Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση την Δευτέρα 8 Μάρτη στις 5.30μμ, στα Προπύλαια

111 χρόνια από τότε που η  Διεθνής Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών καθιέρωσε την 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, η επέτειος δεν έχει μόνο ιστορική σημασία. Οι αγώνες των εργατριών που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, διεκδικώντας εργασία με δικαιώματα τον προηγούμενο αιώνα, φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών

Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, βρίσκει τις εργαζόμενες, τις άνεργες και όλο το λαό αντιμέτωπους με την ανασφάλεια, τα αδιέξοδα που γέννησε η κατάρρευση των δημοσίων συστημάτων υγείας και η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο. Η υπεράσπιση της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής μας υγείας μπαίνει στη κορυφή των αιτημάτων μας, κόντρα στη λογική κράτους και εργοδοσίας που θέλουν την υγεία εμπόρευμα, που μας στερούν το δικαίωμα στη πρόληψη αλλά στη κάθε ανάγκης ώστε να είμαστε υγιείς. 

Την ίδια ώρα, υπάρχει δραματική αύξηση των περιστατικών βίας απέναντι στις γυναίκες σε συνθήκες εγκλεισμού των πόλεων, της κοινωνικής ζωής λόγω πανδημίας.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα θύματα που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν νέα ή παλιότερα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών ακόμα και ανήλικων παιδιών. Αναδεικνύουμε τις αιτίες της βίας σε βάρος των γυναικών, και άλλων κοινωνικά ευάλωτων ανθρώπων. Τα φαινόμενα αυτά δεν αποτελούν γενικά κι αόριστα μια «κρίση» των «ανθρώπινων αξιών» και της «ηθικής» της κοινωνίας μας! Αντίθετα πηγάζει από τις «αξίες» που καλλιεργεί η σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία της καπιταλιστικής σαπίλας! Παράλληλα αναδεικνύουμε την εργοδοτική και κρατική βία που βιώνει η εργαζόμενη, η άνεργη καθημερινά στους χώρους δουλειάς, όπου για αυτή δεν ακούγεται κιχ!

Η πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς

Τι κι αν προσπαθούν τα μεγάλα μονοπώλια του κλάδου, να παρουσιαστούν ως εταιρίες – πρότυπα στην ισότητα των φύλων και προωθώντας το πρότυπο της γυναίκας – καριερίστριας, την αλήθεια την ξέρουμε καλά!  Η ισότητα για εκείνους μεταφράζεται στο ότι γυναίκες και άντρες εργαζόμενοι καλούνται εξίσου να εργάζονται 12ωρα και ΣΚ!

Η καθημερινότητα για τις εργαζόμενες του κλάδου είναι 10ωρα, ψυχολογική και σωματική πίεση για να βγει όλο και περισσότερη δουλειά. Εκατοντάδες γυναίκες είναι σε καθεστώς αναστολής, με το άγχος για τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις που τρέχουν και πρέπει να καλυφθούν με ένα πενιχρό επίδομα! Κάποιοι εργοδότες ζητούν ακόμα και να δουλεύουν οι εργαζόμενες ενώ είναι σε αναστολή.

Άλλες εργαζόμενες δουλεύουν με τηλεργασία, χωρίς ωράριο και με τα παιδιά στην αγκαλιά, προσπαθώντας να κάνουν και τηλεκπαίδευση, με τη κυβέρνηση να τους καταργεί με απόφαση της, την άδεια ειδικού σκοπού.

Οι εργαζόμενες γυναίκες λοιπόν, δεν είμαστε το ίδιο με τη γυναίκα μεγαλοστέλεχος της εταιρίας ή με τη γυναίκα μεγαλοεργοδότρια. Δεν έχουμε το ίδιο συμφέρον. Ίσα ίσα είναι αυτές που είναι απέναντί μας, που ζούνε σε βάρος μας από τη δική μας δουλειά που ευθύνονται για τη ζωή κόλαση που ζούμε.

Για εμάς ένας δρόμος υπάρχει! Η πείρα μας έχει δείξει ότι μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, τη συλλογική δράση, τη διεκδίκηση για καλύτερους όρους ζωής και δουλειάς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, είχαμε κατακτήσεις. Μέσω των κινητοποιήσεων του σωματείου μας πετύχαμε να δίνεται 6μηνη άδεια μητρότητας για το ελεγκτικό προσωπικό (που δεν δινόταν σε καμία εταιρία) και συνεχίζουμε τη δράση μας για την ικανοποίηση των αιτημάτων που θα προστατεύουν ουσιαστικά τη μητρότητα.

Η ασπίδα προστασίας  μας είναι ο συλλογικός αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας

Διεκδικούμε:

 • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία συμβουλευτικών κέντρων, ξενώνων για την πρόληψη και την προστασία των γυναικών από τη βία με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.
 • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική- λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
 • Καμία μείωση μισθού, καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους κι όλες αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
 • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.
 • Γενναία κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο το λαό.
 • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.  Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς. Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με πύκνωση των δρομολογίων.
 • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας! Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Οι εργαζόμενοι γονείς που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας να δικαιούνται άδειες ειδικού σκοπού.
 • Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, 15 μαθητές ανά τμήμα, μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού.
 • Να παρθεί πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο των Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη. Να ανοίξουν οι σχολές για το εαρινό εξάμηνο.

Οργανώνουμε την πάλη μας και ετοιμάζουμε συλλογικά την απάντησή μας απέναντι:

 • Απέναντι στα νέα αντεργατικά μέτρα, που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση για να μας εκμεταλλεύονται πιο άγρια οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για 10ωρη εργασία, μονιμοποίηση της τηλεργασίας, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, να “αμειβόμαστε” με ρεπό, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, με 200 ευρώ κατώτερο μισθό.
 • Στη ποινικοποίηση της δράσης των σωματείων! Ετοιμάζονται να χτυπήσουν τη συμμετοχή στα εργατικά σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία, τη συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα των διαδηλώσεων, την ενεργή συμμετοχή και έκφραση γνώμης με κώδικες δεοντολογίας και κανονισμούς.

Χτίζουμε “ασπίδα προστασίας” απέναντι στη βία κάθε μορφής σε βάρος των γυναικών μέσα από την κοινή αγωνιστική μας δράση, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη!

Όλοι και όλες στη συγκέντρωση, τη Δευτέρα  8 Μάρτη και ώρα 5.30μμ, στα Προπύλαια

Συμμετέχουμε στην διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση της ΠΟΛ για την 8η Μάρτη, την Πέμπτη 11 Μάρτιου 2021 στις 6.30μμ