Αθήνα 25 Ιανουαρίου 2021

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Κοντεύει πλέον ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας, και οι επιπτώσεις και στον δικό μας κλάδο είναι τραγικές. Ο κλάδος μας σήκωσε και συνεχίζει να σηκώνει ένα μεγάλο βάρος στις πλάτες του την περίοδο της πανδημίας, αφού έπρεπε να εφαρμόσει ένα καταιγισμό ΠΝΠ, ερμηνευτικών εγκυκλίων κ.ά., παράλληλα με τον ήδη αυξημένο φόρτο εργασίας. Με την εντατικοποίηση να χτυπάει κόκκινο και να χάνεται το μέτρημα των απλήρωτων υπερωριών.

Οι εργοδότες αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, φτάνουν ακόμα και στο σημείο να εκβιάζουν τους εργαζόμενους να εργαστούν ενώ είναι σε αναστολή ή ακόμα και να μην τους ενημερώνουν καν ότι βρίσκονται σε αναστολή. Την ίδια ώρα, η γενικευμένη χρήση της τηλεργασίας ιδιαίτερα στα μεγάλα μονοπώλια του κλάδου, τις ελεγκτικές-συμβουλευτικές εταιρίες, έχει έρθει για να μείνει, φέρνοντας νέα πιο οξυμένη επίθεση στα δικαιώματά μας πχ κατάργηση υπερωριών, δουλεία ενώ είμαστε σε άδεια κ.α.

Φυσικά, για λογαριασμό των εργοδοτών, η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, έχοντας στα σκαριά το αντεργατικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει το 10ωρο, την κατάργηση υπερωριών, την περεταίρω επίθεση στην συνδικαλιστική δράση.  Την ίδια ώρα τρέχει να προλάβει την λαϊκή οργή και αγανάκτηση που συσσωρεύεται και διογκώνεται. Με το σχέδιο «διαχείρισης των συναθροίσεων» κλιμακώνει την καταστολή, την τρομοκρατία και τις διώξεις εναντίον των εργατικών αγώνων.

Η ίδια κυβέρνηση που μειώνει τις δαπάνες για τη Δημόσια Νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας, που «δεν έχει λεφτά» για γιατρούς και δασκάλους, δίνει «ότι έχει και δεν έχει» στους επιχειρηματικούς ομίλους, σε επιδοτήσεις αεροπορικών εταιρειών, ξενοδόχων των εφοπλιστών, στους «ειδικούς φρουρούς» και την αστυνομοκρατία. Επιβεβαιώνεται και με αυτόν τον τρόπο, ότι μπροστά την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων θυσιάζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες του λαού να αγωνίζεται και να διεκδικεί!

Τα σχέδια τους όμως θα απαντηθούν στο δρόμο του αγώνα! Θα απαντηθούν με τη μαχητική οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς, μέσα από το σωματείο μας!

Συνάδελφοι, τον τελευταίο χρόνο το σωματείο μας έδωσε και συνεχίζει να δίνει πολλές και δύσκολες μάχες. Από την αρχή της πανδημίας, διεκδίκησε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας που αφορούν τόσο στην προστασία της υγείας όσο και στα εργασιακά ζητήματα. Προχώρησε σε δεκάδες παρεμβάσεις στο σύνολο των μεγάλων εταιριών του κλάδου, στον ΕΟΔΥ, στο Υπουργείο Εργασίας, στο ΣΟΕΛ. Άλλωστε έτσι κατακτήσαμε πριν λίγο καιρό το δικαίωμα για εξάμηνη άδεια μητρότητας στις ελέγκτριες. 

Είχαμε κατακτήσεις και κυρίως το σωματείο αποτέλεσε αποκούμπι για κάθε συνάδελφο. Αναδείχθηκε πως όπου υπάρχει μέλος του σωματείου σπάει η σιγή νεκροταφείου που θέλουν να καλλιεργείται στους χώρους δουλειάς, δεν «περνάει» η εργοδοτική αυθαιρεσία.

Γι’ αυτό χρειάζεται πιο πολλοί εργαζόμενοι, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, να έρθουν  σε επαφή με το σωματείο τους. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις λογικές και τις αντιλήψεις ότι “μόνος μου θα λύσω ότι με απασχολεί”, “να περάσει η κρίση και μετά να ζητήσουμε ότι μας πήραν πίσω”, “να στηρίξουμε την επιχείρηση μας, ας δεχτούμε μειώσεις μισθών και απολύσεις για να υπάρχει αύριο”. Και φυσικά δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από την λογική της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που βάζει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της σε όλες τις ανατροπές των δικαιωμάτων μας και ετοιμάζεται να συνυπογράψει την “ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή” της κυβέρνησης και του υπουργού Χατζηδάκη.

Οργωνόμαστε στο σωματείο μας για να διεκδικήσουμε συλλογικά ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας μας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων μας!

Απαιτούμε

 • Να μην δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να δηλώνουν την αναστολή εκ των υστέρων. Όταν κάποιος εργαζόμενος τίθεται σε αναστολή, να ενημερώνεται εκ των προτέρων από τον εργοδότη για το διάστημα που θα βρίσκεται σε αναστολή.
 • Να καταβάλλεται άμεσα η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όσους είναι σε αναστολή. Δεν είναι δυνατόν, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι να καλούνται να επιβιώσουν για πάνω από ενάμιση μήνα χωρίς εισόδημα!
 • Να διασφαλιστεί το εισόδημα κάθε συναδέλφου στο ύψος του μισθού του με ευθύνη του κράτους.
 • Καμία σκέψη για μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Έκτακτο μηνιαίο επίδομα και παροχή του εξοπλισμού κατά τη προσωρινή εφαρμογή της.
 • Καμία απόλυση. Καμία αλλαγή σύμβασης προς το χειρότερο.
 • Προστασία του ωραρίου, όχι στο ωράριο λάστιχο. Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας, καμία επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου, υπερασπιζόμαστε το 5ήμερο-8ωρο.
 • Η εργοδοσία να πάρει όλα τα μέτρα που αφορούν στην υγεία μας και στην ασφάλειά μας (απολύμανση,  ατομικά μέσα προφύλαξης, μέτρα αποφυγής συνωστισμού).
 • Να γίνονται έλεγχοι από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την τήρηση των μέτρων.
 • Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση για εταιρίες με μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
 • Μαζικά επαναλαμβανόμενα ΔΩΡΕΑΝ τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
 • Να ενημερώνονται άμεσα ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι για τυχόν θετικά κρούσματα.
 • Ουσιαστική προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας δωρεάν για όλους, επίταξη ιδιωτικών δομών για να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα.
 • Ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με μόνιμο προσωπικό και οχήματα.
 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, 15 μαθητές ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών.
 • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, καμιά διακοπή για χρέη σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και Δημόσιο.
 • Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Κάτω τα χέρια από τη συνδικαλιστική δράση
Κατηγορίες: Ανακοινώσεις