Αθήνα 25 Ιανουαρίου 2021

Πολλοί εργαζόμενοι σε ελεγκτικές εταιρίες, είναι ασφαλισμένοι στο ταμείο του ΣΟΕΛ, και καταβάλλουν κάθε μήνα μεγάλα ποσά εισφορών για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ακόμα και το διάστημα της πανδημίας, που συνάδελφοί μας βρέθηκαν είτε με μειωμένο μισθό, είτε με αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις, οι εισφορές δινόταν στο ακέραιο χωρίς καμία καθυστέρηση. Την ίδια ώρα οι εισφορές που δίνουν οι ελεγκτικές εταιρίες στο ΣΟΕΛ μειώθηκαν στο 50%.

Παρόλα αυτά υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή τόσο των νοσηλίων όσο και του επιδόματος μητρότητας.

Είμαστε αντίθετοι με τη τακτική που εφαρμόζεται, να καταβάλλουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους όλα τα νοσήλια και να επιστρέφεται το ποσοστό κάλυψης μετά από 3 και 4 μήνες. Η τακτική αυτή, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς μεγάλου μέρους των εργαζομένων του κλάδου δημιουργούν έντονες οικονομικές δυσκολίες φτάνοντάς τους ακόμα και στο σημείο του δανεισμού.

Ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας, που  με ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης τα νοσοκομεία έχουν γίνει νοσοκομεία μιας ασθένειας, τα έξοδα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι δυσβάσταχτα.

Τα έξοδα αυτά, γιγαντώνονται στις οικογένειες με παιδιά. Πολλές μητέρες που ασφαλίζουν τα παιδιά στο ΣΟΕΛ, καλούνται κάθε μήνα να πληρώσουν τακτική επίσκεψη στον παιδίατρο, τα απαιτούμενα εμβόλια κ.ά. Ειδικά για τα εμβόλια οι ασφαλισμένοι στο ΣΟΕΛ είναι οι μόνοι στην Ελλάδα στους οποίους δεν παρέχονται δωρεάν! Με αποτέλεσμα ειδικά για τα 2-3 πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού να αναγκάζονται να πληρώνουν 100-150€ μηνιαίως.

Ιδιαίτερα οι νέες μητέρες, καλούνται να ανταπεξέλθουν σε όλες αυτές τις αυξημένες υποχρεώσεις με το, πολύ μικρότερο σε σχέση το μισθό τους, επίδομα μητρότητας. Υπάρχουν συναδέλφισσες μητέρες που έχουν μείνει απλήρωτες αφού δεν τους έχει δοθεί το επίδομα για πάνω από 3 μήνες!

H δωρεά του ΣΟΕΛ μιας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, δεν συνάδει με τα παραπάνω. Όπως σίγουρα δεν συνάδει και με την ενημέρωση που είχαμε για εργαζόμενους του ΣΟΕΛ που είτε εργάστηκαν ενώ ήταν σε αναστολή, είτε δεν είχαν ενημερωθεί πως βρίσκονταν σε αναστολή και εργάζονταν. Καταγγέλλουμε τέτοιες πρακτικές, χειρότερες ακόμα και από αυτές που εφαρμόζουν οι εργοδότες του κλάδου. Το σωματείο μας όλο το προηγούμενο διάστημα, αντιπάλεψε και θα συνεχίσει να αντιπαλεύει τέτοιες πρακτικές εργοδοτικής αυθαιρεσίας!

Για τα παραπάνω απαιτούμε:

  1. Να καλύπτονται όλα τα νοσήλια εντός 1 μήνα και στο ακέραιο.
  2. Ειδικά για τα εμβόλια να παρέχονται δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση των ασφαλισμένων.
  3. Το Επίδομα Μητρότητας να αποδίδεται άμεσα στο τέλος του τρέχοντος μήνα και να ανέλθει στο ύψος του πραγματικού μισθού της εργαζόμενης νέας μητέρας.
  4. Να γίνουν άμεσα μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους συναδέλφους. Καλούμε το ΣΟΕΛ σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, να πραγματοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα είτε στα γραφεία του, είτε με κινητές μονάδες στα κεντρικά γραφεία των ελεγκτικών εταιριών, τεστ στους εργαζόμενους.
  5. Να ενημερώνονται άμεσα ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι για τυχόν θετικά κρούσματα.
  6. Όταν κάποιος εργαζόμενος τίθεται σε αναστολή, να ενημερώνεται εκ των προτέρων από τον εργοδότη για το διάστημα που θα βρίσκεται σε αναστολή και να μην εξαναγκάζεται να εργαστεί.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις λογικές και τις αντιλήψεις ότι «μόνος μου θα λύσω ότι με απασχολεί». Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες είχαμε κατακτήσεις μέσα από την οργανωμένη πάλη!

Γίνομαι μέλος στο σωματείο μου! Ενισχύω την δύναμή μου!

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις