Η πρόσφατη κακοκαιρία που χτύπησε πολλές περιοχές της χώρας μας αποδεικνύει για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις του κεντρικού κρατικού μηχανισμού και τις εγκληματικές ευθύνες όλων των τελευταίων κυβερνήσεων για την ανυπαρξία μέτρων πολιτικής προστασίας και έργων υποδομής.

Σοβαρά είναι τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αφού πολλές περιοχές δεν έχουν επαναηλεκτρολογηθεί κυρίως σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη. Στην Καρδίτσα εκτός λειτουργίας βρίσκονται 5 υποσταθμοί στο κέντρο της πόλης.

Στη Φθιώτιδα δεκάδες αγρότες, κυρίως βαμβακοκαλλιεργητές, υπέστησαν καταστροφή, ενώ μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί μια σειρά από καλλιέργειες και έχουν καταστραφεί αρδευτικά δίκτυα και υποδομές.

Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται και σε νησιά του Ιονίου από τα οποία αναδείχτηκε ανάμεσα σε άλλα και η εγκατάλειψη των υποδομών.

Τέλος, η Πυροσβεστική προχώρησε σε 946 απεγκλωβισμούς – διασώσεις σεΜαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα, Σοφάδες, Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λιανοκλάδι, Μακρακώμη, Μεξιάτες, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα.

Είναι τουλάχιστον κοροϊδία το να αποδίδεται η καταστροφή μονάχα στα έντονα καιρικά φαινόμενα και να αποκρύπτεται το γεγονός ότι είναι απόρροια της εγκληματικής πολιτικής όλων των τελευταίων κυβερνήσεων που δεν φρόντισαν να σχεδιάσουν και να θωρακίσουν με σύγχρονα αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές και τις συγκεκριμένες περιοχές, να οργανώσουν την πολιτική προστασία και όλες τις υπηρεσίες, ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που δημιουργούν τα καιρικά φαινόμενα. Η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των καιρικών συνθηκών. Τα σύγχρονα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά και αντιπυρικά έργα, που πρέπει να γίνουν, κρίνονται ως κόστος αφού δεν αφήνουν επιχειρηματικό κέρδος και γι αυτό δεν πραγματοποιούνται. Τις επιλογές αυτές πληρώνουμε όλο το τελευταίο διάστημα με ανθρώπινες ζωές και καταστροφή περιουσιών.

  • Άμεσα να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών, με την εξασφάλιση τροφής, υγειονομικής περίθαλψης, των μέσων προστασίας από την πανδημία, τη χορήγηση κλινοσκεπασμάτων και ό,τι άλλο χρειάζονται, μέχρι να αντληθούν τα νερά από τις κατοικίες τους.
  • Άμεσα να παρέμβουν συντονισμένα κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμοι, με την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την απάντληση των νερών από τις πλημμυρισμένες κατοικημένες περιοχές.
  • Να υπάρξει άμεση μέριμνα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης.
  • Άμεσα να αποκατασταθεί η οδική σύνδεση μεταξύ κατοικημένων περιοχών.