Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα των σχολείων, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία τους, αφού τόσους μήνες δεν πήρε ούτε μισό μέτρο για το σκοπό αυτό. Ετοιμάζονται να ανοίξουν τα σχολεία έχοντας στο σχεδιασμό τους, να στριμώξουν τα παιδιά μας στις ήδη ελάχιστες αίθουσες, στα ασυντήρητα σχολεία, σε ακατάλληλες υποδομές. Ετοιμάζονται να ανοίξουν τα σχολεία, χωρίς να έχουν προσληφθεί εκπαιδευτικοί, ο απαιτούμενος αριθμός των εργαζομένων στον καθαρισμό των σχολείων, ώστε να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες σχετικά με τη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων (αποστάσεις, τμήματα με μικρότερο αριθμό, απολύμανση των αιθουσών κ.λπ.).

Εδώ και χρόνια τα εργατικά συνδικάτα , οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο εκπαιδευτικό κίνημα, οι Σύλλογοι Γονέων με την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής αγωνίζονται για το περιεχόμενο της μόρφωσης που λαμβάνουν τα παιδιά μας, αλλά και σε ποιες συνθήκες μορφώνονται. Τα ζητήματα αυτά αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο τη φετινή χρονιά, καθώς από τη μία πρέπει να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν από το προηγούμενο σχολικό έτος και από την άλλη εντείνεται η αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση φέτος σε σχέση με τη πανδημία.

Η κατάσταση αυτή αποδεικνύει ότι δε θέλουν να αναλάβουν την κρατική – κυβερνητική ευθύνη και σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων. Η αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων θεωρεί κόστος τις δαπάνες για τη μόρφωση και την υγεία του λαού. Γι’ αυτό και είναι έτοιμοι «να κουνήσουν το δάκτυλο»  ακόμα και στα μικρά παιδιά μας, στους γονείς, για να κρύψουν τις ευθύνες τους. Για να κρύψουν ότι ακόμα και την υγεία των παιδιών μας , την αντιμετωπίζουν με τη λογική του κόστους – οφέλους, όπου είναι και η βασική κατεύθυνση της ΕΕ σχετικά με την χρηματοδότηση έργων που καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, σε όλους τους βασικούς τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία. 

Η ασφαλής πρόσβαση στο σχολείο είναι δικαίωμα του κάθε μαθητή και εκπαιδευτικού!

Δε θα ανεχθούμε ούτε την ανεξέλεγκτη καθολική λειτουργία των σχολείων χωρίς όρους, αλλά ούτε και την αντιπαιδαγωγική λύση της εκ περιτροπής διδασκαλίας. Είναι καθοριστική για τη φυσιολογική, νοητική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού η δια ζώσης συμμετοχή στη σχολική ζωή και αυτό απαιτούμε να γίνει με όρους.

Καλούμε τους συναδέλφους να δυναμώσουμε αυτόν τον αγώνα και με την ενεργό συμμετοχή τους στους συλλόγους γονέων και όσοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που οργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής μαζί με εκπαιδευτικούς, την Τρίτη 25 Αυγούστου στις 11πμ στα Προπύλαια,

Απαιτούμε:  

 • Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Άμεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδομών, ή ακόμα και ιδιωτικών, που πληρούν τις προϋποθέσεις. Άμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.
 • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
 • Πρόσληψη όλων των αναπληρωτών σε μία φάση, στα τέλη Αυγούστου. Κανένας εκπαιδευτικός να μην αποκλειστεί από τους πίνακες. Μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών που εργάζονται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους (στέγαση, σίτιση, μετακίνηση). Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.
 • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
 • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.
 • Προστασία των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
 • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.)
 • Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων.
 • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
 • Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
 • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

ΜΟΡΦΩΣΗ ΥΓΕΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΛΥΨΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

To ΔΣ

24/8/2020