Από την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου που κατήγγειλε τη σεξουαλική κακοποίηση  που δέχτηκε η ίδια στα 21 της χρόνια, μέχρι τα δεκάδες άλλα περιστατικά των (μέχρι και ανηλίκων!) αθλητριών, φοιτητριών, δημοσιογράφων, πολιτικών και άλλων γυναικών, οι εξελίξεις αυτές έχουν δικαίως μονοπωλήσει τις κουβέντες και τις ανησυχίες όλων μας, έχουν πυροδοτήσει την αγανάκτηση και την οργή για την πολύμορφη βία που βιώνουν οι γυναίκες.

Η ΕΛΕΠΑ και το ταξικό εργατικό κίνημα καταδικάζουμε απερίφραστα αυτά τα αποτρόπαια γεγονότα.

Δυστυχώς, όσο οι μέρες περνάνε, όσο βγαίνουν στο προσκήνιο όλο και περισσότερα τέτοια περιστατικά, επιβεβαιώνεται το ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. Καταδικαστέα φαινόμενα όπως αυτά που έρχονται από το χώρου του αθλητισμού, είναι αποτέλεσμα της πλήρους εμπορευματοποίησής του, στον οποίο πλέον κάνουν κουμάντο οι “ισχυροί παράγοντες”. Όπως προκύπτει και από τις ίδιες τις καταγγελίες, η σαπίλα έχει διεισδύσει βαθιά και στον χώρο του αθλητισμού, αφήνοντας τις αθλήτριες και τους αθλητές εκτεθειμένους σε κάθε είδους πιέσεις και εκβιασμούς, την ίδια στιγμή που δεν έχουν καμία στήριξη προκειμένου να καταγγείλουν τέτοια γεγονότα.

Δεν είναι λίγα τα περαστικά που εργοδότες έχουν εκφοβίσει γυναίκες να μη τολμήσουν να σκεφτούν το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης γιατί θα χάσουν τη δουλειά τους, ή ακόμα ασκούν ψυχολογικό πόλεμο μετά την λήξη της άδειας λοχείας. Οι εκβιασμοί και οι πιέσεις, η ψυχολογική και συναισθηματική βία που φτάνει ακόμα και στη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους που δουλεύουν, σπουδάζουν και ψυχαγωγούνται οι γυναίκες της εργατικής τάξης δεν αναπτύσσονται σε κοινωνικό κενό. Είναι η “κορυφή του παγόβουνου” της άθλιας πραγματικότητας που βιώνουν οι νέες και οι νέοι, είναι η εργοδοτική τρομοκρατία, η απειλή της απόλυσης και της ανεργίας, οι εκβιασμοί των μεγαλοπαραγόντων του αθλητισμού, του πολιτισμού, ακόμα και των Πανεπιστημίων, που δεν θα πάψουν να υπάρχουν μόλις τα φώτα της δημοσιότητας σβήσουν. Αυτές είναι οι συνθήκες που τις υποχρεώνουν να μη μιλήσουν, που τις αναγκάζουν να μένουν σιωπηλές, να ψάχνουν για ατομική αντιμετώπιση κι ενός τέτοιου προβλήματος. Είναι τελικά το κοινωνικό και οικονομικό αυτό σύστημα που εκκολάπτει την πολύμορφη βία των γυναικών.

Η ολόπλευρη στήριξη των γυναικών για να σταθούν στα πόδια τους και να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά, ακόμα περισσότερο για να ενταχθούν στον αγώνα για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας που δέχονται, απαιτεί όλα όσα διαχρονικά το κράτος, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ στερούν από τις εργαζόμενες γυναίκες. 

Η καταγγελία των νέων γυναικών για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, βίας κάθε μορφής, ιδιαίτερα εργοδοτικής, κρατικής, δε μπορεί να αποτελεί ατομική υπόθεση αλλά μπορεί να βρει διέξοδο στον δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης. Μέσα από τα σωματεία, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη υψώνουμε ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε συναδέλφισσα, σε κάθε γυναίκα που έχει υποστεί κακοποίηση.

Καλούμε κάθε γυναίκα του κλάδου, κάθε μέλος του σωματείου να έρθει σε επαφή με την ΕΛΕΠΑ και να καταγγείλει παρόμοια περιστατικά που αφορούν την ίδια ή το χώρο δουλειάς της.

Ταυτόχρονα απαιτούμε να ληφθούν μέτρα όπως:

  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών, με εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ. 
  • Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές, σε αθλητικά σωματεία και χώρους αθλητισμού, πολιτισμού,  από επιστημονικούς κρατικούς φορείς 
  • Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες,  μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσουν οι γυναίκες να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Είναι υπόθεση όλων μας να κάνουμε πράξη το σύνθημα και υψώσουμε ασπίδα προστασίας.

Το Σωματείο μας το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε συγκρότηση Επιτροπής Γυναικών που ήδη συνεδρίασε και καλούμε εκ νέου  όποια συναδέλφισσα επιθυμεί να συμμετέχει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη γραμματεία του σωματείου στο 2103835093 ή στο τηλέφωνο 6974172604 (Μιλή Ευγενία) ή μέσω mail στο elepa@elepa.gr

Δυναμώνουμε τον αγώνα για όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να σταθεί κάθε γυναίκα ανεξάρτητη οικονομικά και κοινωνικά, για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη δουλειά με δικαιώματα, στη μόρφωση, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, πολιτισμό.

Επιτροπή  Γυναικών ΕΛΕΠΑ

27/01/2021


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.