Με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για την «προαιρετική» διενέργεια δωρεάν τεστ κάθε μήνα σε εργαζόμενους

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Έκλεισε ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας και η Αττική είναι πάλι στο κόκκινο. Το δημόσιο σύστημα υγείας αφήνεται ανοχύρωτο μπροστά στο τρίτο κύμα αφού οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για ενίσχυσή του και θωράκιση των υγειονομικών, της υγείας του λαού, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Αν ενδιέφερε την κυβέρνηση η υγεία του λαού, όπως η ίδια λέει, θα ενίσχυε το δημόσιο σύστημα υγείας, θα θωράκιζε τους χώρους δουλειάς με μέτρα προστασίας. Θα έπαιρνε μέτρα για το συνωστισμό στα ΜΜΜ, για να ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια εξασφαλίζοντας την υγεία και την προστασία εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών.

Αντ’ αυτού, ο «πόνος» της κυβέρνησης εξαντλείται στην αναγγελία συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου «για το συντονισμό του ελέγχου στους εργασιακούς χώρους» και ανακοινώνει πλατφόρμες για «προαιρετικά» τεστ σε εργαζόμενους, κάτι που βέβαια ακόμα περιμένουμε να λειτουργήσει. Και ενώ το συγκεκριμένο μέτρο φαίνεται να κινείται σε μία θετική κατεύθυνση, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε το ότι η πολιτική της κυβέρνησης ως προς την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς εξαντλείται σε διακριτικές «συστάσεις» προς τους εργοδότες, την ίδια ώρα που ταράζει τους εργαζόμενους στις απαγορεύσεις και τα πρόστιμα.

Όταν δηλαδή η διενέργεια τεστ σε εργαζόμενους παίρνει το χαρακτήρα του «προαιρετικού», αυτό αυτομάτως αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της εργοδοσίας το αν θα δηλώσει ή όχι το προσωπικό της για τους ελέγχους, γεγονός που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη για οργανωμένη επιδημιολογική παρατήρηση.

Ταυτόχρονα, μάλιστα, στις ίδιες ανακοινώσεις, η κυβέρνηση φρόντισε να υπενθυμίσει στους εργαζόμενους το απαράδεκτο μέτρο που η ίδια νομοθέτησε, σύμφωνα με το οποίο όσοι μείνουν σε καραντίνα για 14 μέρες είναι υποχρεωμένοι όταν γυρίσουν στη δουλειά να «ρεφάρουν» δουλεύοντας τζάμπα υπερωρίες!

Γνωστή εργοδοτική απάντηση σε όλα αυτά, ειδικά στις μεγάλες ελεγκτικές του κλάδου, αποτελεί η γενίκευση της τηλεργασίας, που παρουσιάζεται ως «σωτήριο μέτρο». Κάποιες φορές και με τη μορφή της «ατομικής ευθύνης», θολώνοντας τα νερά και κρύβοντας την ανεπάρκεια ακόμα και των μεγάλων πολυεθνικών, να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ώστε να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια στους χώρους δουλειάς τους.

Ένα επιπλέον παράδειγμα έρχεται αυτές τις μέρες από τη Deloitte, για να επιβεβαιώσει το τρόπο που επιλέγουν οι πολυεθνικές να «χειριστούν» τα κρούσματα και την πιθανή διασπορά τους μέσα στην εταιρία. Η εταιρία καταρχήν καλώς ενημέρωσε το τμήμα με το οποίο ήρθε σε άμεση επαφή ο συνάδελφος που βρέθηκε θετικός στον Covid-19 και προχώρησε στα προβλεπόμενα τεστ. Παρόλα αυτά η εταιρία αν και θα έπρεπε κανονικά να ενημερώσει το σύνολο του προσωπικού, δεν προχώρησε ούτε στην ενημέρωση των συναδέλφων που ήταν παρόντες στα γραφεία της εταιρίας τις ίδιες ημέρες με το συνάδελφο που νόσησε. Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό επισημαίνουμε για ακόμη μία φορά ότι είναι υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει το σύνολο των υπαλλήλων και τα πιθανά κρούσματα της εταιρίας γιατί η «ιχνηλάτιση» των πιθανών κρουσμάτων, δεν είναι δικιά τους δουλειά.

Συνάδελφοι είναι ξεκάθαρο ότι τα κέρδη τους είναι πάνω από την υγεία μας!

Όλο το προηγούμενο διάστημα κληθήκαμε να δουλέψουμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες με την τηλεργασία να γενικεύεται παντού, τα ωράρια να γίνονται λάστιχο (περισσότερο απ’ ότι συνήθως…), να δουλεύουμε Κυριακές και αργίες. Να χάνεται κάθε έννοια διαχωρισμού εργασιακής και προσωπικής ζωής. Τα κόστη που θα γλυτώναμε λόγω μετακινήσεων τελικά τα πληρώνουμε διπλά και τριπλά με τα επιπλέον έξοδα που έχουμε λόγω τηλεργασίας όπως ρεύμα, θέρμανση, εξοπλισμός κ.ά. Την ίδια ώρα που μας έλεγε η εργοδοσία, πόσο καλά ανταπεξήλθαμε στις δύσκολες συνθήκες, να συμβάλλουμε ώστε η εταιρία να συνεχίσει το έργο της και να δει την κρίση σαν ευκαιρία, στην πλειοψηφία οι εργαζόμενοι δεν είδαν καμία μισθολογική βελτίωση και όσες αυξήσεις έγιναν ήταν ελάχιστες και αναντίστοιχες της εντατικοποίησης της δουλειάς μας!

Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας!

Δεν ανεχόμαστε να παίζουν με την ζωή την δική μας και των οικογενειών μας!

Το σωματείο μας δίνει μάχη να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας, να γίνονται  τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, συχνές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους, να προστατευτούν οι συνάδελφοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί και να μην καταστρατηγούνται τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε αρκετές περιπτώσεις καταφέραμε τα παραπάνω με την πίεση του σωματείου!

Αυτόν τον αγώνα είναι ανάγκη να τον δυναμώσουμε! Γινόμαστε μέλη στο σωματείο μας! Οργανωμένοι και ενωμένοι δυναμώνουμε τον αγώνα μας απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της! Μπορούμε να τα καταφέρουμε και το έχουμε αποδείξει πολλές φορές. Η υπεράσπιση της υγείας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων είναι αποκλειστικά στα δικά μας χέρια

Απαιτούμε: 

  • Η εργοδοσία να πάρει όλα τα μέτρα που αφορούν στην υγεία μας και στην ασφάλειά μας (απολύμανση, ατομικά μέσα προφύλαξης, μέτρα αποφυγής συνωστισμού).
  • Να γίνονται έλεγχοι από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την τήρηση των μέτρων
  • Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση για εταιρίες με μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα ΔΩΡΕΑΝ τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
  • Να ενημερώνονται άμεσα ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι για τυχόν θετικά κρούσματα.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
Κατηγορίες: Ανακοινώσεις