Η Κεντρική Διοίκηση της ΕΛΕΠΑ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες και μετανάστες της Μόριας.

Τις τελευταίες ώρες γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμη τραγικής εξέλιξης στο κυνήγι και τον βασανισμό των κατατρεγμένων και ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών που ΕΕ και κυβερνήσεις έχουν εγκλωβιστεί εδώ και στην Ελλάδα.

Στις στάχτες της Μόριας έσκασε η απάνθρωπη ωρολογιακή βόμβα που είχαν τοποθετήσει οι ελληνικές κυβερνήσεις. 13.000 άνθρωποι, γυναίκες και μικρά παιδιά, στοιβαγμένοι, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας εν μέσω πανδημίας. Η Μόρια ήταν μια υγειονομική βόμβα που περίμενε να σκάσει. Ένα «προμελετημένο έγκλημα» των κυβερνήσεων που επιδεικτικά κώφευαν στα συνεχή αιτήματα των φορέων, των συνδικάτων, των υγειονομικών και των κατοίκων για απεγκλωβισμό των προσφύγων και αποσυμφόρηση των δομών.

Πού ήταν το «ενδιαφέρον» της κυβέρνησης για την προστασία της υγείας ντόπιων και μεταναστών, όταν απέρριπτε τα αιτήματα σωματείων και φορέων για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, για ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας στους καταυλισμούς των μεταναστών; Πού είναι το «ενδιαφέρον» της όταν περιμετρικά του καταυλισμού δεν λειτουργεί καμία μονάδα για Covid, ενώ και το Κέντρο Υγείας στην περιοχή είναι ακόμα κλειστό, με το Νοσοκομείο Μυτιλήνης να παραμένει αποδυναμωμένο και πνιγμένο στις ελλείψεις;

Την στιγμή που η Κυβέρνηση απαγορεύει τις συγκεντρώσεις, τις διαδηλώσεις, ακόμα και «συναθροίσεις άνω των 9» και κουνάει το δάχτυλο μιλώντας για «ατομική ευθύνη» στην Μόρια είχε στοιβάξει 13.000 άτομα σε ένα χώρο που προοριζόταν οριακά για 2.000! Ενώ προκλητικά στην ανάγκη για άμεση βοήθεια και απεγκλωβισμό των χιλιάδων η πρώτη αντίδραση της Κυβέρνησης φαίνεται να είναι η αποστολή νέων δυνάμεων ΜΑΤ!

Καμία δικαιολογία και καμία προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από το λαό. Να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες σε ασφαλείς εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, να κλείσουν οι άθλιοι καταυλισμοί. Η πάλη για την προστασία της υγείας Ελλήνων και μεταναστών να συνδυαστεί με κλιμάκωση του αγώνα για να ανατραπεί η πολιτική του διπλού εγκλωβισμού.

Τώρα να ξεκινήσει ο απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο. Να κλείσει η Μόρια και να μην ανοίξει κανένα άλλο ΚΥΤ! 

Κατηγορίες: Δελτία Τύπου