H κατάσταση στην Δυτική Αττική είναι εκρηκτική αφού:

  • Δεν παίρνεται κανένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς,
  • Tα κέντρα Υγείας υποστελεχώνονται. Tο Θριάσιο Νοσοκομείο μετατρέπεται σε νοσοκομείο “μίας νόσου” και το Νοσοκομείο “Αττικόν” έχει φτάσει στα όριά του!
  • Παραμένει ο φόβος απέναντι σε φυσικά φαινόμενα και ο κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος
  • Η ανεργία αυξάνεται όλο και περισσότερο και οι μικροί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι οδηγούνται στην καταστροφή.

Την ίδια ώρα κυβέρνηση, περιφέρεια και δημοτικές αρχές βρήκαν την «ευκαιρία» για να ολοκληρώσουν το έγκλημα στην διαχείριση απορριμμάτων.

Χρειάζεται εδώ να θυμίσουμε, ότι η  προηγούμενη διοίκηση της Δούρου λίγο πριν παραδώσει ψήφισε την δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή και λίγους μήνες μετά,  Πατούλης – Δούρου και Τζήμερος επικύρωσαν αυτήν την απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Τώρα έρχεται η διοίκηση του Πατούλη εν μέσω πανδημίας και ολικού lockdown να ολοκληρώσει το έγκλημα. Πρόκειται για ένα νέο «σινικό τοίχος» μήκους 1,5 χιλιομέτρου και ύψους 20 μέτρων, ένα ακόμα βουνό με σκουπίδια. Παράλληλα δρομολόγησε τη λειτουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων, που σκόπιμα διαρρέουν ότι θα είναι και πάλι στη Δυτική Αττική.

Σοβαρές βέβαια ευθύνες για το έγκλημα έχουν και οι δημοτικές αρχές της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα της Φυλής και του Ασπροπύργου που κυριολεκτικά παίζουν στα ζάρια των αντισταθμιστικών μέτρων την υγεία και την ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων. Χαρακτηριστικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρουν ότι την περίοδο 1999-2015 διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των θανάτων από νεοπλασίες (καρκίνους) στην Δυτική Αττική έχει αυξηθεί κατά 31,7% έναντι της αύξησης 10,1% στην υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής.

Συνάδελφοι είναι ξεκάθαρο ότι τα κέρδη τους είναι πάνω από την υγεία μας!

Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας! Δεν ανεχόμαστε να παίζουν με την ζωή την δική μας και των οικογενειών μας. Το θέμα της χωματερής και η επέκτασή της μας αφορά όλους, δεν είναι μόνο θέμα της Δυτικής Αττικής.

Η επιτροπή Λογιστών και Ελεγκτών Δυτικών συνοικιών  θα συμμετέχει στην διαδικτυακή σύσκεψη την Τετάρτη 10 Μάρτη στις 9μ.μ για τη συζήτηση και την  οργάνωση του αγώνα το επόμενο διάστημα καθώς και στις πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις:

•Την Τετάρτη 17 Μάρτη 6:30 μ.μ. σε αποκλεισμό της Λεωφόρου Φυλής στη συμβολή με την Λεωφόρο    

  Θηβών.

• Τη Δευτέρα 22 Μάρτη, στις 8.30 π.μ. σε συμβολικό αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Φυλής.

• Τη Δευτέρα 29 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ. σε μεγάλη αυτοκινητοπομπή στο παρκινγκ του Θεάτρου Πέτρας Πετρούπολη – Καματερό – Άνω Λιόσια – Ασπρόπυργος.

• Τη Δευτέρα 5 Απρίλη στις 5.30 μ.μ. σε συμβολικός αποκλεισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος.

•Ετοιμότητα για ολοήμερο αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Φυλής.

Διεκδικούμε:

• Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ και για εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.

• Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή.

• Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.

• Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

• Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

• Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.