Πληρώσαμε πολλά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Συλλαλητήριο 11 ΙΟΥΝΗ στις 7μμ στο Σύνταγμα
 (προσυγκέντρωση ΕΛΕΠΑ 6.30μμ στην παλιά Βουλή)

και στον Πειραιά στην πλατεία Κοραή, στις 7.30 μμ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Κυβέρνηση-ΕΕ και μεγαλοεργοδοσία αξιοποιούν από το ξεκίνημά της την πανδημία ως ευκαιρία για να φορτώσουν στους εργαζόμενους τη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση, για την οποία η πανδημία ήταν ο καταλύτης κι όχι η αιτία. Αιτία για τη νέα κρίση είναι η ίδια με την προηγούμενη. Τα τεράστια κέρδη, τα τεράστια συσσωρευμένα κεφάλαια στα χέρια ελάχιστων. Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το μισό πλούτο της γης.

Το 2020 δεν είναι 2010. Η πείρα που αποκτήσαμε στα χρόνια της προηγούμενης κρίσης και εν μέσω πανδημίας, πρέπει να γίνει ενεργή συμμετοχή, συνειδητή δράση. Να παλέψουμε για τη ζωή μας! Να διεκδικήσουμε με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες. Τα κεκτημένα μετά από παρεμβάσεις του σωματείου μας αυτή την περίοδο σε χώρους δουλειάς αποδεικνύουν ότι όταν οι εργαζόμενοι ενωθούν και οργανωθούν έχουν την δύναμη να σταθούν όρθιοι

Το σύνθημα «δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε» που ξεκινάει από τις μεγάλες κινητοποιήσεις στην Αμερική εκφράζει όλους τους λαούς που δεν μπορούν να πάρουν ανάσα, πνίγονται από τη σαπίλα του συστήματος της εκμετάλλευσης σε όλα τα επίπεδα. Του συστήματος που έχει ως υπέρτατη αξία το χρήμα και το κέρδος. Που γεννάει φτώχεια, πολέμους, πρόσφυγες, ρατσισμό. Που πετάει στο περιθώριο και την ανεργία χιλιάδες. Που δε λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή.

Στις 11 Ιούνη διαδηλώνουμε γιατί έχουμε πληρώσει ήδη αρκετά! Δε θα πληρώσουμε ξανά! Απαιτούμε:

  • Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων.
  • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία.
  • Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων.
  • Καμία απόλυση. Καμία δυσμενής μεταβολή των εργασιακών σχέσεων.
  • Προστασία του ωραρίου. Όχι στην εντατικοποίηση, καμία επιμήκυνση του χρόνου εργασίας. Υπερασπιζόμαστε το 8ωρο-5ήμερο. Το διάλλειμα να συμπεριλαμβάνεται στον χρόνο εργασίας.
  • Όχι στην τηλεργασία. Να διασφαλιστεί η επιστροφή των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση.
  • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων στα λαϊκά νοικορυριά. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
  • Προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ