Την Πέμπτη 1/10 αντιπροσωπεία της ΠΟΛ και της ΕΛΕΠΑ προχωρήσαμε σε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΟΕΛ, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων σε εργοδότες και φορείς για την προστασία της υγείας και των εργαζόμενων. Βασικά αιτήματά μας ήταν η κάλυψη του κόστους των test των εργαζόμενων από τους εργοδότες και το ΣΟΕΛ, μέτρα προστασίας της υγείας, της μητρότητας στους χώρους εργασίας κ.α.

Μετά την παρέμβαση μας, το ΣΟΕΛ εξέφρασε την συμφωνία του στο να καλύπτεται το κόστος του test COVID από τις εργοδοσίες των ελεγκτικών, κάτι που και το ίδιο έχει κάνει στους υπαλλήλους του. Ο πρόεδρός του μας ενημέρωσε πως έχει ήδη δοθεί σχετική οδηγία στις διοικήσεις των εταιριών. Μάλιστα οι εισφορές που δίνουν οι ελεγκτικές στο ΣΟΕΛ μειώθηκαν στο 50%, ώστε μέρος αυτών των εισφορών να αξιοποιηθούν από τις εταιρίες και για την κάλυψη του κόστους των COVID tests.

Αντ’ αυτού βέβαια η συντριπτική πλειοψηφία των ελεγκτικών συνεχίζουν να μην καλύπτουν το κόστος των test ή αν το κάνουν, αυτό αφορά μόνο συγκεκριμένες κατηγόριες εργαζόμενων (πχ μόνο σε όσους δουλεύουν στα γραφεία τους), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απλά ενημερώνουν ότι έχουν εξασφαλίσει μια έκπτωση στα test σε συγκεκριμένες ιδιωτικές κλινικές (πχ από 75€ στα 62€). Το σωματείο φυσικά δεν θα κάνει βήμα πίσω ώστε να μην πέσει το βάρος στις πλάτες των εργαζόμενων. Θα επιμείνουμε ώστε να εφαρμοστεί η οδηγία του ΣΟΕΛ για κάλυψη του test και θεωρούμε ότι πρέπει να καλυφθεί για όλους τους εργαζόμενους των ελεγκτικών-συμβουλευτικών ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι στο ΣΟΕΛ.

Επιπρόσθετα, σχετικά με την πρόσφατη κατάκτηση του σωματείου να δίνεται η άδεια μητρότητας 6 μηνών (αντίστοιχη του ΟΑΕΔ) στις εργαζόμενες ασφαλισμένες στο ΣΟΕΛ, μεταφέραμε την ανησυχία συναδελφισσών που ενημερώθηκαν πως για να κάνουν χρήση της άδειας, χρειάζεται έγκριση από τον μέτοχο της εκάστοτε εταιρίας. Το ΣΟΕΛ απάντησε πως το ζήτημα δεν επιδέχεται δεύτερης ανάγνωσης, εφόσον ισχύουν οι κρατήσεις σε εργαζόμενους και εργοδότες, οι εργαζόμενες δικαιούνται την άδεια.

Θεωρούμε πως η συνάντηση που πραγματοποιήσαμε έχει θετικό πρόσημο, αφού το ΣΟΕΛ δεσμεύτηκε πως θα εξετάσει το κατά πόσο εφαρμόζεται η οδηγία που δόθηκε ώστε το κόστος των test να καλύπτεται από τις εταιρίες αλλά και για το πως εφαρμόζεται η εγκύκλιος για τις άδειες μητρότητας.

Αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά πως μόνο μέσα από την συλλογική μας πάλη μπορούμε να πιέζουμε εργοδότες και φορείς και να έχουμε κατακτήσεις. Ακριβώς γι’ αυτό καλούμε κάθε συνάδελφο να δυναμώσει και με την συμμετοχή του τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του σωματείου.

Με δεδομένο ότι η συνάντηση έγινε έκτακτα την Πέμπτη 1/10, αντί της προγραμματισμένης μας κινητοποίησης, καλούμε κάθε συνάδελφο να συμμετάσχει στην σύσκεψη για νέους εργαζομένους και νέα μέλη του σωματείου που διοργανώνουμε το Σάββατο 10/10 στις 12μμ στα γραφεία της ΕΛΕΠΑ για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε περεταίρω την δράση μας τόσο στις ελεγκτικές εταιρίες αλλά και σε λογιστήρια εταιριών και λογιστικά γραφεία.

Το ΔΣ της ΕΛΕΠΑ

Το ΔΣ της ΠΟΛ

Κατηγορίες: Δελτία Τύπου