και από επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μεγάλη κερδοφορία, το οποίο μάλιστα δεν έχει ημερομηνία λήξης. Και φυσικά η παραπέρα «ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων», με την «επιστρεπτέα προκαταβολή», και με την ενεργοποίηση του Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, «για γρήγορη και εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% των δανείων».

ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!

Ο ορυμαγδός ΠΝΠ, η μη λήψη παρατάσεων που προστέθηκαν στην ήδη πολύ φορτωμένη εργασία του λογιστή οδήγησαν σε μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς και σε ατελείωτες ώρες δουλειάς.

Καθημερινάστο σωματείοφτάνουν καταγγελίες από πολλούς συναδέλφους που από την εργοδοσία τίθεται το εκβιαστικό δίλλημα “αναστολή και θα δουλεύεις ή εκ περιτροπής εργασία και μισά λεφτά”, “υποχρεωτική άδεια ή εκ περιτροπής”, “εκ περιτροπής εργασία ή απόλυση”,  την ίδια ώρα που ο φόρτος εργασίας μεγαλώνει και μάλιστα εργοδότες καλούν προκλητικά εργαζόμενους να ξεχάσουν τις καλοκαιρινές άδειες και να προετοιμάζονται για δουλειά 12ωρα και Σαββατοκύριακα.

Είναι πολλές οι επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Σε αρκετούς χώρους, δεν παίρνονται μέτρα μη συνωστισμού ή παροχής αντισηπτικού, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες απολυμάνσεις, συντήρηση κλιματιστικών, επαρκής εξαερισμός σε όλους τους χώρους.

Στις μεγάλες ελεγκτικές του κλάδου, παρά την άρση των μέτρων γίνεται προσπάθεια για μονιμοποίηση της τηλεργασίας, με τους εργοδότες προκλητικά να λένε πως «δεν περιμέναμε να λειτουργήσει τόσο καλά»! Η εφαρμογή της (που την παρουσιάζουν λες και είναι παράδεισος) έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους σε διάφορους τομείς και πτυχές της κοινωνικής τους ζωής. Από προβλήματα στην υγεία τους λόγω έλλειψης κατάλληλων εγκαταστάσεων (γραφείο, καρέκλα, οθόνη κλπ), στο ωράριο εργασίας τους και στον χρόνο ξεκούρασης και αναψυχής, στις αδήλωτες υπερωρίες, στις οικογενειακές και προσωπικές τους σχέσεις, στην ψυχική τους υγεία, στην προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Το σωματείο μας από την πρώτη στιγμή αντιπάλεψε την οποιαδήποτε σκέψη της εργοδοσίας για επιβολή της τηλεργασίας επ’ αόριστο, παρά  ΜΟΝΟ για τη χρονική περίοδο αντιμετώπισης του κορωνοϊού και ΜΟΝΟ για την προστασία των συνάδελφων και της δημοσίας υγείας. Κάλεσε τους συναδέλφους να μην αποδεχτούν τροποποιητικές συμβάσεις που παγιώνουν ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως η τηλεργασία.

Συνάδελφοι,

Κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ  έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου εξυπηρέτησης των λίγων και εξαπάτησης των πολλών. Μας καλούν να συμβιβαστούμε με μια κατάσταση πετσοκομμένου μισθού, τσακισμένων εργασιακών δικαιωμάτων, με την ανεργία και τη φτώχεια για να διασφαλιστεί ο πακτωλός χρημάτων και τα προνόμια στο κεφάλαιο.

Θέλουν και αυτή η κρίση να φορτωθεί στις δίκες μας πλάτες!

OX I ΑΛΛΑ ΒΑΡΗ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ! ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΔΥΝΑΜΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ!

Οι πρόσφατες παρεμβάσεις του σωματείου μας για τα οξυμένα προβλήματα στους χώρους δουλειάς μπροστά στην εργοδοτική επίθεση με αφορμή τον κορωνοϊό είχαν αποτελέσματα! Εργοδοσίες πήραν πίσω αναστολές συμβάσεων, μειώσεις μισθών, προσπάθειες για χορήγηση υποχρεωτικής άδειας.

Η πρόσφατη πείρα αλλά και αυτή της προηγούμενης 10χρονης κρίσης αποδεικνύει πως οι εργαζόμενοι έχουμε μόνο έναν δρόμο, και αυτός δεν είναι άλλος από την οργάνωση στο σωματείο μας και τη συλλογική διεκδίκηση. 

Γι’ αυτό και σαν απάντηση στα μέτρα εργοδοσίας-κυβέρνησης προβάλλει πιο αναγκαία από ποτέ η υπογραφή ΣΣΕ για τους εργαζόμενους του κλάδου μας! Είναι πρωταρχικής σημασίας η υποχρέωση τήρησης κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Είναι επιτακτική η οριοθέτηση του χρόνου και των συνθηκών εργασίας μας, με θεσμοθετημένη 40ωρη βδομαδιάτικη εργασία πέντε ημερών, 8 ωρών ημερησίως με συνεχές ημερήσιο ωράριο.

Το σωματείο μας προχωρά σε:

 • Γενική Συνέλευση την Τρίτη 2/6, στις 7.00 μ.μ  στην αίθουσα του συνδ. Οικοδόμων Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλ. Κάνιγγος. Η αίθουσα είναι μεγάλη ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, έχει γίνει απολύμανση και θα δοθούν μάσκες και αντισηπτικό.
 • Παράσταση Διαμαρτυρίας στο ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ την Πέμπτη 4/6, στις 6.30 μ.μ όπου θα επιδώσουμε στον υπουργό τα αιτήματά μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Καμία απόλυση. Καμία αλλαγή σύμβασης προς το χειρότερο.
 • Προστασία του εισοδήματος. Καμία περικοπή σε μισθούς και λοιπές απολαβές των εργαζομένων. Απαιτούμε πλήρη κάλυψη του μισθού σε περίπτωση εκ περιτροπής εργασίας ή όποιου άλλου μέτρου.
 • Προστασία του ωραρίου, όχι στο ωράριο λάστιχο. Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας, καμία επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου, υπερασπιζόμαστε το 5ήμερο-8ωρο.
 • Κανένας εξαναγκασμός για άνευ αποδοχών ή κανονική άδεια. Να δοθούν αναρρωτικές άδειες σε όσους νοσούν και ειδικές άδειες σε εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εγκύους. Οι άδειες που πήραν οι εργαζόμενοι στην προηγουμένη περίοδο κάτω από πίεση να μην αφαιρεθούν από τα υπόλοιπα των ετησίων αδειών τους.
 • Η εργοδοσία να πάρει όλα τα μέτρα που αφορούν στην υγεία μας και στην ασφάλειά μας (απολύμανση,  ατομικά μέσα προφύλαξης, μέτρα αποφυγής συνωστισμού). Να γίνουν έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων.
 • Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και πρακτικής άσκησης που λήγουν, σε αορίστου.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων και όλων των ΠΝΠ.
 • Καμία σκέψη για επιβολή επ΄αόριστον της τηλεργασίας. Να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση.
 • Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
 • Ουσιαστική προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΤΟ Δ.Σ. 27/5/2020

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις