Την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου έγινε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων του σωματείου με την Διευθύντρια Προσωπικού της ΣΟΛ, σε συνέχεια προηγούμενης συνάντησης, με αφορμή τα αιτήματα του σωματείου για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων της εταιρίας αλλά και εργασιακά ζητήματα που αφορούν τον μισθό, την τηλεργασία, τα οδοιπορικά, τις υπερωρίες κ.α. Θυμίζουμε ότι αυτή η συνάντηση είναι μέρος μιας σειράς πρωτοβουλιών που έχει πάρει η ΕΛΕΠΑ με αντίστοιχες δράσεις, επιστολές, αιτήματα, συναντήσεις με το Υπουργείο, τον ΕΟΔΥ άλλες εταιρίες του κλάδου.

Το πρώτο ζήτημα αφορούσε την υγεία των 2 συναδέλφων που νόσησαν σε Αθήνα και Λάρισα. Με χαρά ενημερωθήκαμε ότι οι συνάδελφοι είναι καλά, το ίδιο και οι κοντινές τους επαφές. Ενημερωθήκαμε ότι δεν υπήρχαν άλλα κρούσματα μέχρι εκείνη την στιγμή. Βέβαια με το από 18.11.2020 mail της Διοίκησης έχουμε 3 νέα κρούσματα, 1 σε Αθήνα και 2 σε Θεσσαλονίκη.

Τα αιτήματα που συζητήθηκαν:

 1. Σε περίπτωση κρούσματος να γίνεται ΑΜΕΣΗ ενημέρωση όλων των εργαζομένων, καθώς και των πελατών σε περίπτωση που μπορεί να εμπλέκονται.
 2. Να γίνει ιχνηλάτηση από τονΕΟΔΥ και όχι από τη Διοίκηση της εταιρίας, η οποία δεν είναι αρμόδια.
 3. Να γίνουν ΤΩΡΑ τεστ σε όλο το προσωπικό της εταιρίας για αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού, το κόστος να μην βαρύνει τους εργαζομένους.
 4. Να ενισχυθεί η καθαριότητα και η καθημερινή απολύμανση σε όλους τους χώρους εργασίας.
 5. Σταθερή καθημερινή παρουσία γιατρού εργασίας στο χώρο.
 6. Για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται η παραμονή στο σπίτι σε καραντίνα, να καταβληθεί εξολοκλήρου ο μισθός.
 7. Τα αποτελέσματα των τεστ covid-19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.
 8. Να δοθεί τώρα άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
 9. Σε περίπτωση τηλεργασίας να καλυφθεί με μηνιαίο έκτακτο επίδομα το επιπλέον κόστος που επωμίζεται ο εργαζόμενος (θέρμανση, σύνδεση ίντερνετ, υποδομές κ.α.).
 10. Να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Θυμίζουμε ότι παραμένουν ουσιαστικά παγωμένοι 10 χρόνια.
 11. Το minimum bonus των € 1.500 που έχει τεθεί από τον εσωτερικό κανονισμό να ενσωματωθεί στον μισθό.
 12. Να καλύπτονται εις ολόκληρο τα οδοιπορικά μέσω εξοδολογίου.
 13. Να πληρώνονται όλες οι υπερωρίες ανεξάρτητα αν γίνονται σε τηλεργασία ή όχι. Ειδικά για τμήματα που αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη πίεση όπως Λογιστήριο, It κ.α.
 14. Να δοθεί η επιστροφή ΦΠΑ στους δικαιούχους ορκωτούς.

Στην συνάντηση έγινε συζήτηση για όλα τα παραπάνω. Η απάντηση της Διοίκησης για τα αιτήματα 1, 2, 4, 6, 7 είναι θετική. Ήδη κάποια από τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται. Επίσης το 5, θα δει με ποιον τρόπο θα μπορέσει να τα διευθετήσει. Για τα ουσιαστικό ζήτημα της κάλυψης των tests για το προσωπικό μας μετέφερε ότι η Διοίκηση προς το παρόν το έχει απορρίψει! Για τα ζητήματα που αφορούν το μισθό μας απάντησε ότι η Διοίκηση αναγνωρίζει το πρόβλημα αλλά λόγω της κατάστασης είναι δύσκολο αυτή την περίοδο να γίνει κάποιο ουσιαστικό βήμα. Τέλος μας είπε ότι θα μεταφέρει εκ νέου όλα τα αιτήματα στην Διοίκηση.

Η δική μας θέση είναι ότι το θέμα της αντιμετώπισης των κρουσμάτων είναι πολύ σοβαρό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ακόμα και οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ δεν επαρκούν για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού (τρανταχτό παράδειγμα και τα νέα κρούσματα) και για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι απαιτείται η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέτρων πρόληψης και προστασίας με όποιο κόστος.

Μεταφέραμε παραδείγματα συναδέλφων που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κάνουν τεστ επειδή ήρθαν σε επαφή με κρούσμα. Είναι γνωστές οι περιπτώσεις που ολόκληρες εταιρίες έγιναν εστίες μετάδοσης αφού οι εργοδοσίες δεν χρηματοδοτούσαν την διενέργεια προληπτικών (έστω δειγματοληπτικά) τεστ, ή αφού εργαζόμενοι δεν είχαν χρήματα για να κάνουν τεστ. Ζητήσαμε εκ νέου να καλύπτονται τα test.

Για τις αυξήσεις των μισθών, θυμίσαμε ότι τόσα χρόνια με διάφορες δικαιολογίες (κρίση, μείωση τζίρου, ανάκαμψη, πανδημία) παραμένουν πρακτικά παγωμένοι οι μισθοί. Ότι περνώντας τα χρόνια μεγαλώνει η εξειδίκευση και η εμπειρία μας, μεγαλώνουν οι ευθύνες μας, μεγαλώνουν τα έξοδα και οι ανάγκες μας. Το μόνο που παραμένει ακίνητο είναι ο μισθός. Έχουμε βάλει πλάτη τόσα χρόνια, δεν θα πληρώσουμε ξανά εμείς. Εδώ και τώρα να δοθούν αυξήσεις.

Στο παραπάνω πνεύμα επιμείναμε για τα ζητήματα του επιδόματος, των οδοιπορικών, του bonus (που σε πολλές περιπτώσεις δεν φτάνει στα χέρια των ασκούμενων ούτε καν το λεγόμενο minimum). Τέλος ζητήσαμε να πληρώνονται οι υπερωρίες σε όλους τους εργαζομένους. Μας ενημέρωσε ότι γενικά οι υπερωρίες πληρώνονται κανονικά και ότι από τηλεργασία δεν πρέπει να γίνονται υπερωρίες γιατί ΔΕΝ θα πληρώνονται, για αυτό έχουν ενημερώσει και με mail να τηρείται το ωράριο. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή την περίοδο υπάρχει ιδιαίτερη πίεση με προθεσμίες στους συναδέλφους του λογιστηρίου, του IΤ και όχι μόνο, οι οποίοι εκ των πραγμάτων αναγκάζονται να τηλεργάζονται πέρα από το ωράριο τους χωρίς όμως να πληρώνονται αυτές οι εργατοώρες.

Τέλος, υπήρξε δέσμευση για νέα συνάντηση σε λίγες μέρες ώστε να δούμε την πορεία των αιτημάτων.

Συνάδελφοι, θα συνεχίσουμε αυτές τις δράσεις ώστε να πιέζουμε την Διοίκηση με σκοπό να καλυφθούν τα αιτήματά μας. Το σωματείο μας καταπιάνεται με κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, είτε αυτό αφορά το μικρόκοσμο ενός γραφείου, είτε ολόκληρη της ΣΟΛ, είτε τον κλάδο, είτε το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας. Χρησιμοποιούμε κάθε τρόπο πάλης ώστε να βελτιώσουμε τις ζωές μας. Γνωρίζουμε καλά ότι ο μόνος τρόπος για να πιέσουμε πραγματικά είναι η συμμετοχή όλων των συναδέλφων στον αγώνα. Αυτό φοβούνται, αυτό είναι το όπλο μας.

Στην πρόσφατη ΓΣ της ΕΛΕΠΑ πήραμε απόφαση για συμμετοχή στην πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη, 26 Νοέμβριου 2020. Τα αιτήματα της απεργίας αφορούν τον νόμο για το 10ώρο εργασίας, για το χτύπημα των υπερωριών, για το χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, για τον πτωχευτικό κώδικα. Τα γενικά αυτά αιτήματα δένονται με τα συγκεκριμένα αιτήματα στην εταιρία. Η συμμετοχή στην απεργία πρέπει να είναι μεγάλη. Το πόσοι συνάδελφοι της ΣΟΛ θα απεργήσουν θα στείλει μήνυμα και στην Διοίκηση για την εφαρμογή και των παραπάνω αιτημάτων.

Παράλληλα θα προχωρήσουμε σε έκδοση κειμένου για συλλογή υπογραφών με τα παραπάνω αιτήματα ώστε να πιέσουμε και με αυτόν τον τρόπο. Όλοι μας να υπογράψουμε και να καλέσουμε τους συναδέλφους μας να υπογράψουν.

Τέλος, θα προχωρήσουμε σε τηλεσύσκεψη των εργαζόμενων της ΣΟΛ για την περαιτέρω ενημέρωση και οργάνωση της δράσης μας ενόψει της απεργίας την Δευτέρα 23/11 στις 7μμ μέσω πλατφόρμας zoom. Σύνδεση μέσω https://zoom.us/,

Για όποιο ζήτημα σχετικά με την σύνδεση μπορείτε να επικοινωνείτε με τον συνάδελφο Κώστα Δράκο (6997097551).

26 Νοέμβριου – ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

23 Νοέμβριου – Τηλεσύσκεψη μέσω zoom

Υπογράφουμε το κείμενο αιτημάτων που θα κυκλοφορήσει

Κανένας μόνος του! Στην ενότητα βρίσκεται η λύση!


1 σχόλιο

Τηλεσύσκεψη ΕΛΕΠΑ μέσω ZOOM Κυριακή 22/11 στις 18:00 & Δευτέρα 23/11 στις 19:00 – Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής · 20/11/2020 στο 12:25

[…] διαδικτυακή σύσκεψη-συζήτηση την Κυριακή 22/11 στις 18:30 (για τους εργαζόμενους της ΣΟΛ θα πραγματοποιηθεί τη Δε… ), μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ, στην διεύθυνση https://zoom.us/, […]

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.