Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών για την Τηλεργασία Παρασκευή 17 Ιούλη και ώρα 6.30μμ στο Ε.Κ.Α. (β’ όροφος)

Συνάδελφοι,

Το νέο νομοσχέδιο για την τηλεργασία που ετοιμάζεται να φέρει μες στο κατακαλόκαιρο η Κυβέρνηση, και λίγες μόλις μέρες μετά την ψήφιση του νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις των συνδικάτων μας ότι η πανδημία αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους εργοδότες των κλάδων μας να κατοχυρώσουν μια σειρά από αντεργατικά μέτρα που παρουσιάστηκαν ως «έκτακτα» και τώρα μονιμοποιούνται, όπως ήταν άλλωστε σχεδιασμένο από την αρχή.

Το μέτρο της τηλεργασίας που έρχεται τώρα να κατοχυρωθεί με νόμο και να μονιμοποιηθεί έχει σαν στόχο να διατηρήσει το  «διευθυντικό δικαίωμα» στην επιβολή αυτής της «ευέλικτης» μορφής απασχόλησης, που καταργεί κάθε διάκριση ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο, που απογειώνει την εντατικοποίηση, μειώνει τα λειτουργικά κόστη για τις επιχειρήσεις και «εκσυγχρονίζει» τους μηχανισμούς ελέγχου των εργαζομένων, ακόμα και με την επίσκεψη χαφιέδων στα σπίτια μας! Η ένταση της εκμετάλλευσης ήταν και είναι πάγια επιδίωξή τους!

Δε θα τους επιτρέψουμε να βάλουν χέρι στις ζωές και τα δικαιώματά μας!

Το νέο νομοσχέδιο διευρύνει ακόμη περισσότερο τα εργαλεία του συστήματος για να εντατικοποεί την εργασία μας, να ξεχειλώνει το ωράριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι διατάξεις του νομοσχεδίου επιβάλουν: την «τηλε-ετοιμότητα» του εργαζόμενου. Μας θέλουν διαθέσιμους 24 ώρες το 24ωρο, εξαλείφουν τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία, την οικογενειακή ζωή και στις μισθολογικές απολαβές του εργαζόμενου.

Προσθέτουν την τηλεργασία στις τόσες μορφές «ευελιξίας», όπως η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία, η οποία μάλιστα θα μπορεί να συνδυάζεται με αυτές, όπως και να συνδυάζεται με εργασία από το σπίτι του εργαζόμενου και σε εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

Λέει ψέματα το Υπουργείο ότι θα επιβάλει την «τήρηση του ωραρίου από τον εργοδότη», αφού αν μια φορά δεν τηρείται στους χώρους εργασίας το ωράριο, όπου μάλιστα οι εργαζόμενοι συνυπάρχουν, όπου λειτουργεί σωματείο και υπάρχουν συλλογικές διαδικασίες, τότε κατανοούμε ότι σε συνθήκες εργασίας από το σπίτι η καταστρατήγησή του είναι ακόμα πιο εύκολη. Ούτε βέβαια αποτελεί εγγύηση η αναγγελία του ωραρίου στο σύστημα «Εργάνη», αφού επί της ουσίας κανένας μηχανισμός δεν θα είναι ικανός – ακόμα και αν υπήρχε τέτοια κατεύθυνση – να ελέγξει το αν τηρείται το ωράριο για κάθε μεμονωμένο εργαζόμενο.

Νομοθετούν το χαφιεδισμό και την παρακολούθηση, καθώς παρά την απαγόρευση της χρήσης  κάμερας, κατοχυρώνεται η λειτουργία συστημάτων ελέγχου του εργαζόμενου, μέσα στο σπίτι του.

Είναι προκλητικοί τόσο η ΝΔ που φέρνει τον νέο νόμο, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος  καταγγέλλει την καθυστέρηση της κυβέρνησης που δεν έχει ήδη νομοθετήσει αυτά τα μέτρα. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα πιο προκλητικά δεν αποκλείει τη χρήση ακόμα και κάμερας εάν αυτή είναι αιτιολογημένη από τις ανάγκες της εργασίας!

Συνάδελφοι,

Τα σωματεία μας μπαίνουν μπροστά στον αγώνα ενάντια σε όλες αυτές τις στοχεύσεις. Καλούμε σε ετοιμότητα τα μέλη μας, τους εργαζόμενους των κλάδων μας, τα επιχειρησιακά σωματεία που δραστηριοποιούνται στους χώρους μας.

Οργανώνουμε την πάλη μας! Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας.

Καλούμε σε σύσκεψη σωματεία και συνδικαλιστές την Παρασκευή 17 Ιούλη και ώρα 6.30μμ στο Ε.Κ.Α. (β’ όροφος)

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις