Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

Η πανδημία αποδείχτηκε πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση ώστε να δρομολογήσει μέτρα που από καιρό περίμεναν στα συρτάρια των μεγαλοεργοδοτών. Τέτοια μέτρα εντάσσονται και στο σχέδιο Πισσαρίδη, με το τελειωτικό χτύπημα της κοινωνικής ασφάλισης, την παραπέρα σφοδρή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα μέσω της ενίσχυσης της «ευελιξίας», τη μείωση του λεγόμενου «κόστους εργασίας», την διευκόλυνση των απολύσεων σε συνδυασμό με πάμφθηνο εργατικό δυναμικό από τη «δεξαμενή» των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, το παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών.

Η πραγματικότητα του κλάδου είναι η αυξανόμενη πίεση να ανταποκριθούμε σε ένα εργασιακό περιβάλλον που απαιτεί υπερωρίες, ξενύχτια, περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας καθώς και η ανασφάλεια που νιώθουμε για μια σειρά από ζητήματα:

 • Για τον μήνα Νοέμβριο πολλοί συνάδελφοι έμαθαν ότι είναι σε αναστολή από την… μισθοδοσία του Νοεμβρίου. Δηλαδή εργάζονταν κανονικά για όλο το Νοέμβριο και τους ανακοινώθηκε στο τέλος του μήνα ότι τελικά όλη αυτή την περίοδο που εργάστηκαν θα δηλωθούν ως σε αναστολή. Σε πολλές περιπτώσεις ο εργοδότης δεν «ένιωσε καν την ανάγκη» να το ανακοινώσει στον συνάδελφο… Στην εργοδοτική αυτή αυθαιρεσία, έρχεται να προστεθεί και η κρατική αναλγησία καθώς η αποζημίωση για τις αναστολές θα πληρωθεί από 11/12 έως και 20/12 αφήνοντας ουσιαστικά τους συναδέλφους χωρίς εισόδημα για πάνω πάνω ενάμιση μήνα. Την ώρα μάλιστα που οι εργοδότες βλέπουν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής, μέσα σε λίγες ώρες από την αίτησή τους, τα ΕΣΠΑ τρέχουν για να ρίξουν ζεστό χρήμα στα ταμεία των εργοδοτών!
 • Πολλοί εργαζόμενοι που δηλώθηκαν εξ αρχής σε αναστολή, εκβιάστηκαν να εργάζονται κανονικά. Συχνά χωρίς καν να τους δοθεί η διαφορά του μισθού τους.
 • Επιπλέον, το Δώρο Χριστουγέννων που είναι για τους περισσότερους συναδέλφους ένας τρόπος να καλυφθούν τα αυξημένα έξοδα της περιόδου, μπαίνει και αυτό στο στόχαστρο κυβέρνησης και εργοδοσίας. Όσοι συνάδελφοι μπήκαν σε αναστολή, θα πληρωθούν από τους εργοδότες μόνο για το διάστημα που δεν ήταν σε αναστολή! Το υπόλοιπο ποσό θα υπολογιστεί βάσει της αποζημίωσης ειδικού σκοπού -όχι με βάση τον ονομαστικό μισθό- και μέρος αυτού θα πληρωθεί από το κράτος κατόπιν εορτής!
 • Λόγω του αντικειμένου της εργασίας μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με σειρά νόμων και αποφάσεων που αντί να μας λύνουν τα χέρια, πολλές φορές παρατείνουν την σύγχυση και συντελούν απλά στην εντατικοποίηση της δουλειάς μας. Και αυτό παράλληλα με την ολοένα αυξανόμενη πίεση από τους εργοδότες για να προλάβουμε τις προθεσμίες.

Σκοπός των μεγαλοεργοδοτών είναι, για ακόμα μια φορά, να πληρώσουμε εμείς το μάρμαρο.  Να φορτώσουν την καπιταλιστική κρίση στο λαό ώστε να ανακάμψουν τα κέρδη και να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για αυτούς.

Για αυτό έχουν ως σχέδιο μέτρα όπως η μονιμοποίηση της τηλεργασίας, η απελευθέρωση των απολύσεων, τα 10ωρα, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι περιορισμοί στη δράση των σωματείων.

Αυτό αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021 που μειώνει κατά 600εκ€ τις δαπάνες για την Υγεία, την ώρα μάλιστα που δίνει 32 δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους, από τα οποία τα 19,3 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις, τζάμπα χρήμα δηλαδή. Και φυσικά δεν λείπει η αυξημένη κατά 2 δις€ σε σχέση με το 2020, κρατική δαπάνη για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα του 2021.

Μπορούμε να χαλάσουμε τα σχέδιά τους! Βάζοντας μπροστά τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες! Σήμερα άλλωστε έχουμε συγκεντρωμένη πείρα, έχουμε βγάλει συμπεράσματα από την προηγούμενη κρίση. Δεν έχουμε να περιμένουμε «καλύτερες μέρες» που θα έρθουν αν «βάλουμε όλοι πλάτη» σε κυβερνητικά «σχέδια».

Η απεργία της 26ης Νοέμβρη αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη, μήνυμα ελπίδας και ενίσχυσης του αγώνα για την υγεία και τα δικαιώματα του λαού και του κλάδου! Είναι ώρα κάθε συνάδελφος και συναδέλφισσα να έρθει σε επαφή με το σωματείο του! Να μην μείνει κανείς μόνος του απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία και στα νέα αντιλαϊκά τους σχέδια.

Διεκδικούμε:

 • Να διασφαλιστεί το εισόδημα κάθε συναδέλφου στο ύψος του μισθού του με ευθύνη του κράτους.
 • Να καταβληθεί άμεσα η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους ήταν σε αναστολή για τον μήνα Νοέμβριο.
 • Να καταβληθεί εμπρόθεσμα και στο ακέραιο το σύνολο του Δώρου Χριστουγέννων.
 • Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας δωρεάν για όλους, επίταξη ιδιωτικών δομών για να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα.
 • Ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με μόνιμο προσωπικό και οχήματα.
 • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, καμιά διακοπή για χρέη σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και Δημόσιο.
 • Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Κάτω τα χέρια από τη συνδικαλιστική δράση.
Κατηγορίες: Ανακοινώσεις