Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Κλείνουμε ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας και οι παλινωδίες της κυβέρνησης έχουν φτάσει σε άλλο επίπεδο! Με τις καθυστερήσεις στα εμβόλια, με το lockdown μέσα στο lockdown, με την συνειδητή απόφαση αντί για μέτρα σε χώρους δουλείας και τα ΜΜΜ, να παίρνει επιπλέον μέτρα.. καταστολής μέχρι και σε περαστικούς, αθλούμενους και οικογένειες με μικρά παιδιά!

Την ίδια ώρα οι εξελίξεις στις μεγάλες ελεγκτικές του κλάδου, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες αλλά και την αναγκαιότητα των αιτημάτων που προτάσσει το σωματείο μας! Τις τελευταίες μέρες, έχουμε ενημερωθεί για 2 κρούσματα στις εταιρίες PwC και Delloite, όπου μάλιστα είναι εταιρίες που αξιοποιούν την τηλεργασία, ως «σωτήριο μέτρο», ακόμα και σε ποσοστά πάνω από 60%.  

Αναδεικνύεται λοιπόν πως η τηλεργασία, ακόμα και σαν έκτακτο μέτρο για την πανδημία, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, παρά μόνο αν συνοδεύεται με μέτρα προστασίας στους χώρους δουλείας, με πραγματική ενίσχυση του συστήματος Υγείας, με ενίσχυση των ΜΜΜ.

Επιπλέον ακόμα και ο τρόπος που επιλέγουν οι εργοδοσίες να «χειριστούν» τα κρούσματα και την πιθανή διασπορά τους είναι ενδεικτική. Παρόλο που, κάτω από τις πιέσεις του σωματείου, έχουμε καταφέρει να υπάρχει άμεση ενημέρωση και να γίνονται τα προβλεπόμενα τεστ, η ενημέρωση συνεχίζει να μην γίνεται σε ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους, και τα τεστ γίνονται αφού προκύψει κρούσμα και όχι ως μέτρο πρόληψης.

Τα αιτήματα του σωματείου μας για μέτρα προστασίας της υγειάς μας και υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων είναι πιο αναγκαία από ποτέ και απαιτούν την οργανωμένη πάλη όλων μας!

Απαιτούμε:

  • Η εργοδοσία να πάρει όλα τα μέτρα για την υγεία και την προστασία της ασφάλειάς μας (απολύμανση, ατομικά μέσα προφύλαξης, μέτρα αποφυγής συνωστισμού).
  • Να γίνονται έλεγχοι από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την τήρηση των μέτρων
  • Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση για εταιρίες με μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα ΔΩΡΕΑΝ τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
  • Να ενημερώνονται άμεσα ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι για τυχόν θετικά κρούσματα.
  • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, για όσο διαρκεί η ανεργία.

Κατηγορίες: Δελτία Τύπου