Συνάδελφε, Συναδέλφισσα,

Σε καλούμε στην Γενική Συνέλευση της ΕΛΕΠΑ, που έχει σκοπό τον απολογισμό δράσης του προηγούμενου διαστήματος, αλλά και τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα. Στο επίκεντρο του προσανατολισμού μας είναι μπροστά σ’ αυτά που έρχονται να οργανώσουμε την πάλη μας για να κρατηθούμε όρθιοι και δυνατοί, να προστατέψουμε την υγεία του λαού, τη δική μας και των οικογενειών μας.

Μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τα κρούσματα, ιδιαίτερα στην Αττική καθημερινά να αυξάνονται, αντί να παίρνονται μέτρα ενίσχυσης και θωράκισης των δημόσιων νοσοκομείων, συχνότερα ΜΜΜ, ασφαλούς ανοίγματος των σχολείων, μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, θωρακίζονται και ενισχύονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Επιχειρούν για ακόμα μια φορά να φορτώσουν στις πλάτες μας τα σπασμένα της νέας οικονομικής κρίσης !

 • Νομοθετούν την απλήρωτη υπερωρία, την απελευθέρωση απολύσεων, το ροκάνισμα του δώρου Χριστουγέννων, το δικαίωμα της εργοδοσίας να έχει τους εργαζόμενους σε δουλειά ήλιο με ήλιο με γενίκευση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας,  την κατάργηση  του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και τη διεύρυνση της τηλεργασίας.  Επεκτείνουν τα προγράμματα πείνας όπως είναι το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
 • Με το νέο πτωχευτικό κώδικα, στο όνομα της μείωσης των προβληματικών δανείων, χιλιάδες λαϊκές κατοικίες θα οδηγηθούν με απλές διαδικασίες στον πλειστηριασμό.  Χιλιάδες νοικοκυριά θα βρεθούν μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα ή να γίνουν νοικάρηδες στο σπίτι τους ή να κατασχεθεί το εισόδημα τους.
 • Εντείνουν την κρατική καταστολή, ετοιμάζοντας νέο συνδικαλιστικό νόμο που προβλέπει νέα μέτρα περιορισμού της παρέμβασης και δράσης των σωματείων, παράλληλα με την προσπάθεια εφαρμογής του νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.  Η κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη από τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή την περίοδο ένας τεράστιος όγκος δουλειάς έπεσε στις πλάτες των λογιστών με τις διάφορες ΠΝΠ, εγκυκλίους, ερμηνευτικές παράλληλα με τις ήδη πολλές υποχρεώσεις της περιόδου. Πολλοί συνάδελφοι (κυρίως στις μεγάλες εταιρίες του κλάδου) εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται μέσω τηλεργασίας. Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει και για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων τόσο για τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η εφαρμογή τους αφού οι οδηγίες μπερδεύουν αντί να βοηθούν, όσο για τον επιπλέον όγκο δουλειάς που θα φορτωθεί για άλλη μια φορά στις πλάτες των εργαζόμενων ιδιαίτερα στα πιο μικρά λογιστικά γραφεία!

Aπό την άλλη τα μεγάλα μονοπώλια του κλάδου – οι ελεγκτικές συμβουλευτικές εταιρίες – έχουν τρέξει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για επιπλέον κέρδη. Έχουν ήδη συνάψει συμβάσεις για παροχή των σχετικών υπηρεσιών με μεγάλες εταιρίες, χωρίς όμως να προχωρούν στις αναγκαίες προσλήψεις. Αντ’ αυτού αξιοποιούν τους εργαζόμενους που ήδη έχουν, καταλήγοντας να εργάζονται με μεγαλύτερη εντατικοποίηση και ξεχειλωμένα ωράρια για να «βγουν» όλες οι υποχρεώσεις.

Τώρα είναι η στιγμή να σηκώσουμε το ανάστημα μας απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία, να μην ανεχτούμε άλλο να παίζουν με την υγεία μας και τα δικαιώματα μας. Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών, με αιχμή την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας, το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και το συνδικαλιστικό νόμο απαντάμε με οργάνωση απεργίας.

Ό,τι κατακτήσεις έχουμε, τις κερδίσαμε με τον αγώνα μας, συσπειρωμένοι στο σωματείο μας. Τον τελευταίο χρόνο το σωματείο μας έδωσε πολλές και δύσκολες μάχες. Αποκαλύψαμε, παρεμβήκαμε, διεκδικήσαμε και κυρίως αποτελέσαμε αποκούμπι για κάθε συνάδελφο. Κάτω από τη δική μας ανυποχώρητη στάση η εργοδοσία αναγκάστηκε να πάρει  βασικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Έχουμε καθημερινά μικρές νίκες απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία. Προτάξαμε το ζήτημα των αδειών, της μητρότητας, των μέτρων πρόληψης. Οργανώσαμε συσκέψεις κατά τόπους ώστε να συζητήσουμε πλατιά με όλα τα μέλη μας, σύσκεψη για τους νέους εργαζόμενος του κλάδου, σύσκεψη για τα ζητήματα της παιδείας. Σήμερα είναι ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε να κάνουμε το βήμα και να δυναμώσουμε τον αγώνας μας, να γίνουμε μέλη του σωματείου μας. Να διεκδικήσουμε όλα όσα σήμερα έχουμε ανάγκη για να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας με αξιοπρέπεια.

Διεκδικούμε:

 • Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους, με επιβολή των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με επιβάρυνση της εργοδοσίας.
 • Να καταργηθούν άμεσα οι αντεργατικές διατάξεις των ΠΝΠ.
 • Όχι στις απολύσεις, να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας.
 • Καμία σκέψη για μονιμοποίηση της τηλεργασίας
 • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, καμιά διακοπή για χρέη σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και Δημόσιο.
 • Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας δωρεάν για όλους, επίταξη ιδιωτικών δομών για να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα.
 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, 15 μαθητές ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών.
 • Ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με μόνιμο προσωπικό και οχήματα.
 • Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Κάτω τα χέρια από τη συνδικαλιστική δράση

Για να οργανώσουμε ακόμα καλύτερα την παρέμβασή μας στον κλάδο, για να διεκδικήσουμε αυξήσεις και καλύτερους όρους εργασίας χρειαζόμαστε την συμμετοχή όλων των συναδέλφων στην ΓΣ του σωματείου μας 

Να ξαναγεννήσουμε την ελπίδα στα μυαλά και τις καρδιές μας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σάββατο 31 Οκτώβρη, 17.30μ.μ., στην αίθουσα του συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, Πλ. Κάνιγγος) που είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μπορούμε να κρατήσουμε τις απαραίτητες αποστάσεις. Θα υπάρχουν αντισηπτικά και μάσκες.