ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Συνάδελφε, Συναδέλφισσα,

Την ώρα που η Αττική, εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, βρίσκεται μια ώρα πριν το lockdown, η πανδημία σαρώνει το σύστημα Υγείας που έμεινε αθωράκιστο και υποστελεχωμένο, οι χώροι δουλειάς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν γίνει χώροι υπερμετάδοσης του ιού, βρήκαν ευκαιρία να μην αφήσουν τίποτα όρθιο.  Η κυβέρνηση δεν έχει σταματημό! Θεσμοθετούν νόμους για τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματιών, γεμίζοντας με ανασφάλεια και αδιέξοδα τη ζωή μας. Επιχειρούν για ακόμα μια φορά να φορτώσουν στις πλάτες μας τα σπασμένα της νέας οικονομικής κρίσης!

ΩΣ ΕΔΩ! Lockdown τώρα στην πολιτική της κυβέρνησης και στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων. ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Έχουμε πολλούς λόγους να απεργήσουμε:

-Γιατί στον κλάδο μας δεν μπορούμε να δουλεύουμε χωρίς ωράριο και με μισθούς που δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας. Οι  περισσότεροι  από  εμάς   έχουμε  δεχτεί  πλήγμα  στο εισόδημά  μας  μέσα  από   την  εκ  περιτροπής  εργασία,  την  απληρωσιά,  τα επιπλέον κόστη λόγω της τηλεργασίας σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση και τα ελλιπή -εως ανύπαρκτα σε κάποιες περιπτώσεις- μέτρα προστασίας για την υγεία μας. Θέλουμε κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ) που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας και θα υποχρεώνει κάθε επιχείρηση να την εφαρμόζει. 

-Απέναντι στα νέα αντεργατικά μέτρα, που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, με ραβασάκια από τον ΣΕΒ και τις άλλες ενώσεις του κεφαλαίου, με αιχμή του δόρατος το ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα στο ίδιο το 8ωρο. Επιχειρούν να νομοθετήσουν για πρώτη φορά στη χώρα μας τη 10ωρη εργασία, 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα.

-Απέναντι στην πολιτική που αφήνει εκτεθειμένο το λαό στην πανδημία και έχει βάλει τη σφραγίδα της στη μεγάλη αναζωπύρωσή της.

-Απέναντι στο νέο μεγάλο χτύπημα που σχεδιάζει σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

-Απέναντι στην κοροϊδία προς τους ανέργους συναδέλφους που τους καλεί η κυβέρνηση να δουλέψουν ακόμα και για 200 ευρώ!

-Απέναντι στην πολιτική που αφήνει του παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό και προσωπικό καθαρισμού,  χωρίς τις αναγκαίες υποδομές.

-Απέναντι στο νέο έγκλημα σε βάρος της κατοικίας και του εισοδήματος του λαού και την παράδοσή τους στα χέρια των τραπεζών με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

-Απέναντι στην ολοένα και πιο βαθιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται και οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, με σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα και όλους τους λαούς της περιοχής.

-Απέναντι στην κρατική καταστολή και στην προσπάθεια χτυπήματος στα σωματεία. Η κυβέρνηση παίρνοντας την σκυτάλη από τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζει νέα μέτρα περιορισμού της παρέμβασης και δράσης των σωματείων.  

Παίρνουν αυτά τα μέτρα, αυτούς τους νόμους, τρομοκρατούν και καταστέλλουν όποιον αγωνίζεται, χτυπούν και φυλακίζουν ακόμα και μαθητές, γιατί έτσι νομίζουν ότι το ποτάμι θα γυρίσει πίσω. Ξεχνούν όμως τα λόγια του ποιητή Πάμπλο Νερούδα:

«Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια,

αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να ΄ρθεί».

Παίρνουμε όμως και εμείς τα μέτρα μας! Γινόμαστε μέλη του σωματείου μας ώστε  πιο  δυνατό να  μπορεί  να  παρεμβαίνει  καλύτερα  σε  όλο  και  περισσότερους χώρους δουλειάς! Δεν υπάρχει εργαζόμενος σήμερα που να μην νιώθει αγανάκτηση, που να μην προβληματίζεται για το μέλλον το δικό του και της οικογένειάς του, για το τι πρέπει να κάνει. Η λύση στα προβλήματά μας δεν μπορεί να είναι ατομική  υπόθεση  για  τον  καθένα  μας  ξεχωριστά. Τον τελευταίο χρόνο το σωματείο μας έδωσε πολλές και δύσκολες μάχες. Αποκαλύψαμε, παρεμβήκαμε, διεκδικήσαμε είχαμε μικρές νίκες και κυρίως αποτελέσαμε αποκούμπι για κάθε συνάδελφο. Αντλούμαι αισιοδοξία από την πείρα του προηγούμενου διαστήματος, από τις μαζικές κινητοποιήσεις κλάδων, γονιών, μαθητών αυτού του διαστήματος, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου να αξιοποιήσουν την πανδημία για να επιβάλουν σιωπητήριο στο λαό, την ώρα που κλιμακώνουν την επίθεση εναντίον του.

Καθοριστικός παράγοντας στις εξελίξεις είναι η συμμετοχή όλων μας για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας!

Οργανώνουμε την απεργία στις 26/11 σε κάθε χώρο δουλειάς, ώστε περισσότεροι απεργοί να δώσουμε απάντηση για να μην πληρώσει πάλι ο λαός, για να μην δεχτούμε την νέα επίθεση που μας ετοιμάζουν για τα κέρδη των καπιταλιστών

Διεκδικούμε:

 • Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας δωρεάν για όλους, επίταξη ιδιωτικών δομών για να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα.
 • Καμία σκέψη για μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Έκτακτο μηνιαίο επίδομα και παροχή του εξοπλισμού κατά τη προσωρινή εφαρμογή της.
 • Να τηρούνται και κυρίως να αυστηροποιηθούν τα πρωτόκολλα υγείας στους εργασιακούς χώρους που αποτελούν χώρους υπερμετάδοσης του ιού.
 • Ενίσχυση του ΕΟΔΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμες προσλήψεις και υποδομές ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες.
 • Να καταργηθούν άμεσα οι αντεργατικές διατάξεις των ΠΝΠ.
 • Μαζικά επαναλαμβανόμενα ΔΩΡΕΑΝ τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και εργοδοσίας.
 • Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους, με επιβολή των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Όχι στις απολύσεις, να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας. Να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα 
 • Ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με μόνιμο προσωπικό και οχήματα.
 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, 15 μαθητές ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών.
 • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, καμιά διακοπή για χρέη σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και Δημόσιο.
 • Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Κάτω τα χέρια από τη συνδικαλιστική δράση

ΤΟ ΔΣ

4/11/2020

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις