Μετά το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ δυναμώνει την καταστολή, φέρνοντας νομοσχέδιο ουσιαστικής απαγόρευσης των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων.

Είναι τουλάχιστον προκλητικοί όταν λένε ότι οι εργατικές-λαϊκές διαδηλώσεις ευθύνονται για κλείσιμο των καταστημάτων και για την ταλαιπωρία.

Η πραγματικότητα είναι ότι για τα λουκέτα των μαγαζιών, που συναντούμε σε κάθε γειτονιά και σε κάθε πόλη της χώρας χωρίς να γίνονται διαδηλώσεις και για τη μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των εργαζομένων, ευθύνεται η πολιτική που σαρώνει τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις, η ανεργία, οι ελαστικές σχέσεις. Ταλαιπωρία προκαλούν οι άθλιες, ακριβές και ελλιπείς αστικές συγκοινωνίες, όπου με ευθύνη του κράτους, ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας, ο κόσμος στοιβάζεται καθημερινά σαν τις σαρδέλες, εκτίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο της Αθήνας το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή τον «μεγάλο περίπατό» τους είναι χαρακτηριστική για το πόσο υπολογίζουν τις ανάγκες των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων.

Ο βασικός στόχος τέτοιων αυταρχικών κατασταλτικών μέτρων είναι το εργατικό ταξικό κίνημα! Το αντιδραστικό και χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο, έχει στόχο να βάλει επιπλέον εμπόδια στη λαϊκή διαμαρτυρία και διεκδίκηση, να βάλει στο γύψο τους αγώνες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, εμφανίζοντας τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ως κάτι εν δυνάμει “εγκληματικό” και “επικίνδυνο”. Μερικές πλευρές του:

  • Επιβάλει τους όρους, τα μέρη και το περιεχόμενο που θα έχει μία διαδήλωση. Χώροι συγκέντρωσης δεν μπορεί να είναι δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία. (Άρα οι πρόσφατες διεκδικήσεις του σωματείου μας στο Υπ. Εργασίας θα μπορούσαν να θεωρηθούν παράνομες). Επίσης, μπορούν να γενικεύονται οι απαγορεύσεις όταν πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις χωρίς γνωστοποίηση στις αρχές ή αν δεν “συμμορφώνονται” οι διαδηλωτές στους περιορισμούς. Το νομοσχέδιο “επιτρέπει” συγκεντρώσεις μόνο για γεγονότα “κοινωνικής σημασίας”, προϋπόθεση που μπορεί να ερμηνεύεται από τον καθένα διαφορετικά.
  • Εισάγει απαγορεύσεις με βάση το “σκοπό” της συγκέντρωσης, σε συνδυασμό με τον αριθμό των συγκεντρωμένων. 
  • Ορίζει την αστυνομία ως ανώτατη αρχή καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα ερμηνείας του νόμου. Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται. 
  • Ανάγει σε ιδιώνυμο αδίκημα και θα “καταζητούνται” οι συμμετέχοντες σε “απαγορευμένη” συγκέντρωση – διαδήλωση.
  • Δίνεται η δυνατότητα στην αστυνομία να μπορεί να αποφασίζει την απαγόρευση μέχρι και στο παρά πέντε. Παράλληλα, απαιτεί τα στοιχεία ταυτότητας του οργανωτή και πλήρες χρονοδιάγραμμα και τοπογραφικό για την έναρξη – λήξη και τη διαδρομή της συγκέντρωσης.

Η κυβέρνηση εντάσσει το νομοσχέδιο στις «μεταρρυθμίσεις» για τη βελτίωση του «επενδυτικού κλίματος»! Αποτελεί σταθερό και διαχρονικό πόθο των επιχειρηματικών ομίλων και έρχεται ωςσυνέχεια αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων που ψήφισαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις,μεβάση τη στρατηγική που υλοποιείται ήδη σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ για την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού. Ειδικά τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα οικονομική κρίση, αλλά και επικίνδυνες ευρωατλαντικές εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, το σήμα που εκπέμπουν στο λαό είναι «τα κεφάλια μέσα» για να προχωρήσει ανεμπόδιστα ο σχεδιασμός του κεφαλαίου.

Τι κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ για αντιδημοκρατική πρακτική, εμείς δεν πάθαμε αμνησία! Θυμόμαστε πολύ καλά τα «έργα και ημέρες» του όταν ήταν κυβέρνηση. Με το νόμο για την περιστολή του δικαιώματος στην απεργία, που ψήφισε μαζί με τη ΝΔ και άλλα κόμματα. Τις συλλήψεις φοιτητών για να υπερασπιστεί (όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ) το άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν. Τη μετατροπή της παρεμπόδισης των πλειστηριασμών σε ιδιώνυμο αδίκημα. Το χτύπημα με τα ΜΑΤ εκπαιδευτικών, απεργών εργαζομένων και κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ. Την κήρυξη δεκάδων απεργιών ως παράνομων και καταχρηστικών.

Οι αγώνες μας δε μπαίνουν στο γύψο! Να αποσυρθεί τώρα!

Ο λαός θα ακυρώσει το νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα στην πράξη!

Τους ξεκαθαρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι, ο λαός θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν πιο μαζικά και αποφασιστικά. Θα ακυρώσουν κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατραπούν οι εργασιακοί χώροι σε γκέτο και η αντίσταση σε ποινικό αδίκημα.

Καλύτερη απάντηση είναι η ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση του εργατικού ταξικού κινήματος! Η μαζικοποίηση των σωματείων σε κάθε χώρο! Η ένταση της πάλης για την επίλυση του κάθε μικρού και μεγάλου προβλήματος, η πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Αυτός είναι ο μονός δρόμος για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στην εργασία, την ίδια μας την ζωή, απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά. 

Ό,τι κερδήθηκε μέχρι τώρα, κερδήθηκε με αγώνες!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στο συλλαλητήριο 9 Ιούλη, 8μμ στο Σύνταγμα

To ΔΣ, 2/7/2020Πλαίσιο κειμένου: Ακολουθήστε τους επίσημους λογαριασμούς του Σωματείου μας

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις