Ενώνουμε την φωνή μας με τις επιτροπές αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά τους συμμετέχουμε στην κινητοποίηση την Τετάρτη 17 Ιουνίου, 19.00 στο Υπουργείο Εργασίας.

Η ανάγκη κοινής δράσης απορρέει από τον κοινό χαρακτήρα των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν δικηγόροι, μηχανικοί και οικονομολόγοι την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας που επιδεινώθηκε με αφορμή τον κορονοιό, την ανεργία μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, την αφαίμαξη των όποιων εισοδημάτων από φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.

Το πλαίσιο αιτημάτων των επιτροπών αγώνα εκφράζει τις αγωνίες όλων των μισθωτών του κλάδου σε όλη την επικράτεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εντατικοποίηση, τα ωράρια λάστιχο, η δουλειά και τα Σαββατοκύριακα αποτελούν μια κατάσταση που την βιώνουν διαχρονικά, και σήμερα πιο έντονα, από κοινού μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στο κλάδο μας αλλά και γενικότερα σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους.  Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν η μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Μιας μορφής εργασίας που ξεχειλώνει το ωράριο, επιβαρύνει τον εργαζόμενο με περεταίρω κόστη το οποία έπρεπε να επωμίζεται η εργοδοσία αλλά κύρια τον αποξενώνει από τον εργασιακό του  χώρο. Αλλά και το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι εργάζονται σε χώρους που δεν παίρνονται μέτρα μη συνωστισμού ή παροχής αντισηπτικού, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες απολυμάνσεις, συντήρηση κλιματιστικών, δεν υπάρχει επαρκής εξαερισμός.

Δεν θα πληρώσουμε ξανά τη νέα κρίση !

Να πληρώσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η απαγόρευση των απολύσεων, η κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων, η μείωση της φορολογίας για τα λαϊκά στρώματα προστασία της πρώτης κατοικίας και η απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά αποτελούν κοινά αιτήματα για το σύνολο των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων.

Κοινός εχθρός μας είναι ο ΣΕΒ και η μεγαλοεργοδοσία που αξιοποιώντας την πανδημία στοχεύουν να ισοπεδώσουν ό,τι έχει μείνει όρθιο από τα εργασιακά δικαιώματα των μισθωτών, να τσακίσουν με την φορολογία και να ξεζουμίσουν με δουλειά νύχτα – μέρα τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες  ώστε να γεμίσουν, κλέβοντας τον ιδρώτα μας, τα θησαυροφυλάκιά τους.

 Ίδιος εχθρός για εμάς είναι η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που επιδοτούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και την ίδια στιγμή ψηφίζουν νόμους ενάντια στα συμφέροντα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων. Αντίπαλός μας είναι και οι διοικήσεις των επαγγελματικών φορέων των επιστημόνων (ΔΣΑ, ΤΕΕ,ΟΕΕ)που λειτουργούν ως σύμβουλοι και εντολοδόχοι του ΣΕΒ και των κυβερνήσεων και που είναι διαχρονικά απέναντί μας.

Ούτε βήμα πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Παλεύουμε για ζωή κι όχι επιβίωση

Πλέον έχουμε την πείρα για να καταλάβουμε ότι το κάλεσμα σε «εθνική ομοψυχία» για να «βγούμε όλοι ζωντανοί απ’ την κρίση» είναι κάλεσμα σε υποταγή στην «κανονικότητα» του κεφαλαίου: της ανεργίας & της αναδουλειάς, της ελαστικής δουλειάς χωρίς δικαιώματα, της νέας συμπίεσης του μέσου μισθού, των επιδομάτων εξαθλίωσης για ανέργους και αυταπασχολούμενους, της συγκέντρωσης της δραστηριότητας στα χέρια των ομίλων.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι μόνοι «απαραίτητοι» είναι οι «αφανείς ήρωες» του κόσμου της δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε επάγγελμα. Αντίθετα περιττοί είναι μόνο οι μέτοχοι των επιχειρηματικών ομίλων, τα κοινωνικά «παράσιτα» που συνεχίζουν να κερδίζουν σε καιρούς πανδημίας, φυσικών καταστροφών και πολέμων, από τη δική μας τη δουλειά.

Δεν υποστέλλουμε τη σημαία των αναγκών μας καθώς σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την κάλυψή τους. Παίρνουμε θέση δίπλα στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες όλων των κλάδων σε κοινό μέτωπο ενάντια σε εργοδοσία-ΣΕΒ-κυβέρνηση-Επιμελητήρια.

Η ΕΛΕΠΑ συμμετέχει και καλεί όλους τους συναδέλφους σε συμμετοχή στην κινητοποίηση την Τετάρτη 17 Ιουνίου, 19.00 στο Υπουργείο Εργασίας.

Καλούμε όλα τα σωματεία της ΠΟΛ να εκδώσουν ανακοινώσεις στήριξης της κινητοποίησης.

ΤΑ Δ.Σ 15/06/2020  

link με την ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Οικονομολόγων :

https://dpko.gr/2020/06/12/%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%B3/?doing_wp_cron=1592223805.3346979618072509765625