Με τους εργαζόμενους στην πάλη για ζωή με δικαιώματα

Αγωνίσου οργανωμένα, μάθε τα δικαιώματα σου!

Η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) καλεί κάθε εργαζόμενο φοιτητή και εργαζόμενη φοιτήτρια, κάθε σπουδαστή και σπουδάστρια να γίνει μέλος της!

Η ΕΛΕΠΑ, από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΜΕ, είναι το σωματείο των εργαζόμενων σε λογιστήρια εταιριών, λογιστικά γραφεία, λογιστικές-ελεγκτικές-συμβουλευτικές εταιρίες ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασής τους και με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης (ορισμένου ή αορίστου χρόνου, μερικής ή πλήρους απασχόλησης). Mέλη της ΕΛΕΠΑ μπορούν να γίνουν σπουδαστές-φοιτητές δημόσιων ή ιδιωτικών σχολών, που εργάζονται ή κάνουν πρακτική άσκηση στους παραπάνω εργοδότες ή έχουν αποφοιτήσει από σχολές Οικονομικής και Λογιστικής κατεύθυνσης και παραμένουν άνεργοι και όποιοι εργαζόμενοι μετά την απόλυσή του παραμένει άνεργος.

Γιατί να γραφτώ στο σωματείο μου;

 • Όσο περισσότεροι εργαζόμενοι είναι εγγεγραμμένοι, τόσο ισχυρότερη εκπροσώπηση θα έχουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) είναι μια συμφωνία ανάμεσα στις ενώσεις των εργοδοτών με τις ενώσεις των εργαζομένων στην οποία καθορίζονται όλα τα δικαιώματα μας. Από το ύψος του κατώτερου μισθού και τις αυξήσεις ανάλογα με τα χρόνια παραμονής στη δουλειά (τριετίες ή διετίες κλπ.) μέχρι τα επιδόματα και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις των εργοδοτών.

Ήξερες ότι η ΕΛΕΠΑ παλεύει για ΣΣΕ που:

 • Προβλέπεται ως κατώτερος μικτός μισθός τα €912,01 ή τα €1.006,76 αναλόγως τα χρόνια εργασίας και το πτυχίο του κάθε εργαζομένου.
 • Προβλέπει αύξηση μισθολογικού κλιμακίου ανά 2ετία κατά ποσοστό 3-4% (αναλόγως το κλιμάκιο).
 • Προβλέπεται 8ωρο-5ήμερο-40ωρο. Συνεχόμενο ωράριο με διάλειμμα 30λέπτων εντός του 8ωρου. Όσοι φοιτούν σε ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, ΙΕΚ εργάζονται 5ωρο με πλήρεις αποδοχές.
 • Προβλέπει με ειδικά μέτρα (άδειες, επιδόματα) την προστασία της μητρότητας
 • Προβλέπονται άδειες με αποδοχές 3 μέρες για κάθε μάθημα στις πιστοποιήσεις (ΑCCA, ΙΕΣΟΕΛ, μεταπτυχιακά κ.α.).
 • Η πρακτική αμείβεται με τις ίδιες ακριβώς αμοιβές όπως η κανονική εργασία.
 • Προβλέπονται τα επιδόματα: επιστημονικό (αναλόγως το πτυχίο), διαχειριστικών λαθών, ισολογισμού, γάμου, τέκνων, κ.ά Αναγνωρίζονται μισθολογικά το πτυχίο και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι.

Τα παραπάνω μην σου φαίνονται αδύνατα να γίνουν!

Μέχρι την αρχή της κρίσης, με τους αγώνες μας, υπογραφόταν και ίσχυε η ΣΣΕ για τον κλάδο μας. Η μη ύπαρξη ΣΣΕ, με ευθύνη του ΣΕΒ και της κυβέρνησης, τα τελευταία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να ζούμε εργασιακό μεσαίωνα.

Γραφόμαστε Συμμετέχουμε στο Σωματείο μας

 • Όσο ισχυρότερη είναι η οργάνωση των εργαζομένων, τόση περισσότερη διαπραγματευτική δύναμη έχει, καθώς θα μπορεί να επιβάλλει στην εργοδοσία τις αξιώσεις της. Όταν όμως είναι αδύναμη, με λίγα μέλη και μικρή συμμετοχή στις δραστηριότητές της τόσο περισσότερη ισχύ θα έχουν οι εργοδοτικές οργανώσεις, οι επιχειρηματίες δηλαδή, οι οποίες θα μπορούν να επιβάλλουν τα δικά τους, αντίθετα με των εργαζομένων, συμφέροντα.
 • Το σωματείο είναι το αποκούμπι των εργαζομένων απέναντι στα θέλω της εργοδοσίας σε κάθε χώρο, η συλλογική οργανωμένη πάλη είναι η ασπίδα των εργαζομένων ,γιατί κανείς δεν είναι μόνος του στα δύσκολα!
 • Πέρα από την τυπική διαπραγματευτική δύναμη, η πραγματική δύναμη ενός σωματείου είναι η αλληλεγγύη και η αλληλοϋποστήριξη ανάμεσα στα μέλη του. Αλληλεγγύη την οποία πρέπει να δείχνει και απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από κλάδο, ειδικότητα, σχέση εργασίας, εθνικότητα και θρησκεία. Η πραγματική του δύναμη είναι η ικανότητα να υποστηρίζει αποτελεσματικά και να επιβάλλει το συμφέρον του εργαζόμενου, ανεξάρτητα από τους θεσμούς (συλλογικές διαπραγματεύσεις) και τη νομοθεσία.

Έχουμε πείρα από τις κατακτήσεις  της ΕΛΕΠΑ όπως:

 • Εργαζόμενες σε ελεγκτικές που μέχρι τις αρχές του 2020 έπαιρναν άδεια λοχείας μόλις 2 μήνες, να παίρνουν άδεια λοχείας αντίστοιχη του 6μηνου του ΟΑΕΔ
 • Εργαζόμενοι σε λογιστικές-ελεγκτικές-συμβουλευτικές να επιδοτούνται το κόστος των μεταφορικών, να παίρνουν άδειες διαβάσματος για τις πιστοποιήσεις (πχ ΑCCA)
 • Να μην μετακυλίεται το κόστος ασφάλισης του ΣΟΕΛ (ταμείο υγείας για ελεγκτικό προσωπικό σε ελεγκτικές εταιρίες) στους εργαζόμενους αλλά να καλύπτεται από την εργοδοσία
 • Να πληρώνονται οι υπερεργασία και οι υπερωρίες σε χώρους που οι εργαζόμενοι τα διεκδίκησαν
 • Σε μια σειρά από μικρότερους χώρους πχ λογιστικά γραφεία ή λογιστήρια εταιριών να παρθούν πίσω απολύσεις, να μην προχωρήσουν σε μειώσεις, να μην προχωρήσουν σε αναγκαστικές άδειες ή άδειες άνευ αποδοχών
 • Να γίνονται δωρεάν για ανέργους και με χαμηλό αντίτιμο για εργαζόμενους σεμινάρια για τους συναδέλφους για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του επαγγέλματος

Εσύ που:

-Εργάζεσαι για την εμπειρία πριν πάρεις το πτυχίο πχ σε λογιστικά γραφεία

-Κάνεις μεταπτυχιακό με πανάκριβα δίδακτρα και παράλληλα στέλνεις βιογραφικό στις μεγάλες εταιρίες του κλάδου ή εργάζεσαι παράλληλα

-Αναγκάζεσαι να εργάζεσαι ακόμα και σε επαγγέλματα διαφορετικά του αντικείμενου που σπουδάζεις για να μπορείς να στηρίξεις την οικογένεια σου

-Κάνεις την πρακτική σου και ενώ δουλεύεις κανονικά (και με το παραπάνω…) παίρνεις ψίχουλα τάχα «για να μάθεις την δουλειά»

-Τελειώνεις τη σχολή σου και ψάχνεις δουλειά με βάση το πτυχίο σου

Γίνε μέλος της ΕΛΕΠΑ. Συμπορεύσου με το ταξικό κίνημα. Συμπλήρωσε την αίτηση εγγραφής που μπορείς να βρεις στο site: www.elepa.gr

Το μέλλον μας δεν εξασφαλίζεται από την υποταγή στα θέλω της εργοδοσίας, αλλά όταν παλεύουμε οργανωμένα με αισιοδοξία και μαχητικότητα για την ζωή μας! Η δύναμή μας ο συλλογικός αγώνας!