Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

Με μεγάλο προβληματισμό παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην PwC, που αψηφώντας ακόμα και τα ελλιπή μέτρα του ΕΟΔΥ, αναλαμβάνει την ευθύνη και μετατρέπει τα γραφεία της σε εστία μετάδοσης του κορονοιού!

Την προηγούμενη εβδομάδα δύο συνάδελφοί μας που δούλευαν στα γραφεία της PwC, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοιό. Σε παρέμβαση του σωματείου η διοίκηση ενημέρωσε ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα,ενώ η πραγματικότητα είναι ότι:

-δεν ενημέρωσε άμεσα και όλο το προσωπικό -ούτε καν τους συναδέλφους που βρίσκονταν στον ίδιο όροφο- για τα κρούσματα.

-δεν κάλυψαν οικονομικά τα tests των συναδέλφων μας που διαγνώστηκαν θετικοί αλλά ούτε σε συναδέλφους που θέλησαν να κάνουν το test, επειδή ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Μάλιστα συνάδελφοι που εργάζονταν στον ίδιο όροφο και με αγωνία επικοινώνησαν με το τμήμα προσωπικού, έλαβαν την απάντηση ότι «εσύ δεν είσαι κοντινή επαφή και ας ήσασταν στον ίδιο όροφο, δεν θα έχεις κολλήσει αφού φόραγες μάσκα».

-Ισχυρίστηκαν ότι οι «πιο κοντινοί» ενημερώθηκαν, και είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς έγινε η δική τους ιχνιλάτηση, όταν ακόμα και οι εργαζόμενοι στον ίδιο όροφο δεν είχαν καν ενημερωθεί για το επιβεβαιωμένο κρούσμα αφού δεν θεωρήθηκαν κοντινές επαφές. Αλλά ακόμα και όσοι -τελικά- ενημερώθηκαν, αυτό έγινε μέσω προσωπικής συνομιλίας chat (!) λέγοντας τους να φύγουν από τον όροφο γιατί υπάρχει κρούσμα, ή να μην έρθουν καν στο γραφείο.

-Η «απολύμανση» που έγινε, έγινε μόνο στον όροφο που υπήρχε το κρούσμα, και χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Την ώρα δηλαδή που σε άλλους ορόφους εργάζονταν κανονικά οι εργαζόμενοι χωρίς καμία ενημέρωση, όποιος πήγαινε να μπει στον 3ο όροφο που υπήρχε το κρούσμα, η εργοδοσία είχε βάλει προσωπικό καθαριότητας να καθαρίσει επί της ουσίας, και απλά ενημέρωναν..«ευγενικά» τους συναδέλφους να εργαστούν σε άλλον όροφο!

Είναι προκλητικοί όταν λένε στους συναδέλφους ότι δεν ενημερώθηκαν για να μην στιγματιστούν οι συνάδελφοι που βρέθηκαν θετικοί! Οι συνάδελφοι μας όχι απλά δεν στιγματίζονται λόγω του ότι νοσούν, αλλά αντίθετα όλοι οι εργαζόμενοι, τους ευχόμαστε να έχουν ταχεία ανάρρωση εκείνοι και όσοι νοσούν από την οικογένειά τους.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα κέρδη τους είναι πάνω από την υγεία μας!

Συνάδελφοι, όλο το προηγούμενο διάστημα καλεστήκαμε να δουλέψουμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες με την τηλεργασία να γενικεύεται παντού, τα ωράρια να γίνονται λάστιχο (περισσότερο απ’ ότι συνήθως…), να δουλεύουμε Κυριακές και αργίες. Να χάνεται κάθε έννοια προσωπικής ζωής. Τα κόστη που θα γλυτώναμε λόγω μετακινήσεων τελικά τα πληρώνουμε διπλά και τριπλά με τα επιπλέον έξοδα που έχουμε λόγω τηλεργασίας όπως ρεύμα, θέρμανση κ.ά. Την ίδια ώρα που μας έλεγε η εργοδοσία, πόσο καλά ανταπεξήλθαμε στις δύσκολες συνθήκες, να συμβάλλουμε ώστε η εταιρία να συνεχίσει το έργο της και να δει την κρίση σαν ευκαιρία, στην πλειοψηφία οι εργαζόμενοι δεν είδαν καμία μισθολογική βελτίωση και όσες αυξήσεις έγιναν ήταν ελάχιστες και αναντίστοιχες της εντατικοποίησης της δουλειάς μας!

Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας!

Δεν ανεχόμαστε να παίζουν με την ζωή την δική μας και των οικογενειών μας!

Το σωματείο μας δίνει μάχη να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας , να γίνονται  τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, συχνές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους, να προστατευτούν οι συνάδελφοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί και να μην καταστρατηγούνται τα εργασιακά μας δικαιώματα. Αυτόν τον αγώνα είναι ανάγκη να τον δυναμώσουμε! Γινόμαστε μέλη στο σωματείο μας! Οργανωμένοι και ενωμένοι δυναμώνουμε τον αγώνα μας απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της! Μπορούμε να τα καταφέρουμε και το έχουμε αποδείξει πολλές φορές. Η υπεράσπιση της υγείας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων είναι αποκλειστικά στα δικά μας χέρια.

Απαιτούμε

  1. ΑΜΕΣΗ ενημέρωση όλων των εργαζομένων για την ύπαρξη κρουσμάτων.
  2. Να γίνει ιχνηλάτηση από Αρμόδιο Φορέα (ΕΟΔΥ) και όχι από τη Διοίκηση της εταιρίας, η οποία δεν είναι αρμόδια
  3. Να γίνουν ΤΩΡΑ τεστ σε όλο το προσωπικό της εταιρίας για αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού, με το κόστος να βαρύνει εξ ολοκλήρου την διοίκηση της εταιρίας
  4. Να ενισχυθεί η καθαριότητα και η καθημερινή απολύμανση σε όλους τους χώρους εργασίας
  5. Σταθερή καθημερινή παρουσία γιατρού εργασίας στο χώρο
  6. Για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται η παραμονή στο σπίτι σε καραντίνα, να καταβληθεί εξολοκλήρου ο μισθός.
  7. Τα αποτελέσματα των τεστ covid -19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.
  8. Να δοθεί τώρα άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
  9. Σε περίπτωση τηλεργασίας να καλυφθεί με μηνιαίο έκτακτο επίδομα το επιπλέον κόστος που επωμίζεται ο εργαζόμενος (θέρμανση, σύνδεση Ιντερνετ, υποδομές κ.α.).

ΤΟ ΔΣ